home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Idényzáró a kerékpározóknál
Tóth Tibor
2017.12.14.
LXXII. évf. 49. szám
Idényzáró a kerékpározóknál

A Spartacus Kerékpárklubban alighogy véget ért a 2017. évi idény, máris elkezdték a felkészülést a következő esztendei versenyekre

A kerékpársportban nincs sok idő pihenésre, hiszen az év nagy részében, tizenegy és fél hónapon át, nyeregben ülnek a sportolók, ami alapos felkészülést igényel.

A kék-fehér színekben induló öt versenyző összesen 27 viadalon tekerte a kilométereket 2017-ben.

— Az eredményekkel elégedett vagyok, a fiatalok nagyon szépen teljesítettek. A legeredményesebb kerékpárosnak a tízéves Nikolina Perčić bizonyult, aki az U11-es mezőnyben tizennyolc érmet szerzett. Az országos időfutam-bajnokságon a 2., az országúti versenyen, a hegyi és a kritériumbajnokságon a 3. helyen végzett, a vajdasági kritérium- és a hegyi bajnokságot megnyerte, az országúti viadalon és időfutamban pedig a 3. helyen ért célba. A szerb kupa összesített versenyét a 2. helyen zárta, illetve a magyarországi Tamásin megtartott évnyitó és évzáró versenyen is több első helyet mondhatott magáénak. Mark Perčić az első évét töltötte a 15 éven aluliak mezőnyében. Ebben, valamint az U17-es a korosztályban versenyeznek a legtöbben a szerbiai kerékpározásban, az U19-sek mezőnyében már csökken a létszám. Általában tagja volt a szökevénycsoportnak, a versenyek nagy részét a győztessel azonos idővel fejezte be, viszont a hajrában lemaradt a többiektől. Az országúti országos és kritériumbajnokságot a 7., az időfutam-bajnokságot a 6., a hegyi bajnokságot a 8. helyen zárta, a tartományi hegyi bajnokságon bronzérmet nyert, az országútin a 4., a kritériumban és az időfutamban az 5. helyen ért célba, a szerb kupa összesítettjében pedig a 4. helyen végzett. A győri EYOF (Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál) előtt megtartott tesztversenyen 15 nemzet 80 versenyzője között a 11. helyet szerezte meg. Jól hajtott az idén, ám pszichikailag még nem készült fel erre a korosztályra, egy kissé félve és tartalékolva versenyzett. Dino Avdić elsőévesként a vártnál jobban teljesített a 17 éven aluliak között, miután a vajdasági kritériumbajnokságon arany-, az országúti és a hegyi bajnokságon ezüst-, az időfutamban bronzérmet nyert, a szerb kupát pedig összesítettben a 22. helyen fejezte be. Luka Išpanović a tartományi időfutam-bajnokságon 2., az országúti és a kritériumbajnokságon 3., a hegyin pedig a 4. helyen végzett. Csapatot nem tudtunk kiállítani, mivel egyik korosztályban sem volt három versenyzőm — mondta Dejan Perčić, a Spartacus Kerékpárklub edzője.


A szabadkai kerékpározók Dejan Perčić edzővel

2018-ban azonban már más lesz a helyzet, mivel a 2017. évi idény vége felé a versenyzők száma megduplázódott. A jövőre már felnőtt korosztályba lépő Nikola Skelić visszavonult ugyan, viszont új versenyzők (Nenad Gaćeša, Pavle Košić, Jovan Valent, Stefan Jasić, Szalma Előd, Miskolci Bálint, Pavle Bolorin) csatlakoztak a klubhoz, akik a már meglevőkkel együtt akár három korosztályos csapatot is alkothatnak.

A kerékpársport sohasem bővelkedett anyagiakban. A szabadkai klub néhány éve három új biciklit kapott az országos szövetségtől, azóta azonban csak ígéretek hangzottak el. Kisebb kerékpárok is kellenek, melyeknek nyergébe a kezdők pattanhatnának. Egy ilyen sporteszköz nem mondható drágának, értéke 200 euró körül mozog, és több évig használható, hiszen a fiatalabb kerékpározók kevésbé tekerik szét. Tíz kisebb bicikli beszerzése legalább ennyi évre megoldaná a kezdők gondjait. A sportág iránt érdeklődők a Spartacus Kerékpárklub Facebook-oldalán jelentkezhetnek, ahol az edző telefonszámát is megtalálják, vagy személyesen a sportcsarnok mellett levő klubhelyiségben minden hétfőn, 20 és 22 óra között. A versenyzők november 15-én kezdték meg a felkészülést, az időjárástól függően februártól már a szabadban edzenének, az évadnyitó futamra pedig március 15-én Tamásiban kerül sor.

Dejan Perčić a Spartacus edzői teendői mellett vezeti a szerbiai serdülőválogatottat. 2017 legfontosabb versenye a győri EYOF volt, melyen a szerbiai kerékpározók teljesítették az elvárásokat.

— Főleg elsőéves, U17-es versenyzőkkel utaztunk ki az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválra, a négyből csak egy volt másodéves. Az országúti megmérettetésen 25. és 54. helyezést értünk el, az időfutamban pedig a 70. hely környékén értek célba a szerbiai sportolók. Az országúti versenyen az első huszonöt hely közé kerülést tűztük ki célul, így az elért eredménnyel elégedettek lehetünk. Nagyon technikás pályán haladt a mezőny, a sok eső miatt rengeteg bukás volt, a 9 km-es körbe a szervezők öt körforgalmat iktattak be. A zárófelkészülést Szabadkán tartottuk meg, ahol a győrihez hasonló terepen gyakorolhattunk. A jövő év mutatja meg igazán, mire hivatott ez a generáció. 2018-ban Buenos Airesben rendezik meg az ifjúsági olimpiát, melyre akár három versenyzőnk is kijuthat, viszont biztos vagyok benne, hogy a 2020. évi tokiói nyári olimpián is lesz legalább egy kerékpározónk. A legnagyobb esélyes Dušan Rajević, aki egy szlovén csapatban teker, és sorban nyeri a versenyeket, legutóbb Kínából tért haza első hellyel. A szerbiai kerékpársport jelentős változásokon megy át, hiszen a felnőttek közül nagyon sokan felhagytak az aktív versenyzéssel. Az új generációt a már említett Rajevićen kívül többek között Veljko Stojnić is képviseli, aki időfutamban az U23-as világbajnokságon a 22., az Európa-bajnokságon pedig a 9. helyen végzett. A fiatalabb korosztályok népesek, viszont az ifjúsági kerékpározók között már alaposan csökken a létszám. Olaszországban teljesen más a helyzet, hiszen Milánó 100 km-es körzetében minden héten csaknem tíz versenyt rendeznek, az olasz szövetségi kapitány pedig hatszáz U17-es fiatalból válogathat — mesélte Perčić.

A szabadkai csapattal kapcsolatos terveiről Perčić elmondta, hogy a szerb kupában három együttest szeretnének indítani, és a cél az első három hely egyikének megszerzése lesz, emellett több országos bajnoki címre is számít. A serdülőválogatottal a csehországi, ötnapos Béke-kupára utaznak, ezenkívül pedig még néhány európai verseny szerepel a következő évi tervek között.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..