Inspiráló kandallók
Gyulai Özvegy Andrea lakberendező
2020.09.23.
LXXV. évf. 38. szám
Inspiráló kandallók

A forró nyár vége felé egyre többször merül fel a fűtés kérdése. Lakberendezési szempontból a leghangulatosabb megoldás még mindig a kandalló, hiszen meghittséget visz be otthonunkba. Kedvünkre válogathatunk a különféle típusok közül, de a kiszemelt modellnek mindenképp illeszkednie kell(ene) a helyiség stílusához. Már csak azért is, mert a kandalló nemcsak meleget áraszt majd, hanem a belső tér állandó eleme is lesz, az egész év folyamán. Az alábbiakban segítséget szeretnénk nyújtani abban, hogy milyen szempontok alapján vásároljunk kandallót.

A stílus kiválasztásakor az első, amire oda kell figyelnünk, az otthonunk mérete, illetve a már meglevő berendezéseink. Vehetünk modern vagy klasszikus vonalvezetésű kandallót. Az építőanyaga lehet természetes kő, de falazóelemet is használhatunk, melyet kővel, kőfurnérral, hideg burkolattal, fémmel vonunk be. A hely méretétől függően polcokat is kialakíthatunk felette, illetve egy ülőrészt mellette. Ha odafigyelünk a megfelelő távolságra, akkor akár könyvespolc, olvasósarok is lehet körülötte.

Főleg a nappaliba és az étkezőbe, de a hálószobába vagy a konyhába is beépíthetjük. Első lépésként mérjük fel a helyiségeinket. Gondoljuk át, hogy a kandallót a teljes otthonunk fűtésére használnánk-e, vagy csak kiegészítő megoldásként, illetve főleg látványelemként.

Ha a hagyományos kandalló mellett tesszük le a voksunkat, zárt vagy nyílt égésterű változat áll rendelkezésünkre. Vegyük figyelembe, hogy a zárt égésterű kandallóknak sokkal magasabb a hatásfokuk, mint a nyitott tűzterűeknek. Utóbbiak inkább a látványukkal teremtenek hangulatot.

Az épületgépészeti megvalósítás jegyében a légfűtéses és a vízteres megoldások közül választhatunk. Ezeknek a kandallóknak a hatásfoka nagy, így az egész ház felfűtésére is alkalmasak.

A klasszikus, vagyis a zárt légterű kandallóknál sokféle betét gondoskodik a fűtésről. Az igényeinket és a lehetőségeinket figyelembe véve választhatunk fatüzelésűt vagy környezetbarát pellettüzelésűt. A pelletes változat nagy előnye, hogy a tárolóbetétnek köszönhetően a fűtés kevesebb munkával jár, amitől az egész folyamat tisztább lesz. Itt nagyon fontos megemlíteni, hogy az építés előtt mindenképp vegyük igénybe egy szakember segítségét, aki ismeri a szükséges szabályokat és biztonsági előírásokat.

A funkción túl a kandallók kiváló látványelemnek is számítanak, köszönhetően a széles és változatos megjelenési formájuknak. Vásárolhatunk csak egy oldalon, elöl üveges változatot, de a háromoldalú elemek talán még látványosabbak, ezenkívül nyíló- vagy tolóajtós kandalló is kapható.

Ha nincs kéménybekötésünk egy helyiségben, akkor sem kell csüggednünk, hiszen léteznek úgynevezett látványkandallók is. Ezek az elektromos modellek távirányítóval működnek, és igen valósághű látványt nyújtanak a LED-izzók segítségével. Emellett bioetanolos kandallókat is gyártanak, melyek előnye, hogy az égés során nem keletkezik bennük füst, így ezeket is betehetjük otthonunk bármelyik részébe.

Akármelyik változatot választjuk is, bizonyára nagyon hangulatossá teszi majd otthonunkat a téli estéken.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Otthonosan rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..