home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Hétköznapból ünnep
Perisity Irma
2010.05.12.
LXV. évf. 19. szám
Hétköznapból ünnep

Szűknek bizonyult a nagyterem - Szabó Attila felvételeMájus 7-én falunapot ünnepelt Kispiac, az idén már második alkalommal külön ünnepként, tavaly ugyanis a helyi vezetőség úgy határozott, hogy különválasztja a falunap megünneplését a templombúcsú napjától. Az egész napos ünnep reggel 7 ór...

Szűknek bizonyult a nagyterem - Szabó Attila felvétele

Május 7-én falunapot ünnepelt Kispiac, az idén már második alkalommal külön ünnepként, tavaly ugyanis a helyi vezetőség úgy határozott, hogy különválasztja a falunap megünneplését a templombúcsú napjától. Az egész napos ünnep reggel 7 órakor zenés ébresztővel kezdődött, majd különböző ügyességi és sportvetélkedők kezdődtek, elsősorban gyerekeknek, de felnőtteknek is. A szervezők becslése szerint több mint kétszáz részvevője volt a vetélkedőknek, hiszen kedvére válogathatott minden érdeklődő: volt sporthorgászat, sakktorna, malacfogó verseny stb. Az ünnep keretében 17 órakor a falu templomában szentmisén vettek részt a falu polgárai és a vendégek, majd 18 órai kezdettel művelődési műsort rendeztek a Jókai Mór ME nagytermében.
A termet zsúfolásig megtöltő helybelieket és vendégeket Szarapka Ede, Kispiac talpraesett, agilis polgármestere köszöntötte, mindenekelőtt dr. Korhecz Tamás tartományi kisebbségügyi és jogalkotási titkárt, Pásztor Bálint köztársasági képviselőt, Bata Ferencet, a magyarországi Öttömös testvérfalu polgármesterét, Nyilas Mihályt, Magyarkanizsa polgármesterét, a falu számos közéleti személyiségét, a környékbeli települések képviselőit, de mindenekelőtt a falu polgárait. Dr. Korhecz Tamás köszöntőjében a következőket mondta:
- A kispiaciaknak van okuk büszkén ünnepelni. Ez egy olyan nap, amikor a helybeli polgárok magukkal, nemzetükkel törődnek. Ápolni kell ezt a hagyományt, tudatosítani az embereken, hogy a valódi értékek itt vannak. További önbecsülést, erőt és tartást kívánok és azt, hogy maradjanak ilyenek a kispiaciak, mint amilyenek most.
Mint ahogy ünnepi köszöntőjében több felszólaló is mondta, ennek a falunak valóban van oka ünnepelni. Az idén csaknem 12 millió dináros befektetést eszközölnek a Jókai Mór Művelődési Ház épületén, teljesen felújítják, tízmillió dináros befektetéssel kibetonoztak teljes hosszában két utcát. Mindkét beruházáshoz a Tartományi Nagyberuházási Alap biztosította az eszközöket. A faluban nem probléma első osztályt nyitni az iskolában, itt mindig van elég tanuló. A két falunapi ünnepség között 12 újszülöttel gyarapodott a falu létszáma, őket plüssmacival, anyukáikat pedig rózsával lepte meg a helyi közösség vezetősége az ünnepi műsor keretében. A színes, élvezetes műsor után díjátadás következett. A vetélkedők díjazottjain kívül odaítélték Kispiac emléklapját is, amelyet minden évben olyan helybeli polgár kap, aki érdemlegeset, maradandót tett a faluért. Az idei Emléklapot poszthumusz Böröc Mihály kapta, aki a Jókai ME alapító tagja volt, és élete végéig tevékenykedett a falu életminőségének javításán. A magyarországi Fehér Asztal Lovagrend kitüntetettje Varbai András híres helybeli szakács, aki ezzel a kitüntetéssel jogot szerzett arra, hogy Európa-szerte tagja lehessen a gasztronómiai versenyek bírálóbizottságának.
- Óriási munka volt, de megérte - mondta a műsor után Sárkány Dóra helybeli tanítónő, aki nemcsak tervezte, hanem szervezte és vezette is az ünnepi műsort. - Tavaly rendeztük meg először külön a falunapot, azelőtt együtt ünnepeltük a templombúcsú napjával, Péter-Pálkor. A helyi közösség vezetősége úgy ítélte meg, hogy szükség van még egy olyan napra, amikor önmagunk vagyunk az ünnepeltek és a vendégek is. Mivel a mi falunk aránylag újabb település, a falu napját templomunk felszentelésének dátumához kötöttük, ami 1945. május 10-én volt. Mondhatom, hogy az idei falunap megszerezésének munkájában szinte minden polgár, akit felkértünk, derekasan kivette a részét: a helyi közösség vezetősége, az iskola tantestülete, a polgárok közül, aki csak tehette, a helybeli vállalkozók, vagy azok ügyfelei adományokkal igyekeztek hozzájárulni az ünnep sikeres lebonyolításához. Köszönet mindenkinek.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..