home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Helytörténeti pályázat középiskolások részére
MNT
2016.11.18.
LXXI. évf. 46. szám
Helytörténeti pályázat középiskolások részére

A Magyar Nemzeti Tanács a Zentai Történelmi Levéltár közreműködésével pályázatot hirdet középiskolás diákok részére Üzen a múlt… címmel a Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emlékévének alkalmából, azoknak a történeteknek az összegyűjtésére, amelyek

• a vajdasági magyarságot az 1944–1945-ben ért atrocitásokról (például: elhurcolásukról, láger- és szabadulásuk utáni életükről, közvetlen családtagjaik életéről stb.), az értelmiségiek meghurcoltatásáról, megalázásáról és kegyetlen likvidálásáról;
• a Petőfi-brigád megalakításáról és tragikus útjáról;
• a beszolgáltatások keserű, „sátáni” éveiről; és
• az 1950-es évek jugoszláviai légköréről szólnak.
 
A cél a helytörténeti kutatások népszerűsítése és a diákok második világháború végétől kezdődő és az 1950-es évek elejéig tartó kommunista időszakkal kapcsolatos ismereteinek bővítése. A téma iránt érdeklődő diákok a hozzátartozóiktól (szülőiktől, nagyszüleiktől, rokonaiktól) és ismerőseiktől gyűjtött személyes történetek lejegyzett szövegével bármilyen hosszú terjedelemben, valamint a hozzá tartozó 2500–5000 karakteres rövid összefoglalójukkal pályázhatnak. Kérjük, hogy a pályamunkákban az idézeteket egyértelműen jelezzék idézőjel használatával, és a forrás megjelölésével, továbbá hogy az adatlaphoz csatolt nyilatkozat kitöltésével a versenyzők, illetve törvényes képviselőjük írásban nyilatkozzon arról, hogy alkotásuk közzétételét a Zentai Történelmi Levéltár számára teljes terjedelmében engedélyezik.
 
A jeligés pályaművek leadásának határideje: 2017. január 10.
 
A pályaműveket – jeligével ellátva és külön zárolt borítékban a kitöltött adatlapot az aláírt nyilatkozattal – a Zentai Történelmi Levéltár címére (24400 Zenta, Fő tér 1.) kell elküldeni. A közléssel is díjazott pályaműveket elektronikus formában az eredményhirdetés után kell elküldeni az alábbi villámpostacímre: zentarhiv@gmail.com.
 
A beérkezett pályaműveket szakértőkből álló zsűri bírálja el. A pályázaton résztvevő diákok és felkészítő tanáraik oklevelet és könyvjutalmat kapnak, a legjobb pályaművek szerzői pedig a fiatalok számára vonzó tárgyjutalomban is részesülnek.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..