home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Hogyan segíthet a szülő a pályaválasztásban?
SÁRCSEVITY Bea okleveles szociálpolitikus
2014.03.26.
LXIX. évf. 13. szám
Hogyan segíthet a szülő a pályaválasztásban?

Életünk egyik legfontosabb és mindent megalapozó döntése a pályaválasztás, hiszen egész jövőnkre kihat. Manapság, amikor a világ folyamatosan változik, amikor az információáramlás és a technológia követhetetlen ütemben fejlődik, amikor az a cél, hogy az ember minél többet fogyasszon, az individuumra és az önmegvalósításra törekedjen...

A fentebb felsoroltakon kívül a különféle gazdasági, társadalmi változások is kihatnak az egyén életére, és befolyásolják lehetőségeit az oktatásban (amely sokszor nem alkalmazkodik az adott szakterület munkaköri követelményeihez) és a munkaerőpiacon, ahol már senki sem számíthat élethosszig tartó biztos állásra. A mai fiatalokra jellemző, hogy korán fogyasztóvá válnak, nehezen kötelezik el magukat — ez a családalapítás és a munkavállalás területén is tapasztalható. A munkahelyek számának csökkenése és az iskolai tanulmányok kitolódása egyszersmind sakk-matt helyzetbe hozza a fiatalokat, és arra kényszerülnek, hogy minél később, minél rugalmasabban lépjenek a munka világába.

Az iskoláknak sok esetben nincs meg a kellő információjuk a pályaorientációt és a gyermekek, a családok megfelelő tájékoztatását illetően, pedig ebben a nagy horderejű döntésben elengedhetetlen az önismeret, a jövő- és a pályaismeret, amely magában foglalja a megfelelő tájékozottságot a választott szakmáról, a vele járó életmódot, az életesélyeket stb. Ezeknek az információknak a beszerzése elengedhetetlen az illúziókergetés elkerülése végett.

Támogassa!

A szülők a gyermeküknek biztonságos alapon nyugvó, kiszámítható, saját életstílusukat és színvonalukat követő — ideális esetben azt meghaladó — pályaválasztást irányoznak elő. Ez mind helyénvaló egészen addig, amíg a szülők a gyermek igényeit is figyelembe veszik a tervezésben, hiszen nem szabad elfelejtenünk: senki sem dönthet más helyett.

A szülő túlbuzgósága akár ellenkező hatást is okozhat, ezért feladata a pályaválasz-tás támogatása során csupán annyi, hogy engedje és buzdítsa a gyermekét készségei, képességei kipróbálásában, szakmaitapasztalat-szerzésében (akár nyári munka keretében) és az érdeklődésének megfelelő területek gyakorlati megtapasztalásában. Fontos, hogy a gyermek felismerje, miben jó, hívjuk fel figyelmét erősségeire, és azokat tudatosítsuk benne. Abban az esetben, ha a fiatal passzivitást mutat, ha nem tudja, hogy mi akar lenni, támogatni kell önmaga és készségei megismerésében.

Kérjen szakértői tanácsot!

Alkalmanként a szülőnek és a fiatalnak is érdemes szakmai segítséget kérnie, akár egy-két konzultáció erejéig. Térítésmentes tanácsadás kapható az iskolapszichológustól, szakértők által működtetett tanácsadó központoktól, ahol pályaválasztási tanácsadással, készségfelméréssel segítenek a fiataloknak megtalálni a személyiségükhöz, az érdeklődési körükhöz illő foglalkozást.

Fogadja el a döntését!

Fontos, hogy a szülő tisztában legyen azzal is, hogy gyermeke döntését sok esetben külső tényezők is befolyásolják. Ilyen a kortárscsoport és a média is.

Elengedhetetlen, hogy a szülő kreativitásra, az egész életen át tartó tanulásra buzdítsa gyermekét, hogy igyekezzen őszinte, tabumentes kapcsolatot és kommunikációt kialakítani vele. A leglényegesebb, hogy megtanulja elfogadni a gyermeke által hozott döntéseket, és nemtetszése ellenére is támogató közeget tudjon teremteni. Nem szabad elfelejtenie, hogy csakis gyereke választhat, és ezzel el kell fogadnunk azt is, hogy esetleg rossz vagy kevésbé megfelelő döntést hoz. Egy-egy rossznak tűnő elhatározás nyomán számos új, korábban nem ismert lehetőség születhet, mely kedvezően hathat az életút alakulására, ezért a rossz döntés nagyon viszonylagos.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..