home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Így nyert a Cirkalom
(—)
2014.04.23.
LXIX. évf. 17. szám
Így nyert a Cirkalom

Díjátadással és online táncházzal ért véget április 19-én az MTVA, a Duna Televízió és a Hagyományok Háza népi tehetségkutató sorozata, a Fölszállott a páva, 2014. A zsűri pontozása alapján a táncegyüttesek kategóriáját a topolyai Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ Cirkalom táncegyüttese nyerte meg.

A Fölszállott a páva területi válogatóján sikeresen túljutott Cirkalom az elődöntőben felvidéki, mátyusföldi táncokat adott elő, arra emlékezve, emlékeztetve, hogy Topolyára és környékére 1750-ben a Felvidékről telepítettek magyarokat és szlovákokat.

A középdöntőben az al-dunai székelyek tánca következett. Zsuráfszky Zoltán szívét a Cirkalom nyitottsága dobogtatta meg, Sebestyén Mártát pedig népviselete varázsolta el. Olyanok, mint a jó bor, ahogy múlik az idő, úgy érnek és testesednek — jegyezte meg Diószegi László.

Egy pillanatig úgy tűnt, hogy a Cirkalom számára a középdöntő lesz az utolsó állomás, hiszen a zsűri nem őt pontozta a továbbjutó helyre. A közönség azonban, azaz a zsűri hatodik tagja a helyükre tette a dolgokat, és az SMS-szavazatok tömkelegével a döntőbe juttatta a topolyaiakat. A műsor maga a harmónia — jegyezte meg Novák Péter, az egyik műsorvezető.

Ezt a harmóniát láthattuk a Cirkalomtól a döntőben is, amikor előadta a doroszlói mulatságot, és ezúttal ez az összhang jellemezte a zsűri döntését is: mind az öten tízessel jutalmazták a produkciót. Kiemelték, hogy a Cirkalom vajdasági együttesként az egész Kárpát-medencét behozta, és segítségével megvalósult a térség egysége. Zsuráfszky Zoltán küldetéstudatot érzett az együttes munkájában: nemcsak azt, hogy a tagok meg akarják magukat mutatni, hanem azt is, hogy az anyagválasztással üzenni szeretnének a Felvidékre, és kiállni a székelyekért. A koreográfia úgy volt felépítve, hogy megható volt látni az előadásban a tudatosságot. A Cirkalom az elődöntőben a felvidéki, a középdöntőben a székely telepesek táncát mutatta be. A döntőben pedig a szintén sokszínű doroszlói tánccal varázsolt, ez alkalommal pedig a magyar és a délszláv párhuzam is a felszínre került.

Halmos Béla nyomán tizenöt évvel ezelőtt még arról szólt a vágyakozó ének, hogy meg kell a búzának érni. A Fölszállott a páva idei versenye után már azt lehet észlelni, hogy megérett a búza. Köszönet a Cirkalomnak és az előző műsorokban fellépő másik két vajdaságinak is: Égető Emesének és Németh Antalnak, amiért részt vett ennek a búzának az érlelésében.

Így nyert a Cirkalom, így nyertünk mi. (—)

(Fotók: MTVA: Nagy Zoltán és Galos M. Samu)

A Cirkalom táncegyüttes a topolyai Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ alapító, valamint reprezentatív csoportja. Tagjai olyan fiatalok, akik szívügyüknek érzik a magyar kultúra őrzését, ápolását és ennek továbbörökítését a jövő nemzedékeire. Teszik ezt oly módon, hogy Vajdaság-szerte nevelik, oktatják a fiatalokat a magyar hagyományok szépségeire és tiszteletére. Az együttes a fennállásának több mint húsz éve alatt számos versenyen és fesztiválon tett tanúbizonyságot arról, hogy előadásai hűen tükrözik a színpadon a magyar paraszti kultúra sokszínűségét. A Cirkalom többszörös nívódíjas és hétszeres kiválóan minősült együttes. A művészeti vezetők: Kisimre Árpád és Savelin László.

A Cirkalom táncegyüttes Facebook-oldala: https://www.facebook.com/CirkalomTE

A Fölszállott a páva honlapja: http://www.mediaklikk.hu/musor/pava

A Fölszállott a páva Facebook-oldala: https://www.facebook.com/folszallottapava

Az elődöntőben: 1. sor: Kovács Hanna, Savelin Roland, Savelin Zellei Zsuzsanna, Savelin László, Pastyik Viola, Győri Attila. 2. sor: Kormos Beáta, Vituska Albin, Sörfőző Szügyi Judit, Sörfőző Kornél, Szabó Hargita, Kovács Andor. 3. sor: Lukács Petra, Sörfőző Andor, Kotró Eszter, Bodor Rudolf, Nagygellér Zita, Kisimre Árpád.
A zenészek: Rózsa Tibor, Kelemen Zsolt, Borsódi Árpád (Csalóka) + Szerda Balázs, Sterbik László, Jovánovity Péter, Csonka Balázs (Fokos zenekar) + Boldizsár Csaba. Táncosok, akik nincsenek a fotón: Kovács Adél, Frindik Ramóna, Vituska Zsófia (ők a doroszlói népviseletben, a döntőben táncoltak). Kisimre Szerda Anna és Faragó Csaba nem léptek föl a Fölszállott a pávában, de ők is oszlopos tagjai a táncegyüttesnek, csak a korhatár miatt nem szerepelhettek.

Az elődöntőben:



A középdöntőben:



A döntőben:

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..