home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Húsz éve méhész
Dudás Viktor
2020.06.22.
LXXV. évf. 25. szám
Húsz éve méhész

Bácsfeketehegy nemcsak a fenséges meggyéről és a csodálatos borairól ismert, hanem a kiváló méhésztermékeiről is. Marecskó Mihály helyi méhésszel már egy ideje ismerjük egymást. Első találkozásunk alkalmával ízletes ételekkel fogadott, és végigkóstoltatta velem a teljes termékskáláját, valamint az emlékezetes meggyborát is. Most csak telefonon értekeztünk, de a barátságos hangnem ezúttal is ugyanúgy sugárzott belőle.

— A méhészet az állatok iránti szeretetből alakult ki. Emlékszem, egyszer az egyik ismerősömnek segítettünk a méhesében. A munka közeli kapcsolatba hozott a bogarakkal. Nagy meglepetésemre a pergetés befejeztével a fizetség mellé méhrajokat kaptunk ajándékba. Később eldöntöttük, hogy a néhány családból több is lehet, így felszaporítottuk őket. Ma már 150 kaptárnyi méhhel dolgozunk, s a fejlesztések még mindig nem álltak meg. Szerettem volna főállású méhész lenni, ezért be is jegyeztettük a gazdaságot.

* Akkor hány éve is pontosan?

— Csaknem húsz éve már, hogy méhészettel foglalkozom, és mondanom sem kell, egy álmom vált valóra. A sors sajnos úgy hozta, hogy külföldön kellett munkát vállalnom kiegészítő bevételként, de a méhészet még mindig az első helyen áll. Az aktuális munkám megengedi, hogy gyakran hazajárjak a családomhoz és a gazdasághoz. Távollétemben a méheknek nem eshet bajuk, mert az ismerőseim felügyelnek rájuk.

* A hosszú évek alatt mit tapasztalt, megváltozott a szakma?

— Az elmúlt húsz esztendőben rengeteg pozitív élményt szereztünk. Azelőtt egyébként kevesebb növényvédő szert alkalmaztak a termesztők, ezért megannyi mézelő flóra volt mindenütt, így több mézet és egyéb méhészterméket tudtunk előállítani. Az értékesítésből származó jövedelem a többszörösét tette ki a mostaninak. Az anyatermészet egyszerűen nem volt ilyen mértékben kizsákmányolva, mint manapság. A klímaváltozás is megtette hatását, mivel a szóban forgó szakma időjárásfüggő. Korábban a növényzet és a méhek biológiai fejlődése párhuzamosan ment végbe, a méhésztevékenységeket pontos dátumokhoz lehetett kötni, de manapság már nem.

* A különbséget számokban is ki tudná fejezni?

— Nos, volt, hogy csak a napraforgó után 30-40 kilogrammnyi mézet is ki tudtunk pergetni. Manapság szerencsésebb esetekben is csak a régi mennyiség felét vagyunk képesek produkálni. Ez, mint már említettem, a klímaváltozásnak és a vegyszerek szakszerűtlen használatának tudható be.

* Tavaly rajzási évünk volt, de a jelenlegi méhészévet miképp jellemezné?

— Így a szezon közepén elmondható, hogy az enyhe tél nem kedvezett a szakmánknak. Az ősz különösen száraz volt, a méhnépesség lecsökkent és meggyengült, emiatt viszonylag rossz állapotban telelhettük be a bogarakat. Az enyhe télvíznek köszönhetően azonban nagyobb populáció élte túl a kritikus időszakot. A tavasz kiváló indulást eredményezett, a repcevirágzás ugyanis felerősítette a méheket. A márciusi, nagy lehűlés az egész idényre rányomta bélyegét. A gyümölcsösökben a sárgabarackfák károsodást szenvedtek, mindez alaposan áthúzta a számításainkat. Most ott tartunk az akácvirágzás után, hogy etetni kell a méheinket, sőt, olyan kolléga is van, aki ki sem pergette a virágmézet, inkább a kaptárokban hagyta eleségként a napraforgóig. Mondanom sem kell, hogy már várjuk a napraforgó virágzását, és arra számítunk, hogy az időjárás nem szól közbe, hiszen szeretnénk némi nyereséget elkönyvelni az idényben.

* A legutóbbi itt-tartózkodása alkalmával felnyitotta-e a kaptárokat? Mit tapasztalt?

— Persze! Úgy készítettem elő a méhcsaládokat, hogy a külföldi munkavégzésem alatt se szenvedjenek semmiben hiányt. Az aktuális teendőket a méhészkollégáim végzik el. Ez kölcsönös, hiszen amikor szükségünk van egymásra, habozás nélkül segítünk. Fontos egy összetartó közösséget kialakítani a szakmán belül, s olyanokkal körbevenni magunkat, akikre mindig számíthatunk.

* Beszéltünk már a növényvédő szerekről s a méhekre kifejtett káros hatásukról, de arról még nem esett szó, hogy az idén tapasztalt-e ilyen jellegű ártalmat?

— Szerencsére még nem volt ilyen gond. A gyümölcsösök és a napraforgó permetezése számít kritikus pontnak, de az időjárás itt is közbeszólt, hiszen a kedvezőtlen viszonyok miatt a termelők sem permeteztek. A napraforgónál még lehet probléma, de ez a jövő titka.

* Végezetül ejtsünk néhány szót arról, hogy milyen termékek lelhetőek fel a kínálatukban.

— Értelemszerűen méz begyűjtésével foglalkozunk, emellett propoliszcseppeket is készítünk, valamint a virágport is hasznosítjuk. Mindegyiknek ismertek pozitív hatásai a szervezetre, ezért mi is nap mint nap fogyasztjuk őket. Egyéb méhésztermékeket is elő szoktunk állítani, de most, idő hiányában, erre sajnos nincs módunk. Készítek még meggybort is, de arról majd egy másik alkalommal…

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..