home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Hogyan szórakoznak a tóbai lányok, asszonyok?
NAGY Erzsébet
2005.02.22.
LX. évf. 8. szám
Hogyan szórakoznak a tóbai lányok, asszonyok?

A tóbai Nőszervezet elnöksége: Bacsik Gyöngyi, Helfrich Zsuzsanna, Tóth Eszter, Tóth Anna, Szakál Erzsébet, Morák Eszter és Bálint Zsuzsanna.Nagyon szép az, ha egy kis faluban szorgalmasan dolgoznak a civil szervezetek és szépen együtt is műkődnek. Tóbán több egyesület tevékenykedik, közülü...

A tóbai Nőszervezet elnöksége: Bacsik Gyöngyi, Helfrich Zsuzsanna, Tóth Eszter, Tóth Anna, Szakál Erzsébet, Morák Eszter és Bálint Zsuzsanna.

Nagyon szép az, ha egy kis faluban szorgalmasan dolgoznak a civil szervezetek és szépen együtt is műkődnek. Tóbán több egyesület tevékenykedik, közülük az egyik legfiatalabb, a helyi nőszervezet nemrégiben ünnepelte hármadik születésnapját. Erre a bulira voltunk hivatalosak.
- Három évvel ezelőtt, 2002. január 29-én alakult meg a tóbai nőszervezet, s ma 45 aktív tagot számlál -- mondja Tóth Anna elnök. - Tóbán régebben működött ilyen csoport, az utóbbi években viszont már nem dolgozott, ezért döntöttünk úgy, hogy ismét megalakítjuk. Hivatalosan bejegyeztettük, saját folyószámlát is nyitottunk. Igaz, a számlán nem sok pénz van, de ha segítséget kérünk, akkor mindig számíthatunk a helyi közösség támogatására. Szeretném megköszönni a védnökök jóságát is, a tóbai és a csernyei magánvállalkozók mindig a rendelkezésünkre állnak, ha szükség van rájuk. A nőnapi bál előtt a tombola nyereményeit is a szponzorok biztosítják. A nőszervezet keretében megalakítottuk az asszonykórust, amelynek 15 tagja van. Örülünk, hogy az idősebbek mellett a fiatalasszonyok is nagyon szívesen énekelnek. A fellépések előtt gyakran összejövünk, próbálunk, minden ünnepségen szerepelünk.
* Milyen tevékenységet végeznek az egyesületben?
- Májusban önkéntes munkával rendbe tettük a temetőt és a környékét, a nyáron pedig a falu központját csinosítottuk. Az elmúlt évben néhány
zenés teadélutánt rendeztünk, márciusban a nők napja alkalmából, májusban a gyerekek részére tartottunk műsort, amikor lángost sütöttünk mind a legkisebbeknek, mind az idősebbeknek. Az összejöveteleken elbeszélgetünk, a helybeli Kiss Zoltán szintetizátoron játszik, mi pedig jól elszórakozunk. A nyáron kivettük részünket a tóbaiak találkozójának a megszervezéséből is. Nagyon sok feladatunk volt, mert több mint négyszáz vendég érkezett a faluba. A Napsugaras Ősz rendezvényen az idős embereket köszöntöttük. Novemberben őszi bál volt, parasztkalácsot sütöttünk, kávé, üdítő, tombola várta a vendégeket. Karácsonyra közös ünnepi műsort állítottunk össze a helybeli iskolával és a művelődési egyesülettel. A szeretet ünnepe előtt minden idős, beteg tóbai társunkat meglátogattuk és kedves kis csomaggal leptük meg a magányos embereket. Nagyon örültek a szerény, de szeretettel készített ajándéknak. Két társasutazást is szerveztünk. Kirándultunk Szabadkára és Palicsra, hazafelé pedig a becsei kastélyt néztük meg. Az ősszel egy bevásárló utat hirdettünk Pancsovára, a piacra. Jó az együttműködés a környező települések nőszervezeteivel is. Ellátogattunk Szerbcsernyére, Alekszandrovóra, Vojvoda Stepára és Muzslyára.
A beszámoló után feltálalták a finom vacsorát. A szülinapi bulin jelen voltak a tóbai szervezetek és egyesületek képviselői is, a tűzoltók, vadászok, nyugdíjasok, harcosok, a művelődési egyesület, a Vöröskereszt, a helyi közösség és a földműves-szövetkezet tagjai. A vacsora után behozták a hatalmas szülinapi tortát, amelyet nyolcvan tojásból sütöttek, három gyertya égett rajta és mindenkinek jutott egy-egy szelet. Evés előtt, közben és utána Kiss Zoltán húzta a talpalávalót. Az asszonyok nagyon jól elszórakoztak férfiak társasága nélkül is.
* Mit jelent a nőszervezet a tóbai asszonyoknak? - érdeklődtünk.
Szabó Jolán: - Minden gyűlésen, összejövetelen ott vagyok. Nagyon örülök, hogy működik a nőszervezet, mert ez nekünk egy kis kikapcsolódást jelent. Idősebb vagyok, de jól érzem itt magam. Kikapcsolódom, elfelejtem a betegséget, nem gondolok a bajokra... A párom is mindig mondja, hogy menjek csak nyugodtan, ha jól érzem magam.
Benák Margit: - A régi nőszervezet 1981-ben alakult, én voltam az elnöke. Abban az időben is nagyon sok kirándulást szerveztünk, bejártuk a régi Jugoszláviát. Magányos asszony vagyok, jó ide eljönni, nagyon jól érzem itt magam.
Nagy Márta: - Nekem kikapcsolódást jelent a nőszervezeti összejövetel. Jó a társaság, jót beszélgetünk, mulatunk. Az ülésekre ritkán járok, de minden bálban itt vagyok. Kirándulni nem mehetek, mert jószágtenyésztéssel foglalkozunk és az állatokat nem hagyhatom magukra. A férjem engedi, hogy eljárjak az összejövetelekre, mert közben ők is szórakoznak. A férfiak ugyanis kártyáznak, amíg mi itt bulizunk.
Bálint Zsuzsanna: - Szeretek kirándulni, az elmúlt évben jártam Szabadkán, Palicson és Becsén. Nagyon jó volt a társaság, jól éreztem magam.
- Nagyon örülök, hogy az egyesületbe sok fiatalasszony is eljár, mert ez azt jelenti, hogy itt jól érzik magukat. A mi összejöveteleinket szívesen látogatják a magányos nők is, mert a faluban az egyedülálló asszonynak nincs más lehetősége a szórakozásra, kikapcsolódásra - fejezte be a beszélgetést Tóth Anna, a tóbai Nőszervezet elnökasszonya.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..