home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Hittel és zenével feltöltődve…
Martinek Imre
2019.05.27.
LXXIV. évf. 21. szám
Hittel és zenével feltöltődve…

Május 24-e és 26-a között rendezték meg Budapesten a XVI. Református Zenei Fesztivált (RZF). 
Budapesti tudósítónktól

Kölcsönvett indítógondolat:

„Minden zene célja, hogy Isten dicsőségét zengje, és kikapcsolódást nyújtson a lélek számára, ahol ezt nem tartják szem előtt, ott nem a zene szól, csak pokoli lárma.” (Johann Sebastian Bach)


A szerző felvételei

A korábbi esztendőkhöz hasonlatosan, a szervezők ezúttal is több ferencvárosi helyszínt töltöttek fel értékes, ingyenesen látogatható zenei és kulturális tartalommal. Az idei református zenei fesztivál zárónapjának délelőttjén a vidéki és határon túli együttesek és kórusok ünnepi zenés istentiszteletek keretében szolgáltak Budapest református gyülekezeteiben. A 2018-ban jegyzett felújítási munkálatok miatti „kényszerpihenő” után a Józsefváros is visszatért a RZF vérkeringésébe. A Nemzeti Múzeum lépcsőit az 500 fős Fesztiválkórus „foglalta el”, szombat kora esti szolgálata idején…

Noha megvolt hozzá a jószándék, az idei rendezvény fénybe írt mélységeibe olvasóink ezúttal mindössze csak a harmadik nap, azaz a május huszonhatodikai események összefoglalóján keresztül tudnak betekintést nyerni.

A Bakáts-téren (a Szélkiáltó együttes, a Muzsikás együttes s a velük együtt fellépő „pávás” Kacsó Hanga Borbála, valamint Pál István – Szalonna és Bandájának koncertjei) , a Kálvin-téri református templomban (a Központi Református Kórus szolgálata Berkesi Boglárka és Erdélyi Dániel karnagyok vezényletével és Szotyori Nagy Gábor orgonakíséretében), továbbá a Ráday utca 28. második emeletén, vagyis a Dunamelléki Református Egyházkerület székházának dísztermében jegyzett kiemelkedő események (Kátai Zoltán, a kárpátaljai Credo együttes, a Szent Efrém Férfikar, továbbá Fassang László és Szokolay Dongó Balázs hangszerkettősének fellépése, egyébként közülük mindahányan Magyar Örökség-díjas művészek, illetve késő esti kerekasztal beszélgetés dr. Bagdy Emőke pszichoterapeuta professzor asszonnyal) mind a testvéregyházi összetartozást, a hitet és a baráti kapcsolatok kialakulását voltak hivatottak elősegíteni.

Az idei rendezvény védnökletét dr. Szabó István, Steinbach József és dr. Fekete Károly református püspökök, valamint dr. Bácskai János, Ferencváros polgármestere vállalták. A projektum megálmodója és mozgatója Böszörményi Gergely fesztiváligazgató, a Magyar Örökség és Európa Egyesület elnöke.

Egyébként az idei RZF-n is kiemelt helyet kapott a kárpátaljai magyarság mélyszegénységben élő rétegének megsegítésére irányuló adománygyűjtés. Az akció újabb lendületű folytatása 2019. június 29-re kapott „terminust”. Sorrendben a XVIII. Református Énekek istentisztelet-hangversenyen, melynek befogadó helyszíne változatlanul a MÜPA Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterme lesz. Isten segedelmével. Áldás békesség. Soli Deo Gloria!


Még több kép!▼

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..