home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Így jártunk...
(Vadászpapa)
2014.12.10.
LXIX. évf. 50. szám
Így jártunk...

Isten nem ver bottal — tartja a mondás. Vadászember létemre azt kellett megérnem, hogy kamasz lányom vegetáriánussá vált. Szerencsére nem teljesen, mert a tojást, a halat meg a tejtermékeket azért megeszi, de a húst nem! Miért is nem pecás lettem?

Nagyban dübörög a vadászszezon, hozom a fácánt, néha nyulat, az én kamasz lányom meg olyan szemekkel néz rám, mintha legalábbis kannibál volnék. Rejtőzködve kell kopasztanom és nyúznom a zsákmányt. A fiam, aki Pesten jár egyetemre, kéthetente jut csak haza. Olyankor a kedves feleségem igyekszik a kedvében járni, azt süt-főz, amit a gyerek kér. Kell is ez a kényeztetés, hiszen a diákkoszttól olyan az ember, mint az agár kutya verseny után. Fiam nem vega, így a legutóbbi kérése sült nyúl volt.

Apa vadászott, rejtve nyúzott, anya sütött, meg az aprólékból ízletes savanyú levest főzött. A lányom részére persze volt sült krumpli, padlizsán, cukkini, és a nyúlpecsenye mellé készített tejfölös-répás öntetből is ehetett.

Kedves feleségem becsületes magyar lány, még a neve végére is kiharcolta az ékezetet a hosszú ó-ra, de a felmenői között biztosan volt skót is, mert nem dob ki semmit. Amit lehet, azt felhasználja a konyhában. Ez rendben is van, hiszen így lehet előrejutni. Ezúttal viszont túllőtt a célon. A nyúl fejét is belefőzte a levesbe! Gondolta, a Böbe kutya majd örülni fog neki, hiszen ő is dolgozott érte. Persze főzés után azonnal ki is tette hűlni a megfőtt fejet a teraszon lévő mosogatóba, hogy az érzékeny gyomrú kamasz ne találkozzon vele!

Ünnepi teríték várta a családot, mosolyogva ültünk az asztalhoz. Ínycsiklandó  illatok árasztották el az ebédlőt, mindannyian nagyokat nyeldesve vártuk azokat a remek étkeket, amelyeket párom egész délelőtt vidáman dalolva készített nekünk. Elsőként a gőzölgő, illatos leves került elénk. Becsületesen bevallottuk, hogy aprólék is főtt benne. De tekintettel lányunk másfajta étkezésére, nem vesszük zokon, ha a csontos tányérra kiteszi azt, amit esetleg nem lát szívesen az étkében. Így legalább az ajtón kívül sündörgő fekete cicusunk is boldog lesz, hiszen az aprólékot ő fogja megkapni. Mindannyian szedtünk, és csendben, anya ügyelő mosolya által biztatva elkezdtünk ebédelni. A fiam úgy nyelte az ízletes levest, mint kacsa a nokedlit. Mondta is, hogy Pesten ilyet nem kap! Meg kell mondanom, könnybe lábadt a szemem. Büszke voltam! Megérte gyalogolni a ragadós sárban, cipelni a nyulat négy dűlőn keresztül, no meg a titokban végzett nyúzás sem volt semmi! Büszke voltam a feleségem kulináris tudására is, hiszen amikor elvettem, még igencsak hadilábon állt a főzéssel. Most meg lám, olyat tud elénk tenni, amitől mindannyiunknak majd kicsordul a nyála! Igen! Ezért is érdemes volt megnősülni! Láttam, hogy a párom is hasonló gondolatokkal kanalazza az ételt. A sokéves együttélés után felismerem, mikor van romantikus hangulatban. Lánykánk is jó étvággyal eszegetett, és már csak néhány kanálnyi leves volt a tányérjában, amikor egyszer csak tágra nyílt szemekkel tartotta oda a kanalát édesanyja elé: — Ugye ez nem az, aminek látszik?! — kérdezte.

Pedig az volt! A főtt nyúlszem meredten nézett ránk! Szinte vádlón, mert a zöld réteken való figyelés helyett ily módon kell hogy beteljesüljön a sorsa.

Szó nélkül maradtunk! Majd fiunk, aki mindig is együtt érzett a húgával, fejét lehajtva a tányérjába nézett, és az Indul a Bakterházból Bendegúzt idézve így szólt: — Tudod mit, húgom? Hunyjuk be a szemünket, és úgy falatozzunk tovább!

Ezen aztán nagyot nevettünk. Az ebéd többi részét pajkosan kacarászva, jó étvággyal fogyasztottuk el. A nyúl főtt szemét meg a macskának adtuk. Ő nem válogatott. Megette!

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..