home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Horgászparadicsom
Tóth Tibor
2019.05.16.
LXXIV. évf. 19. szám
Horgászparadicsom

A Királyhalom és Horgos közötti nemzetközi út mentén fekszik a Bálint-tó, mely a sporthorgászok közkedvelt helye, emellett családok és a természetet szerető emberek is rendszeresen látogatják.


A horgászok 2,8 hektár vízfelületen hódolhatnak szenvedélyüknek
 

Csend, nyugalom, béke fogadja az ideérkezőt mindössze néhány méterre a forgalomtól. A tavat május 1-je előtt egy nappal kerestük fel, amikor már javában tartott a készülődés a munka ünnepére.

A majdnem 4 hektáros területre belépve elénk tárul a természet. Jobbról és balról hatalmas víz, körülötte rengeteg fával, erdővel. A fülbemászó madárcsicsergés a víz csobbanásával keveredik, amikor egyik-másik halacska egy-egy pillanatra kidugja fejét a hullámok alól. Az esős idő ellenére több társaság is a Bálint-tavon töltötte idejét: a legtöbben horgásztak, néhányan rostélyoztak, mások pedig az éjszakai horgászat után a sátorban pihentek.


A Bálint-tó bejárata

— Mezei Bálint ötlete nyomán lett kiépítve a Bálint-tó. Előbb csak saját részre fejlesztette, majd úgy gondoltuk, hogy ebből többet is ki lehetne hozni. Nyolc évvel ezelőtt nyitottuk meg a létesítményt, előtte két-három évig folytak a földmunkák. Fákat ültettünk, füvesítettünk az agyagos talajon. A tanya jobb felét legelő borította, melyen állandóan állt a víz, és békákkal volt tele. A bal fele egy kicsit magasabban fekszik, az akkori tulajdonos a homokos talajt gyümölcsfákkal ültette be. Mindkét felén egy-egy tavat ástunk, majd összekötöttük őket. Folyamatosan fejlesztettünk, padokat, teraszokat, játszóteret építettünk, horgászhelyeket alakítottunk ki — mondta Tóth Viktor, a Bálint-tó vezetője, menedzsere.

A 3,8 hektár területből 2,8 hektár vízfelület. A tó jobb fele keskenyebb és sekélyebb, ideális terepet nyújt a feeder- és az úszós horgászoknak. A mélység változó, 1,5 métertől 3,5 méterig terjed.


Kapásra várva

— Leginkább a sporthorgászatra összpontosítunk. Tavainkban a többi közt ponty, amur, compó, csuka, süllő, harcsa, fűhal, dévérkeszeg, kárász él, sőt egyszer csíkhalat is találtunk. Év közben többször halasítunk, amit nagyon fontosnak tartunk, hiszen a horgászok azért látogatnak el hozzánk, hogy minél több halat fogjanak. Versenyeinken évről évre jobb az átlag, és növekszik a darabszámra fogott hal mennyisége. Az első horgászversenyen 400 kg halat fogtak a horgászok, mára ez a szám eléri az 1500 kilogrammot. Célunk, hogy az ideérkezők 2 tonna halat emeljenek ki a vízből a 46 órás versenyek alatt. Egy kis fürdőrészt is elkerítettünk, ahol vendégeink megmártózhatnak a nyári kánikulában, a gyerekeket játszótér várja, valamint rostélyozásra és bográcsozásra alkalmas helyeket is kijelöltünk. Három szobát — az egyik franciaágyas — tudunk a látogatók rendelkezésére bocsátani, mindegyikben van fürdőszoba is — mondta a menedzser.


Méretes példány akadt az egyik vendég horgára

A legtöbben júniustól augusztusig látogatják a tavat, noha téli horgászatot is rendeznek, így a tó valójában egész évben fogadja a vendégeket.

— Versenyeket két-három hetente szervezünk. A horgászok a kifogott halakat visszadobják a tóba, időnként azonban lehetőségük nyílik megvásárolni őket. A nagyobb harcsák, ahogy mondani szoktuk, már nem egészségesek a tó számára, mivel jelentős károkat tudnak okozni, így ezt a halfajtát elvihetik a horgászok. Kárászból, dévérből, keszegből két-három kilót foglal magában a 600 dináros napijegy. A horgászokon kívül családokat is várunk, számukra fejenként 150 dinár a napijegy. Az elmúlt évet sikeresnek értékelem, hiszen gyakran mind a harminchét horgászállás megtelt, hétvégenként több százan pihentek, szórakoztak nálunk. Vendégeink nemcsak Szerbiából érkeznek, magyarországi sporthorgászok is szép számmal felkeresnek bennünket. Az idén rövidebb telünk volt, így a horgászat már február végén, március elején elkezdődött — mondta Viktor, majd arról is beszélt, hogy itthon képzeli el saját és családja jövőjét, a külföldre költözés gondolata meg sem fordult a fejében, mivel úgy hiszi, hogy itthon is tud boldogulni.


A szigetre több híd vezet

A tervek közé elsősorban a gyerekszoba felújítása tartozik — Viktor a feleségével, valamint a hat- és a három és fél éves kisfiaival a tó melletti házban él —, továbbá a tó területének kibővítése is szóba került.

— Újabb területeket szeretnénk vásárolni, ahol további tavakat építenénk ki. Halneveldét létesítenénk a mostani tavak halállományának utánpótlása céljából, illetve egy olyan tó is az elképzeléseink között szerepel, ahonnan a horgászok elvihetnék a halat. Ezek azonban hosszú távú tervek, még van idő gondolkodni rajtuk.


Játszótér a gyerekek számára

A Bálint-tó több sporthorgászversenynek ad otthont az elkövetkező időszakban. Május 10-e és 12-e között hagyományos, baráti, 46 órás versenyt tartanak, melyre tizenhárom csapat nevezett be. Május 19-én feederbotos versenyt rendeznek, mely vasárnap reggeltől délután 2 óráig tart. Benevezni Tóth Viktornál lehet a 064/32-85-721-es telefonszámon, ugyanitt horgászhelyek is foglalhatóak az év bármely szakában.

Aki egy kis kikapcsolódásra vágyik a természet lágy ölén, és még horgászni is szeret, az válassza a Bálint-tavat, mert ott kellemes környezetben hódolhat szenvedélyének. A kapás biztosan nem marad el.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..