home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
JÓZÓ KRIZSÁN Mónika
2011.06.22.
LXVI. évf. 25. szám
JÓZÓ KRIZSÁN Mónika

A legkisebbeknek leginkább a nemezelés tetszettTáncház, kézműves-foglalkozások és néptáncgála várta az érdeklődőket a IX. Tavaszi Vadvirág Fesztiválon, amelyet hagyományosan május utolsó szombatján szerveztek meg. Az adai színházteremben helyet kapó rendezvény házigazdája a Vadvirág Hagyomá...

A legkisebbeknek leginkább a nemezelés tetszett

Táncház, kézműves-foglalkozások és néptáncgála várta az érdeklődőket a IX. Tavaszi Vadvirág Fesztiválon, amelyet hagyományosan május utolsó szombatján szerveztek meg. Az adai színházteremben helyet kapó rendezvény házigazdája a Vadvirág Hagyományápoló Kör volt, amelynek mintegy nyolcvanfős tagsága bemutatkozhatott a fesztiválon, s számot adhatott legújabb sikereiről.

A Vadvirág táncosai somogyi táncot jártak

- Sok helyen jártunk már az egyesülettel, sok helyre hívtak, és sok helyen vendégül láttak bennünket. Ezt szerettük volna viszonozni, amikor megszerveztük az első fesztivált kilenc évvel ezelőtt - mondta Varga Lívia, a Vadvirág Hagyományápoló Kör elnöke. - A fesztiválon napközben programokat rendezünk a gyerekeknek, este pedig a színházteremben gálaműsorral örvendeztetjük meg az adai közönséget. Ilyenkor nemcsak a Vadvirág, hanem a vidékről érkező táncegyüttesek is közönség elé lépnek. Minden évben meghívunk egy határon túli táncegyüttest is. Már voltak vendégeink Erdélyből, és Magyarországról, Ausztriából is érkeztek tánccsoportok, az idén pedig a horvátországi Laskó Petőfi Sándor Művelődési Egyesületének táncosait fogadjuk. Szeretnénk az egész Kárpát-medencére kiterjeszteni a fesztivált. Vendégeskedtünk már a Felvidéken is, s reméljük, hamarosan mi is viszonozhatjuk a meghívásukat. Már hagyománnyá vált, hogy a rendezvényt mindig felvonulással nyitjuk. A Vadvirág székházából indulunk, természetesen népviseletben, majd a piacon és a nyári színpadon megállunk néhány tánc erejéig, s dalolva megyünk vissza a székházig.
- A felvonulással párhuzamosan kézműves foglalkozások kezdődtek - tette hozzá Varga Imola, e foglalkozások egyik vezetője. - Tavaly szerveztünk először ilyen programot, nagyon sikeres volt, tetszett a gyerekeknek, ezért úgy döntöttünk, hogy az idén is folytatjuk. Először az óvodásokkal gyűjtöttünk tavaszi virágokat, s koszorút fontunk belőlük a lányok hajába. Azután kezdődött a gyöngyfűzés a topolyai Diményi Ibolya vezetésével, a nemezeléshez pedig a temerini Lukács Fodor Valéria adott útmutatást. A kézműves foglalkozáson kívül táncház is várta a gyermekeket. Resócki Rolandtól és Rácz Szabó Ritától tanulhattak új lépéseket és dalokat a táncolni vágyók. Azt tapasztaltuk, hogy a legaprajának a kézműves foglalkozások tetszenek leginkább, az idősebbek számára pedig a gálaműsor utáni táncház a fesztivál legizgalmasabb része.
Az esti ünnepi néptáncgálán Kárpát-medencei barangolás várta a lelkes közönséget. A laskói táncosok, a temerini Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület két tánccsoportja és a házigazda tánccsoport előadásában moldvai, somogyi, székelyföldi mezőségi és dél-alföldi táncokat láthattak az érdeklődők, és természetesen színpadra léptek azok a táncosok, énekesek és zenészek is, akik a nemrégiben megtartott néptánc- és népzenei vetélkedőkön kiválóan szerepeltek.
A fesztivált este táncház zárta, ahol a talpalávalót a Véka együttes szolgáltatta.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..