home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Ilyenek a szerbiai férfiak!
2017.11.27.
LXXII. évf. 47. szám
Ilyenek a szerbiai férfiak!

Egyharmaduk fiókba teszi a jegygyűrűt —
A kormányfő előtt a petíció — Nem lesz rendkívüli parlamenti választás

Egyharmaduk fiókba teszi a jegygyűrűt

Az „erősebb” nem képviselői rövidebb ideig élnek, mint a nők, gyakrabban betegeskednek, többen próbálnak meg közülük öngyilkosságot elkövetni, kamaszkorban körükben több az áldozat, és a végzetes betegségeket is leginkább a férfiak kapják el — figyelmeztettek az ENSZ szakemberei a nemzetközi férfinap, november 19-e alkalmából. Az átlagos szerbiai férfi harmincegy évesen vonul az oltár elé, néhány hónappal később már apa lesz, a gyermekével pedig átlagosan napi 1 óra 33 percet foglalkozik — legalábbis ez derül ki a Köztársasági Statisztikai Hivatal felméréséből. Saját bevallásuk szerint a férfiak napi 29 percet töltenek háztartási munkával, viszont a házi kedvencekre és a kertre, udvarra már napi két órát szánnak. A kutatásból az is kiderül, hogy a szerbiai férfiak egyharmada nem hordja a jegygyűrűjét. Habár a szerbiai adatok szerint több fiú, mint kislány születik (100 kislányra 106-107 kisfiú jut), mégis sokkal kevesebb férfi él az országban, mint nő — 188 656 a különbség a nők javára. Az ENSZ arra hívja fel a figyelmet, hogy az „erősebb” nem már születése előtt gyengébb: a hímnemű magzatok megmaradási esélyei kisebbek, és a koraszülött fiúcsecsemők túlélési esélye negyede a kislányokénak. Később sem billen át a mérleg a férfiak javára — Szerbiában négyszer annyi özvegyasszony él, mint özvegy. (Politika)

 

A kormányfő előtt a petíció

Maja Gojković, a szerbiai parlament elnöke elküldte Ana Brnabić kormányfőnek a Tijana Jurić Alapítvány kezdeményezését. 158 460 polgár írta alá azt a petíciót, amellyel életfogytiglani börtönbüntetést követelnek a gyermekgyilkosoknak a feltételesen szabadlábra helyezés lehetősége nélkül. „Szem előtt tartva a kezdeményezés által javasolt módosítások jelentőségét, arra kértem a kormányt, hogy az illetékes minisztériummal közösen elemezze a tervezetet, alkossa meg a büntető törvénykönyv módosításáról és kiegészítéséről szóló törvényjavaslatot, majd tárja a parlament elé megvitatásra” — nyilatkozta a házelnök. Igor Jurić, az alapítvány elnöke azt hangsúlyozta, hogy remélik, az ország vezetősége nagyon gyorsan reagál. (Blic)

 

Nem lesz rendkívüli parlamenti választás

Országos választást akkor tartanak, amikor eljön az ideje, a belgrádi önkormányzati választást pedig márciusban rendezik meg — így döntött a Szerb Haladó Párt Főbizottsága Aleksandar Vučić pártelnök javaslatára. Tartalmas vita után a testület több mint ötszáz tagja támogatta Vučić elképzelését, mindössze négyen szavaztak ellene. Ennek értelmében a fővárosi voksolással egyidejűleg mégsem kerül sor rendkívüli parlamenti választásra, ahogyan azt az elmúlt hetekben többen lehetőségként felvázolták. A haladók Szerbia érdekében döntöttek így, a pártérdeket háttérbe szorítva — állítják. A zárt ajtók mögött folytatott megbeszélés előtt a pártelnök (és államfő) beszédet mondott, mely sajtónyilvános volt. Dicsérte a foglalkoztatásban elért eredményeket, méltatta az új munkatörvényt, a politikai ellenfeleinek pedig felrótta: amellett, hogy folyamatosan támadják őt, semmit sem tesznek az ország érdekében. Szerinte fontos, hogy sikerült elérni a közszférában dolgozók béremelését és a nyugdíj növelését, majd kiemelte, egyre több a befektető. Megismételte, hogy Szerbia EU-tag lesz, viszont megőrzi a katonai semlegességét. Koszovó kapcsán arra kérte pártjának tagjait, hogy a jövőt tartsák szem előtt, ne a múltat, és az eszükre hallgatva, a józan megoldást képviseljék. (Szerbiai RTV, Tanjug)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..