home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Húszéves a Közegellenállás!
Szerda Zsófi
2019.05.30.
LXXIV. évf. 22. szám
Húszéves a Közegellenállás!

Az idén szervezte meg huszadik alkalommal a padéi Takáts Rafael Magyar Kultúrkör a Keszég Károly-emléknapot és hirdette meg a Közegellenállás riportpályázatot.

Az emléknapon jelen levő vendégek előbb gyászmisén vettek részt a temető kápolnájában, majd megkoszorúzták Keszég Károly újságíró sírját. A díjkiosztó és az ünnepi műsor előtt pedig ünnepélyesen átadták és megszentelték a kultúrkör felújított, kibővített épületét.

Keszég Károly padéi származású újságíró, riporter 1954-ben született, 1997-ben halt meg. A Zentai Gimnáziumban érettségizett, majd Újvidéken a BTK Magyar Nyelv és Irodalom Tanszékének hallgatója volt. Tanulmányait nem fejezte be. Több kötet szerzője, társszerzője, szerkesztője volt. Éles kritikai hangvételben, egyszersmind szellemesen írt. Aforizmaszerű megfogalmazásmód jellemezte. Fontosnak tartotta létrehozni egy új újságíró-nemzedéket, ennek érdekében fiatal, tehetséges újságírókat gyűjtött maga köré. Televíziós riporterként az Újvidéki Televízió művelődési rovatát vezette és a Jelen-lét című kulturális műsort szerkesztette. Alapító tagja volt a Naplónak. 1993-tól 1996-ig ő volt a lap megbízott főszerkesztője, 1996-tól 1997-ig pedig a főszerkesztője. A lap első száma 1990. május 9-én jelent meg. Keszég Károly a Napló utolsó főszerkesztője volt, halálával meg is szűnt a szabadelvű magánlap.


A szerző felvétele

A jubiláris évre való tekintettel az idén a szervezők úgy döntöttek, a Közegellenállás riportpályázatot a korábbiaktól eltérő módon írják ki, azaz felkérik az eddigi évek nyerteseit — az első, a második, a harmadik helyezetteket és a különdíjasokat —, hogy vegyenek részt a pályázaton — nyilatkozta Tóth Lívia, a VMÚE elnökségének tagja, lapunk főszerkesztő-helyettese, aki a díjátadón azt is elmondta, hogy mindössze tizenkét pályamű érkezett be, amit kevésnek tart, hiszen szerették volna egy picit megmozgatni azt a generációt is, amely ma már talán nem ír olyan aktívan, s a fiatalok mellett megszólítani, írásra ösztönözni azt a valamivel idősebb generációt, amelynek tagjai az első pályázatokon vettek részt.

A háromtagú zsűri, azaz Klemm József elnök, a Vajdasági Rádió és Televízió vezérigazgató-helyettese, Juhász Attila magyar szakos tanár, a Napló egykori munkatársa és Horváth Rice Valéria magyar szakos tanár, a Napló egykori munkatársa a következő sorrendet állította fel a huszadik Közegellenállás riportpályázaton: 3. helyezett Nagy Farkas Dudás Erika, a 2. lapunk újságírója, Szerda Zsófia, az 1. pedig Madár Anikó, az Újvidéki Rádió munkatársa. Különdíjat Kókai Zsolt érdemelt ki.


Horvát Zsolt felvétele

Az ünnepi művelődési műsort Komáromi László, a padéi magyarság vezetője nyitotta meg egy igen lelkesítő, energikus beszéddel. Mint kiemelte, ha Padén már csak két magyar él, az egyikük akkor is a Takáts Rafael Magyar Kultúrkörben működik majd. Őt a több mint húszéves múltra visszatekintő padéi Haranga asszonykórus, majd Török Noémi népdalénekes követte, aki Bácsfeketehegyről érkezett, és jelenleg az Újvidéki Művészeti Akadémia harmadéves tanulója etnomuzikológia szakon. Király Annamária is padéi származású, jelenleg Nagykikindán él, s az ottani Egység Művelődési Egyesület drámacsoportjának tagja. Ő Kiss Judit Ágnes versét szavalta. Az adai Tulipán leánykórus az Aranykapu Művelődési Egyesületből érkezett, moholi dalokat énekelt. A legnagyobb tapsot a falu legfiatalabbjai kapták, azaz a Kis Búbójások néptánccsoport táncos lábú gyermekei. Őket is, és az adai Tulipán leánykórust is Sóti Éva vezeti. Csuzdi Eszter következett a sorban. A padéi mezzoszoprán a Szabadkai Zeneiskola tanulója, magánének szakon. Egy újabb vendégcsapatot üdvözölhetett a közönség, a nagyhangú Rákóczi Férfikart Csókáról. Jepurszki Dorina Galga menti népdalokat adott elő, Csonka Ferenc és zenekara pedig Tisza menti és szerémségi népdalokat. A műsort természetesen a Kis Búbójások zárták.

De nem csak a díjazottak számára volt ünnepnap ez a szép májusi szombat. A padéi Takáts Rafael Magyar Kultúrkör ugyanis befejezte a munkálatokat a művelődési házon. A felújított épületet Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke adta át, majd Mons. Fiser János plébános szentelte meg.


A szerző felvétele

Komáromi Róbert, a Takáts Rafael Magyar Kultúrkör elnöke elmondta, hogy először 2016-ban pályáztak a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nél, s az első körben 5 millió forintot nyertek, melyből kibővítették az épületet, és fizikailag „arrébb rakták”.

— Kaptunk egy új könyvtárhelyiséget, melyet szintén kibővítettünk, és a padlásfeljárót is tető alá hoztuk, viszont a munkálatok teljes egészére nem volt elég ez az összeg. 2018-ban pályáztunk újra, ekkor 8 millió forintot nyertünk. Ebből az összegből persze nem sikerült minden álmunkat valóra váltanunk, egy kőkemény bokszolás következett a kivitelezőkkel. Személy szerint nekem nagy óhajaim voltak, melyeket 99 százalékban sikerült is megvalósítani.

Az igyekezet s a rengeteg befektetett munka meg is látszik az épületen, hiszen mint megtudtuk, teljes padlócsere történt a könyvtárban, újrameszelték a falakat, ajtókat, ablakokat kapott az épület, a régi könyvtárhelyiséget öltözővé alakították, a vályogfalat gipszfalra cserélték, illetve itt is helyrehozták a padlót.

— A raktárunk is szinte használhatatlan volt. Ha feltakarítottunk, másnapra újra poros volt minden. Ezt is kibetonoztuk, és nyitottunk egy ajtót az öltözőből a színpadra, így a fellépőknek már nem kell körbesétálniuk. A színpadot is megemeltük, szigeteltünk, meszeltünk, szóval valóban sok munkát fektettünk abba, hogy most ilyen legyen az épület. A bejárati rész is ki lett betonozva, valamint Adáról kaptunk egy új kaput Németh Zoltántól és párjától, Almási Tündétől, aki padéi, de kint élnek Svájcban.


A szerző felvétele

Az elnököt a tervekről is kérdeztük. Azt mondta, mindig magasra teszi a mércét, s eldöntötte, hogy ha törik, ha szakad, az udvart is helyrehozza, ha sikerül egy újabb pályázaton erre pénzt szerezni.

— Szeretném felépíteni a nyári színpadot, felújítani a fészert, s egy nyári konyhát is mellé építeni, valamint a teljes udvart kibetonozni, befüvezni. Ezáltal egy teljes értékű művelődési házat kapna a falu magyarsága, hiszen négy-öt éve, amikor egy picit fiatalítottunk a vezetőségen, új lendülettel vágtunk bele a programszervezésbe. Amióta elnök vagyok, minden energiámat erre fordítottam. A Keszég Károly-emléknap s a Közegellenállás riportpályázat díjátadója a fő esemény, viszont minden fontos ünnepet műsorral ünneplünk. Természetesen sok minden pénzfüggő. Azt szoktam mondani, hogy ha sok a pénz, sok a program, ha pedig kevés a pénz, akkor is sok a program, csak lehet, hogy a megvendégelés szerényebb.


Még több kép!:▼

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..