home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Honnan várhatnak segítséget a nagycsaládok?
Lajkó Szilvia
2016.05.02.
LXXI. évf. 17. szám
Honnan várhatnak segítséget a nagycsaládok?

Nemrégiben tartotta meg Adán a tanácskozással egybekötött közgyűlését a Vajdasági Nagycsaládos Egyesületek Szövetsége (Vancsesz). Az összejövetel témája A gyermekvállalás és -nevelés segítése hazánkban volt.

A rendezvény számos vendége között jelen volt dr. Ana Gavrilović belgrádi egyetemi tanár, a Szerb Tudományos Akadémia népesedési bizottságának tagja, Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Kovács Elvira köztársasági parlamenti képviselő, Csikós László államtitkár, Patyi Lajos tartományi képviselő, valamint a szabadkai Gyurcsik Klára és Róbert, akik az alkotó szellemű nevelés propagálói.

Krizsán Vilmos, a Vancsesz elnöke beszédében rámutatott, a gyermekvállalás, nevelés és oktatás területén hogyan tudnak az intézmények, a köztársasági és a tartományi illetékesek, az MNT, az önkormányzatok, a nagycsaládos-egyesületek és más civil szervezetek segíteni a szülőknek.

— A tartomány részéről több megértést várnánk, mivel az utóbbi időben az egészségügyi, szociálpolitikai és népesedési titkárságtól nem kapunk támogatást. A pályázataink nem nyernek, de ez a titkárság mostanában egyébként is sokkal kisebb összeget irányoz elő, mindössze egymillió dinárt oszt ki a civil szervezetek között. Másrészt az egészségügyi és a szociális kérdések mellett a népesedési témák szinte eltörpülnek. Az MNT részéről nagy segítség a szülők részére a beiskolázási és az ösztöndíjprogram, az iskolabusz, valamint az Európa Kollégium megnyitása. Minden család bátran mondhatja a gyerekeinek, hogy iratkozzanak egyetemre, főiskolára, hiszen ha ösztöndíjat és az Európa Kollégiumban elhelyezést kapnak, akkor a taníttatásuk nem jár nagy kiadással. Ki kell emelnem az önkormányzatok szerepét is, mert főleg az utóbbi években egyre több községben hoztak olyan intézkedéseket, amelyekkel a több gyermeket vállaló családoknak próbálnak kedvezni. Ebben élen jár Magyarkanizsa, és nem marad ki a sorból Zenta, Kishegyes vagy Topolya sem — hangsúlyozta Krizsán Vilmos, aki elmarasztalóan szólt Ada községről. Az adai önkormányzatban ugyanis nagyon kis mértékben járulnak hozzá a középiskolások utaztatásához, keveset foglalkoznak a népesedési kérdésekkel, nem hozták meg a népesedési akciótervet, és a négy év alatt egyetlenegyszer sem hívták össze az illetékes bizottságot, sőt a nagycsaládos-egyesületeket, illetve a családszervezeteket sem támogatják.


Csikós László ajándéka


Ana Gavrilović felszólalásában a tanulás fontosságát fejtegette, és azt, hogy a szegény sorsú családok esetében hatványozott gondot okoz, ha taníttatni szeretnék a gyermekeiket, ezért minden támogatást meg kellene kapniuk. Kovács Elvira a köztársasági előírásokra tért ki. A jelenlévőket leginkább az érdekelte, hol tartanak annak a törvénytervezetnek az elfogadtatásával, amely a harmadik gyermek utáni anyasági pótlék bevezetésére vonatkozik. A képviselő válaszából kiderült, a felterjesztés vitája után legalább egy évre van szükség, hogy a különféle minisztériumok és parlamenti bizottságok megvitassák, illetve elfogadják. Csikós László érdekes adatokat osztott meg, például azt, hogy 2014-ben 383 000 gyermek kapott családi pótlékot, az idén már csak 362 000. Örvendetes tényként közölte viszont, hogy tavaly 400-zal több gyermek született Szerbiában, mint az előző évben, de az elhalálozás és a kivándorlás miatt sajnos továbbra is nagymértékben fogy a népesség. Az oktatással kapcsolatban arra is figyelmeztetett, hogy még mindig sokan vannak olyanok, akik az általános iskolát sem fejezik be. A lakosság 23 százaléka írástudatlan.
 

Gyurcsik Klára és férje az alkotó szellemű nevelés népszerűsítői közé tartoznak Vajdaságban. Ez a nevelési rendszer Milica Novković belgrádi pedagógus, pszichológus könyve után vált közismertté, és a nagycsaládos-egyesületek szövetségben is felkarolták. Ha a programot elfogadja az MNT, akkor az első műhelymunkákat már az ősz folyamán megkezdenék Bácskossuthfalván, Kishegyesen és más településeken is. Szeretnénk, ha ezeken a foglalkozásokon a nagycsaládosok mellett a pedagógusok és az óvodai nevelők is részt vennének.

A Vancsesz közgyűlésén beszámoló hangzott el az elmúlt év tevékenységéről, melyet Krizsán Vilmos így összegzett:

— Tavaly első ízben szerveztük meg a házasság világnapja délvidéki ünnepségét, ezenkívül nemzetközi családtalálkozót, illetve első alkalommal gyermektábort tartottunk, és több programba bekapcsoltuk a partnerszervezeteket is. Tető alá hoztuk a nagycsaládosházat, az idén pedig megrendezzük a hetedik ifjúsági táborunkat Családban és közösségben élni elnevezéssel. Kidolgoztuk a népesedési és családgondozási cselekvési programunkat, és bízunk benne, hogy az MNT elfogadja. A 2015. évi ünnepi közgyűlésen átadtuk a Családbarát Önkormányzat, a Példamutató Nagycsalád és a Legsikeresebb Nagycsaládos-egyesület díjat, valamint a Vancsesz aranyoklevelét. Az idén egy újabb elismerést is bevezetünk, a Családbarát Vállalkozó díjat, melyet olyan cégek kaphatnak meg, amelyek megbecsülik az anyákat, segítik a családokat. Az elmúlt évben 3 millió dinár pályázati pénzből gazdálkodtunk, ennek nagy részét a nagycsaládosház építésére fordítottuk, a maradékot pedig más programokra. Tavaly 21 pályázatot, illetve kérelmet írtunk, melyből 14 lett sikeres. Reméljük, az idén kevesebb pályázatból is hasonló összeget tudunk összegyűjteni. Személyi változásra is sor került, mivel a szövetség korábbi titkára, a topolyai Sablauer Brindza Beatrix lemondott, helyére a közgyűlés a bácskossuthfalvi Fodor Zoltánt választotta meg. Elmondanám még, hogy Csikós Lászlótól olyan ajándékot kaptunk, amely szimbolizálja a munkánkat, az összefogást, a közösségben rejlő erőt. Együtt eredményesebbek lehetünk, és közösen olyan célokat is el tudunk érni, amelyeket az egyesületünk önmagában képtelen lenne.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..