Integrum/A teljesség kreatív erő

Integrum/A teljesség kreatív erő

A magyar kultúra napján nyílt meg a III. Székelyföldi Grafikai Biennále tárlata Sepsiszentgyörgyön. A megújulás és a hagyományteremtés szándékát egyaránt felmutató nemzetközi szemle az előző éveket meghaladó mutatószámokat produkált.

Tematikáját — A teljesség felé Weöres Sándor-i gondolatra alapozva — az Integrum/A teljesség kreatív erő cím határozta meg. Az ajánlat ösztönzőnek bizonyult, hiszen több volt a jelentkező, mint korábban.

A 2014 szeptemberében meghirdetett nemzetközi grafikai versenyre mintegy 800 alkotással 336 képzőművész nevezett be a világ 32 országából — a legtöbben Magyarországról és Romániából, de Egyiptomból, Koreából, Kínából, Indonéziából és Iránból is küldtek be munkákat. Ezek közül a zsűri 236 alkotást választott ki, melyek most kerültek először a közönség elé a sepsiszentgyörgyi Erdélyi Művészeti Központban és a Székely Nemzeti Múzeumban. Az összeállítás március 8-áig látogatható.

A fenti adatok ismeretében joggal jelenthető ki, hogy a Székelyföldi Grafikai Biennále az ország egyik legnagyobb ilyen jellegű képzőművészeti versenyévé, rendezvényévé vált. A szemle jó irányba halad, és kivívta azt a rangot, amely a nevezni szándékozó művészt a minőségre kötelezi — hangoztatták az értékelők. A legjobbaknak járó elismeréseket a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színházban adták át. A kétezer eurós fődíjat Szőke Erika szlovákiai grafikusművész érdemelte ki.

A Zereda Művésztelep díját Lakatos Gabriella udvarhelyi képzőművész kapta, a Pulzus Művésztelep díját Filep Norbert grafikusművésznek ítélték oda. A Maros megyei Sóvidék kistérség által felajánlott Nagy Pál-díjat Reno Megy Setiawan indonéziai képzőművész, a Kovászna Megye Tanácsa által felajánlott Plugor Sándor-díjat Kárpáti Gergely magyarországi képzőművész, a Hargita Megye Tanácsa által felajánlott Nagy Imre-díjat pedig Magda Szplit lengyelországi, valamint Teodor Arsenov bulgáriai grafikusművész nyerte el.

A Székelyföldi Grafikai Biennále a székelyföldi megyék — Hargita, Kovászna és Maros — tanácsa által felkarolt nemzetközi képzőművészeti rendezvény, melyet először 2010-ben, majd 2012-ben szerveztek meg. Célja, hogy feltérképezze a Székelyföld és a Kárpát-medence képzőművészeti törekvéseit, illetve megismertesse a világ más tájain megszülető képzőművészeti szemléletmódokat.

Lakatos Gabriella udvarhelyi képzőművész alkotása

Filep Norbert grafikusművész munkája

Teodor Arsenov bulgáriai grafikusművész alkotása

Magda Szlpit lengyel művész munkája

Kárpáti Gergely magyarországi képzőművész alkotása

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Képzőművészet rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Integrum/A teljesség kreatív erő
Képzőművészet
Integrum/A teljesség kreatív erő
Képzőművészet
  • Csermák Zoltán
  • 2020.05.05.
  • LXXV. évfolyam 18. szám
Facebook

Támogatóink