home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Hurrá, itt a nyár!
RUSZ Zsuzsanna
2013.07.31.
LXVIII. évf. 31. szám
Hurrá, itt a nyár!

A törökkanizsai Ablak Színház Egyesület szervezésében nemrégiben tartották meg a Hurrá, itt a nyár! elnevezésű tíznapos gyermekfesztivált. A programban ötvenkét gyermek vett részt, és arról, hogy tartalmas, szórakoztató, vidám és biztonságos legyen a fesztivál, Ágoston Erika hitoktatónő, Szűcs Anikó tanító néni, Cukor Leóna óvó néni és az Ablak Színház Egyesület elnöke, Rusz Zsuzsanna angol nyelv és irodalom szakos tanárnő gondoskodott. Nekik hála a gyerekek izgalmas foglakozások közül válogathattak.

Az üvegfestés tudományára, hagyományos és modern motívumok ismertetése révén Kardos Jutka kézműves tanította meg a részvevőket. Drámapedagógiai játékokban és mesemegjelenítésben Krizsán Szilvia Sterija-díjas színésznővel vehettek részt. A Szent Longinus Középkori Hagyományőrző Egyesület interaktív játékokkal és íjász-, kardvívás-, tánc- és zászlóbemutatóval idézte meg a középkort. A kosárfonás csínját-bínját Gór Endre kosárfonó mester mutatta meg — mindenki készített magának valami apróságot. A Holle anyó című Grimm-mesét Ábrahám Lívia magyartanárnő segítségével állították színre a gyerekek.
Nagyon izgalmas interaktív foglalkozás is volt műsoron: Nagyabonyi Péter, a Szent Longinus Középkori Hagyományőrző Egyesület elnökének vezetésével a gyerekek felpróbálhatták a különféle honfoglalás korabeli ruhákat, süvegeket, vértet, tarsolyt, tegezt, kezükbe vehették a nyílhegyeket, dárdahegyeket, íjakat, kardokat, tőröket stb. Meggyőződhettek arról is, hogy a tökben tárolt víz nem romlik meg, hosszú ideig friss és hűs marad, azonkívül bepillanthattak az akkori hétköznapokba és a hadiösvényeket járók életébe is.
Madárlesen dr. Ágoston Attilával, a törökkanizsai Tisza Eko Centar Egyesület elnökével jártak. A szakember a környezetvédelemről, a madárfajokról és azok gyűrűzéséről beszélgetett a gyerekekkel, és madárfogó hálót is kifeszítettek. Teleszkóppal egészen közelről tanulmányoztak egy gólyafiókákkal teli fészket, madáretetőt készítettek, megszemlélték a már meglévő mesterséges fészkeket és etetőket, alkalmuk volt megvizsgálni a madárgyűrűzéshez használt gyűrűket is.
A törökkanizsai Kéknefelejcs kézimunkacsoport meghívására az általuk létrehozott helyi tájházat látogatták meg. Élményszámba ment az uzsonnára kapott sós-paprikás hagyományos zsíros kenyér, hiszen sokan először kóstolták. Sáringer Zoltán néptáncos bemutatta a kancsikás ostor használatát, illetve a csikósok életéről, szokásairól tartott előadást.
Veres Imelda színésznő, a szabadkai Gyermekszínház tagja a Piroska és a farkas című Grimm-mesét hozta el a gyerekeknek. A történet különlegessége, hogy a mesében két farkas szerepelt. A drámapedagógiai játékok és a színjátszó-foglakozás mindenki figyelmét lekötötte.
Farkas Ernő a lovaglás művészetét mutatta meg a kalandvágyó nebulóknak. A legfiatalabb lovas négyéves, a legidősebb tizennégy éves volt. Lepke, a szelíd kanca türelmesen hordozgatta a gyerekeket a park hűvöst adó fái alatt.
Schramm Tibor fazekasmester útmutatása alapján arra is lehetőség nyílt, hogy mindenki megformázzon egy-egy tárgyat. A forgó korongon, természetes alapanyagú festékkel, hagyományos segédeszközökkel és kézzel, hagyományos alföldi motívumokkal díszített csengők, tálak, vázák, köcsögök készültek, de volt olyan is, aki tojást, bástyát, hamutartót alkotott.
A következő kézműves-foglalkozáson a gyöngyfűzés alapjait lehetett elsajátítani Kardos Jutka vezetésével. A fiúk külön dicséretet kaptak kitartásukért és türelmükért.
Az utolsó előtti napon a játéké volt a főszerep. Romhányi Gabriella néhány nagyon szórakoztató játékra tanította meg a résztvevőket.
Az utolsó napon zajlott a játékok döntője, a fesztivál ideje alatt ugyanis a gyerekek pontokat, illetve dénárokat gyűjthettek a végső megmérettetésre. Az összesítés alapján kihirdetett három győztes: a 14 éves Masa István, a 11 esztendős Súly Sztella és a hatesztendős Szabó Martin értékes ajándékban részesült. Senki sem tért haza azonban üres kézzel: Szűcs Anikó tanító néni jóvoltából mindenki gipszfigurát (halat, polipot, tengeri csikót stb.) kapott ajándékba.
A fesztivál utolsó uzsonnáját, a kétszáz csokikrémes és baracklekváros palacsintát, a törökkanizsai Kéknefelejcs kézimunkacsoport tagjai: Kardos Ilona, Szabó Piroska, Tóth Etelka, Csanádi Erzsébet, Matók Katalin, Gólya Anasztázia és Harmat Erzsébet biztosította.
A tíznapos programsorozatot az Ablak Színház Egyesület, a törökkanizsai Bio cvet d.o.o, a Rózsa pénzváltó, az a.d. Aleva, a Kéknefelejcs kézimunkacsoport — és mindenekelőtt a szülők támogatták. Köszönet érte!

RUSZ Zsuzsanna, a fesztivál szervezője

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..