In memoriam — Szecsei Mihály (1929—2013)

In memoriam — Szecsei Mihály (1929—2013)

Hosszú súlyos betegség után, február 17-én, életének 84 évében elhunyt Szecsei Mihály közgazdász, a történelmi VMDK tagja, a VMSZ egyik alapító tagja.

Szecsei Mihály 1929-ben született Adorjánon. 1956-ban szerzett diplomát a szkopjei Közgazdasági Karon. A szabadkai Körzeti Gazdasági Kamara munkatársa, majd elnöke volt. Tanított az Újvidéki Egyetem szabadkai Közgazdasági Karán. A demokratikus fordulat után a VMDK majd a Vajdasági Magyar Szövetség színeiben politizált. 1990-től képviselő a Szerb Képviselőházban, tíz évig tagja az Országgyűlés Pénzügyi és Mezőgazdasági Bizottságának. A Jugoszláv Szövetségi Képviselőház tagjaként több ízben képviselte Jugoszláviát nemzetközi konferenciákon. 1994 és 2000 között a VMSZ alelnöke, a Vajdasági Tartományi Egészségturizmus alelnöke. A gazdasági tervezésében végzett munkájáért több elismerésben részesült. Pro Urbe díjat kapott Szabadkán 1997-ben, Magyarkanizsán 2004-ben. 2009-ben a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztje díjjal tüntette ki.
Szecsei Mihály kiváló gazdasági szakemberként elkötelezetten és fáradhatatlanul tett gazdasági viszonyaink fellendítéséért, a vízgazdálkodás gondjainak megoldásától kezdve a klaszterek fejlesztési stratégiájának kidolgozásán keresztül a termelők napi gondjainak enyhítéséig, az elsők között hangsúlyozva, hogy az EU-hoz való alkalmazkodás egyik legjobb eszköze a klaszterekben rejlik.
Közvetlen stílusa, könnyed előadói modora a legbonyolultabb közgazdasági témát is érthetővé, átláthatóvá tette, amiért nemcsak tanítványai gondolnak rá hálával, hanem mindazok, akik valamely előadásán jelen voltak — konferencián, lakossági fórumon, gazdatalálkozón —, hiszen számtalan meghívásnak tett eleget. Számára nem voltak jelentősebbek azok a nemzetközi konferenciák, ahol annyiszor képviselte Jugoszláviát, mint mondjuk egy találkozó a helyi termelőkkel, amelyen a különadó visszakövetelésének lehetőségeit magyarázta el.
Szecsei Mihály nagyon fog hiányozni a vajdasági magyar közösségnek. Bölcsessége és finom humora, amivel a legnehezebb pillanatokban is reményt, derűt csempészett közénk, kitartó és makacs — büszkén hangoztatott — adorjáni természete számos nehéz élethelyzeten segítette át közösségünket és politikustársait a VMSZ-ben.
A Vajdasági Magyar Szövetség történetének egyik meghatározó alakja Szecsei Mihály, illetve ahogyan a legtöbben hívták, Miska bácsi, akivel nemcsak a gazdaság, a vízügy, egészségügy, idegenforgalom, oktatás kérdéseit lehetett eredményorientáltan, konstruktívan megbeszélni, hanem minden olyan politikai kérdést is, amelynek jó megválaszolásától függött a politikai jövőnk. Nyugalma és kitartó, szilárd meggyőződése, amely szerint képesek vagyunk jobbra fordítani a sorsunkat, képesek vagyunk előrébb lendíteni akár az országot is, nemcsak szűkebb pátriánkat, szélesebb ívű gondolkodásra kötelezett bennünket.
Emlékét és munkásságát kegyelettel úgy fogjuk megőrizni, hogy igyekszünk megfelelni elvárásainak, lendületének és rendíthetetlen hitének.

Címkék: Szecsei Mihály
Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Körkép rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

In memoriam — Szecsei Mihály (1929—2013)
Nemzetpolitika
  • Csermák Zoltán
  • 2015.12.16.
  • LXX. évfolyam 50. szám
In memoriam — Szecsei Mihály (1929—2013)
Film
Facebook

Támogatóink