home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Hetvenéves a Vinogradar
Tóth Tibor
2017.08.12.
LXXII. évf. 32. szám
Hetvenéves a Vinogradar

A hétvégén ünnepelte fennállásának 70. évfordulóját a Szabadkai Körzeti Ligában szereplő hajdújárási Vinogradar Labdarúgóklub.

A zöld-fehér egyesület 1946. június 15-én alakult Királyhalmon, azzal a céllal, hogy összegyűjtse a labdarúgást kedvelő fiatalokat. Az első sportmunkások a klubban Julije Stipić elnök és Heinrich Kálmán titkár voltak. Az egyesület 1947 őszén költözött át Hajdújárásra, ahol az addigi kék-fehér szín zöld-fehérre váltott. A jelenleg is használt füves pályák 1977-ben jöttek létre, a 300 ülőhelyes lelátót 1987-ben adták át, melyet 1999-ben korszerű tetőszerkezettel fedtek be. A felnőttcsapat leginkább a Szabadkai Körzeti Ligában szerepelt, illetve több alkalommal játszott a Vajdasági Liga északi csoportjában, valamint egy idényt a Vajdasági Premier Ligában is. A népszerű zöld-fehér alakulat legutóbb a 2014/2015-ös idényben szerezte meg a Szabadkai Körzeti Liga bajnoki címét, a következő idényben pedig a dobogó harmadik fokán végzett a csapat.

A kétnapos ünnepségsorozat első napján az utánpótlás-korosztályoké volt a főszerep. A házigazdák U7-es és U10-es csapata is a szabadkai Spartacus megfelelő korosztályú együttesével mérte össze erejét, a mérleg pedig egy győzelem, illetve vereség. A fiatalabbak mérkőzésén a Vinogradar 5:4-es győzelmet aratott riválisa felett, az idősebb csapatok találkozóján pedig 4:0-s szabadkai győzelem született.


A Vinogradar és a Horgos 1911 csapata

Vasárnap a házigazda és a klub főtámogatójának, a szabadkai Masterplast vállalatnak az öregfiúi mérték össze erejüket a rekkenő hőségben. A mérkőzés jó iramú találkozót hozott, a végén pedig a hazaiak ünnepelhettek, mivel Engi Viktor három, Kečenović és Guljaš két-két, továbbá Bošnjak és Rudinski egy-egy találatával 9:2 arányú győzelmet arattak. Az öregfiúk után a Vinogradarnak és a Szabadkai Körzeti Liga újoncának, a Horgos 1911 csapatának mérkőzését élvezhette a közönség. A vezetést Kolompár Gábriel góljával a vendégek szerezték meg, a hazaiak azonban fokozatosan átvették a játék irányítását, és Engi Tihamér, valamint Nágel Csaba góljaival a maguk javára fordították a meccset. Ezen a találkozón fejezte be sikerekkel fémjelzett pályafutását Szalai Viktor, a hajdújárásiak legendás kapusa.

— Meg vagyok hatódva, hogy ez volt az utolsó húsz percem a klubban. Az elmúlt harminchárom évben nagyon sok szép élménnyel gazdagodtam, úgyhogy nehéz szívvel fejezem be a pályafutásomat. Háromszor voltam bajnok a zöld-fehérekkel, négyszer Szabadka válogatottjában is játszottam, úgyhogy csak kellemes emlékek kötnek szeretett klubomhoz — mondta Szalai, akit lecserélése után a közönség percekig tapsolt.

A jubileumi mérkőzést Feró Lajos is megtekintette, aki csaknem negyven évet töltött a Vinogradarban előbb játékosként, majd edzőként, végül pedig gondnokként.

— Játékosként a Spartacus elleni kupameccsre emlékszem legszívesebben, melyet hatalmas meglepetésre 3:2-re megnyertünk. A Kék Galambok soraiban akkoriban Tapiska, Bogešić, Kujundžić, Kopunović és Jenovai is játszott, így nagy szó volt legyőzni őket — mondta Feró.

A kultúrotthon nagytermében megtartott ünnepségen elsőként Nágel János, a Vinogradar Labdarúgóklub elnöke köszöntötte a vendégeket, többek között Bunford Tivadart, a szabadkai városi képviselő-testület elnökét, Horvát Tímeát, Szabadka alpolgármesterét, Goran Dračát, a szabadkai Városi Labdarúgó-szövetség elnökét, Ivica Bоšnjakot, a Városi Labdarúgó-szövetség végrehajtó bizottságának elnökét és Nenad Nikolićot, a Szabadkai Körzeti Liga elnökét. Nágel ünnepi köszöntőjében felelevenítette a kezdeteket, beszámolt róla, hogyan fejlődött fokozatosan a klub és az őt körülvevő infrastruktúra, valamint kiemelte a legnagyobb eddigi sikereket is. Elmondta, hogy az év elején megválasztott új vezetőség célja a klub anyagi helyzetének stabilizálása, így az egyesület új főtámogatója a tavaszi idény elejétől a szabadkai Masterplast magánvállalat lett. Az ünneplő házigazdákat Goran Drača, a szabadkai Városi Labdarúgó-szövetség elnöke, Nenad Nikolićot a Szabadkai Körzeti Liga elnöke és Sors Róbert, a Horgos 1911 Labdarúgóklub elnöke is köszöntötte, majd elismerő oklevelet vehettek át azok a személyek — köztük Draško Kapor, a Vinogradar alapítóinak egyetlen életben lévő tagja is —, akik az elmúlt hét évtizedben segítették a klub működését.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..