home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Igazi balkáni szituáció
(o. i.)
2010.12.08.
LXV. évf. 49. szám

CVETKOVIĆ--PÁSZTOR TALÁLKOZÓ. Mirko Cvetković kormányfő december 1-jén, szerdán fogadta Pásztor Istvánt, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökét. A megbeszélésen három témáról volt szó: a 2011. évi köztársasági költségvetésről, a körzethatárokról és a nemzeti tanácsok finanszírozásáról. A jöv...

CVETKOVIĆ--PÁSZTOR TALÁLKOZÓ. Mirko Cvetković kormányfő december 1-jén, szerdán fogadta Pásztor Istvánt, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökét. A megbeszélésen három témáról volt szó: a 2011. évi köztársasági költségvetésről, a körzethatárokról és a nemzeti tanácsok finanszírozásáról. A jövő évi szerb költségvetés vonatkozásában Pásztor kifejtette, hogy a VMSZ továbbra is kitart álláspontja mellett, követeli a Vajdaságot megillető, az alkotmány által szavatolt 7%-ot, mert ,,enélkül lehetetlen fenntartani a Nagyberuházási Alapot, teljesíteni a vállalt fejlesztési kötelezettségeket, arról nem beszélve, hogy a tartomány nem tudja kifizetni az elvégzett munkálatokat a kivitelezőnek, vagyis a felhalmozódó tartozást' -- olvasható a VMSZ sajtószolgálata által kiadott közleményben. Cvetković kormányfő méltányolva ezt az álláspontot, azt javasolta, hogy Pásztor István vegyen részt a költségvetés elkészítésében -- annak reményében, hogy sikerül kielégítő megoldást találni. A VMSZ elnöke elfogadta a kormányfő felkérését.
A körzethatárok kérdésében Cvetković kormányfő nyitottságot mutatott, és a mielőbbi megoldás érdekében azt javasolta, hogy a VMSZ elnöke néhány napon belül Milan Marković közigazgatási és önkormányzati miniszterrel közösen dolgozza ki a kormány elé kerülő javaslatot. A nemzeti tanácsok néhány hónapja akadozó finanszírozásával kapcsolatban a kormányfő elmondta, hogy a még hiányzó negyvenmillió dinárt --amiből mintegy húszmillió az MNT-t illeti meg -- a Čiplić-féle minisztérium részére a költségvetési tartalékból kell biztosítani. Hogy sikerül-e előteremteni a nemzeti tanácsoknak a törvény értelmében járó pénzt, a napokban kiderül. Összegezve: Pásztor István előremutatónak és pozitív hangulatúnak ítélte meg a találkozót, s noha nem minden pontjában mutat azonnali megoldást, de rövid távon előrevetíti azt.
KELEPCEHELYZET. ,,Habár örülök a kormányfő felkérésének, és elfogadtam az ajánlatot, mégis attól tartok, hogy kelepcehelyzet, igazi balkáni szituáció alakul ki. Ezzel a gesztussal társadalmasításra kerültek a tartományi költségvetés problémái. Az pedig, hogy részt veszek az egyeztetésen, még nem jelenti azt, hogy elállok eddigi elveinktől. Nem szeretném, ha ugyanaz a helyzet állna elő, mint tavaly decemberben. Mindenki számára világossá válhatott már, hogy a VMSZ négy szavazata nélkül nincs parlamenti többség. Ugyanakkor amennyiben az alkotmányos keret nem kerül tiszteletben tartásra, akkor mi, sajnos, nem tudunk a költségvetésre szavazni' -- nyilatkozta a Magyar Szó hétvégi számában Pásztor István, a VMSZ elnöke. Az interjúban elmondta, hogy a Tartományi Nagyberuházási Alap mintegy 7 milliárd dinárral tartozik az elvégzett munkákért a kivitelezőknek. Ezért szinte az összes folyó beruházásra igaz, hogy a Nagyberuházási Alap nem tud versenypályázatot kiírni az újabb munkafázisokra. Ráadásul az újvidéki Žeželj-híd építésére is a tartományi költségvetésből fizettek ki 2 milliárd dinárt, pedig ez nem is tartományi, hanem országos jellegű beruházás...
MÓDOSÍTOTTÁK A KÖLTSÉGVETÉST. A szerbiai parlament november 30-án, kedden megszavazta a 2010. évi köztársasági költségvetés módosítását, melynek lényege az, hogy az eredeti, 107 milliárd dináros költségvetési hiány 120 milliárdra növekedett. A módosítás elfogadására 129 parlamenti képviselő szavazott -- köztük a VMSZ képviselői is. Pásztor Bálint, a VMSZ parlamenti képviselője a szavazás előtt ezt nyilatkozta: ,,Tavaly decemberben igazán következetes politizálásra vallott az, hogy az utolsó pillanatig kitartottunk, de hogy most hajlandóak lennénk megszavazni a költségvetés módosítását, abban látok némi következetlenséget, és ezt nem szeretném véka alá rejteni... Mivel a jövő évi költségvetés az, ami valóban számít, hajlandóak vagyunk megszavazni ezt a jelentéktelen költségvetési módosítást. Egyrészt bizonyítva jó szándékunkat, másrészt bebizonyítva, hogy nem rombolás a célunk. Ezzel azt szeretnénk elérni, hogy a kormánnyal a jövő évi költségvetésre vonatkozóan megállapodásra jussunk Vajdaság pénzellátását illetően'.
A LIGA REAGÁLÁSA. A Magyar Szónak nyilatkozva Pásztor Bálint ezt is elmondta: a vitában egyértelmű választ kért arra a kérdésre, hogy szükség van-e a VMSZ szavazataira, ,,nem szeretnénk a Vajdasági Szociáldemokrata Ligának asszisztálni a tartomány kirablásában', mondta. A VLSZ így reagált a kijelentésre: ez még egy maszk, mellyel a VMSZ megpróbálja elrejteni azt a tényt, hogy megtagadja régi barátait -- a ,,haladóbbak' kedvéért. A közlemény hangsúlyozza: ,,A Vajdasági Magyar Szövetséggel ellentétben a ligának nincsenek tartalék koalíciós partnerei. Nekünk nem érdekünk, hogy megbukjon a kormány és Szerbia megrekedjen az Európa felé vezető úton. Mi többet követelünk annál a szánalmas hét százaléknál, amelyet az alkotmány szavatol, és amely ellen a VMSZ támogatása nélkül harcoltunk. Törvényeket akarunk, melyek szavatolnák, hogy Vajdaság visszakapja vagyonát és forrásbevételét. Ezekből a törvényekből viszont nem lesz semmi, ha megbukik a kormány'...
A TARTOMÁNY ÁLLJA A TANDÍJAT. A tartományi kormány december 1-jén megtartott ülésén olyan határozatot hozott, hogy állja annak az 1400 egyetemi hallgatónak a tandíját, akik az Újvidéki Egyetem karain korábban állami költségen tanultak, de lemaradtak róla. Lemaradtak, mert a júniusban elfogadott felsőoktatási törvény alapján a ponthatárok változtak, akárcsak a tandíjmentesen felvehető hallgatók kvótái is. Vajdaság 26,7 millió dinárt különít el a tartományi költségvetésből erre a célra, ami az idei tandíjak kifizetésére lesz elegendő, a következő évi tandíjat pedig remélhetően már a köztársasági költségvetésből pénzelik.
TISZTÚJÍTÓ KÖZGYëLÉS. A Demokrata Párt december 18-án tartja tisztújító közgyűlését. Az elnöki posztra egyetlen jelölt van, Boris Tadić. Az 5 alelnöki posztra 6 jelöltet állítottak a pártszervezetek Dušan Petrović, Dragan Šutanovac, Dragan Đilas, Bojan Pajtić, Jelena Trivan és Vuk Jeremić személyében. A szabadkai káder, dr. Oliver Dulić -- akit a bennfentesek Bojan Pajtić örökös riválisának tartanak -- nem került fel az alelnök-jelöltek listájára. Dulić neve viszont -- néhány afférgyanús ügy kapcsán -- egyre többet szerepel a sajtóban.
ÁRVÍZ. Előbb földrengés pusztított, most az árvíz okoz hatalmas károkat Szerbiában. A Drina folyó lépett ki medréből, s árasztott el családi házakat, gazdaságokat. A Drina után a Száva áradása okoz árvízveszélyt, így árvízvédelmi készültség van Belgrádban is.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..