home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Helyes lépés, de nem elégséges
(o. i.)
2010.04.07.
LXV. évf. 14. szám

A parlament elfogadta a Srebrenica-deklarációtNAGY NAP SZERBIA SZÁMÁRA. A szerbiai parlament a március 30-áról 31-ére virradó éjszakán 127 IGEN szavazattal elfogadta azt a határozatot, amelyben erélyesen elítéli a srebrenicai bűntetteket, és kimondja, hogy le kell tartóztatni Ratko Mladićot. A...

A parlament elfogadta a Srebrenica-deklarációt
NAGY NAP SZERBIA SZÁMÁRA. A szerbiai parlament a március 30-áról 31-ére virradó éjszakán 127 IGEN szavazattal elfogadta azt a határozatot, amelyben erélyesen elítéli a srebrenicai bűntetteket, és kimondja, hogy le kell tartóztatni Ratko Mladićot. A viharos parlamenti ülésen elfogadott határozat kapcsán Boris Tadić államfő a következőket nyilatkozta: ,,A szerbiai képviselőház, Szerbia polgárai és a szerb nép világosan kinyilatkoztatta, hogy elhatárolódik ettől a monstruózus bűntettől. Ez egy fontos történelmi tény, ezért a deklaráció elfogadásának napja nagy nap Szerbia és annak polgárai számára'. Az államfő szerint a Srebrenica-deklaráció elfogadása a patriotizmus legmagasabb formája; a más népek áldozata iránti tisztelet jele; annak bizonysága, hogy Szerbia értékrendjével az európai civilizációhoz tartozik; a deklaráció elfogadása ugyanakkor nagyban hozzájárul majd a megbékéléshez ebben a térségben. ,,A Srebrenicáról szóló határozat a szerb nép határozta, Szerbia ezt önmaga miatt tette meg' - válaszolta az államfő egy újságírói kérdésre, majd hozzátette: ,,Azok, akik képtelenek elfogadni egy ilyen határozatot, gyakorlatilag még egyszer besározzák a saját népüket'.
GENOCÍDIUM HELYETT GAZTETT. 1995-ben, a boszniai Srebrenica enklávéban a Ratko Mladić parancsnoksága alatt álló szerb katonaság 8000 muzulmán férfit (köztük fiatal fiúkat és aggastyánokat) végzett ki - módszeres népirtás történt egy héten át. Ezt a szerbek által elkövetett rémtettet mégsem nevezi népirtásnak, genocídiumnak a szerbiai parlament múlt kedden elfogadott deklarációja, amely elítéli a Srebrenicában történetek.
A dokumentum gaztettről, bűntettről beszél, s a parlamenti vitában Čedomir Jovanović, az LDP elnöke arra figyelmeztetett: ,,Srebrenicában népirtás történt, ezért a Szerbiai képviselőház nem hallgathatja el ezt a tényt'. A kisebbségi frakcióhoz tartozó Esad Džudžević (Bosnyák Lista az Európai Sandžákért) felszólalásában elmondta: az 1995-ös mészárlás nem az első eset a bosnyák nemzetiségűek felett elkövetett szerb bűntetteknek, s azt ajánlotta, hogy a képviselőház - a beterjesztett szöveg helyett - inkább az Európa Parlament Srebrenica-határozatának a szövegét fogadja el, mely nevén nevezi a történteket. Felszólalására - ahogy várható volt - a genocídium tényét tagadó jobboldali ellenzék azzal vádolta meg a bosnyák politikust, hogy viszályt akar szítani a Szerbiában élő nemzetek között.
A szövegben tehát a szerb kormány nem írta le egyértelműen, hogy a gaztett népirtást takar - ezzel azt szerette volna elérni, hogy a határozat azok számára is elfogadható legyen, akik tagadják, hogy népirtás történt. ,,Ugyanakkor a srebrenicai határozat magában foglalja, hogy a parlament olyan módon ítéli el a szóban forgó gaztettet, ahogy a hágai nemzetközi bíróság 2007-es ítéletében megfogalmazta. Az ítéletben pedig az áll, hogy Srebrenica területén népirtás történt' - nyilatkozta a Magyar Szónak Pásztor Bálint arra utalva, hogy közvetve és kimondatlanul mégis ott a genocídium szó. A VMSZ parlamenti képviselői egyébként - bár elégedetlenek voltak a megfogalmazással - a határozat elfogadására szavaztak, mert ezzel a szerb társadalom szembesül az 1995-ben elkövetett népirtással. Ennek a ,,benne is van, meg nincs is' megfogalmazású deklarációnak az elfogadás után Čedomir Jovanović azt nyilatkozta a Danas napilapnak: sajnos, ez a legtöbb, amit a hatalmi koalíció ki tudott hozni magából; a genocídium szó leírásához már nem volt erő, s nem volt erő arra, hogy július 11-ét Szerbia is a srebrenicai áldozatok emléknapjává nyilvánítsa. Szerinte a deklaráció kapcsán történelmi napról, áttörésről addig nem lehet beszélni, míg Srebrenica ügyében csak a parlament hozott állásfoglalást - a szerb pravoszláv egyház, a tudományos akadémia, az egyetem továbbra is hallgat.
Nataša Kandić, az Emberjogi Alap igazgatója szerint a Tadić Demokrata Pártja elszalasztotta a történelmi alkalmat, hogy a ,,genocídium történt' elismerésével új korszakot nyisson Szerbia polgárainak az életében. Ez a történelmi előrelépés nem történt meg, pedig a DP igenis biztosítani tudta volna a parlamenti többséget, amely elfogadja a népirtás szót is tartalmazó deklarációt. Ennek ellenére Kandić nem tagadja: pozitív, ami történt, hiszen ,,két évvel ezelőtt még gondolni sem mertünk arra, hogy a szerbiai parlament elé kerülhet egy ilyen dokumentum, másfelől mindenki előtt világos, hogy ez a deklaráció a népirtást ítéli el'.
VEGYES FOGADTATÁS. A parlamenti deklaráció elfogadását üdvözölte az Európai Unió, az USA, Hollandia, Franciaország, Olaszország stb. Jelko Kacin, az EP szerbiai jelentéstevője viszont sajnálatát fejezte ki, amiatt, hogy a szerbiai politikai pártoknak nem volt bátorságuk kimondani a lényeget: ,,Szerbia a múlttal való reális szembenézés helyett ezzel a parlamenti határozattal inkább egy oldallépést tett, mintsem előrelépést'. Doris Pack, az EP bosznia-hercegovinai jelentéstevője szerint ,,ez a legkevesebb, amit meg lehetett szavazni, ám a dokumentum nem nevezi nevén a történteket. De még mindig jobb, mintha nem lenne'. Doris Pack meggyőződése: ennek a határozatnak arra kellett volna rávezetni a szerb népet, hogy amit Slobodan Milošević rezsimje és Ratko Mladić tett, azt a szerb nép nevében tette. Ehelyett langyos határozat született, mert a jelenlegi kormánykoalíciónak tagja Milošević volt pártja, az SZSZP is, az ellenzék pedig idegenkedik attól, hogy kimondják az igazságot.
A német, az orosz, a francia lapok arról írnak, hogy a határozat elfogadásával Szerbia valójában bocsánatot kért az áldozatok családjaitól. A brit lapok szerint viszont ,,a lépés helyes, de nem elégséges'. A Srebrenicai Asszonyok egyesület elnöke aláhúzza: ,,népirtás történt, ezért az ilyen deklarációt sértésként éljük meg, s az áldozatok hozzátartozóinak az a véleménye, hogy jobb lett volna, ha egy ilyen deklarációt el sem fogadnak.' Ramiz Salkić, a Demokratikus Akciópárt elnöke a bosnyák parlamentben annak a véleményének adott hangot, hogy ,,Szerbiában még nem léteznek olyan erők, amelyek készek lennének elítélni a srebrenicai népirtást, és szomorú, hogy ennyi év után is léteznek emberek, akik tagadják a történteket'.
A boszniai Szerb Köztársaság hibának minősítette a deklaráció elfogadását. A Srebrenicában elhunyt szerb harcosok és eltűnt civilek hozzátartozóinak értékelése: a szerbiai parlament döntése az árulással egyenlő. Úgy látják, hogy a belgrádi dokumentum nyomán majd a bosnyák oldal is saját határozatot hoz, és szép lassan szétzilálják, végül felszámolják a boszniai Szerb Köztársaságot.
MOST A MÁSIK DEKLARÁCIÓ VAN SORON. A Srebrenica-határozat elfogadását eleve úgy harangozták be, hogy lesz egy másik dokumentum is, mely a szerbek ellen elkövetett bűntetteket ítéli el. Nos, a Szerbiai Képviselőház a múlt csütörtökön egy rendkívüli kollégiumon hozta nyilvánosságra annak a határozat-tervezetnek a szövegét, mely a szerbiai állampolgárok, illetve a Bosznia-Hercegovina, Horvátország és Kosovo területén élő szerb nemzetiségűek ellen elkövetett gaztettek elítéléséről szól. A húsvét előtti első hírek szerint a hatalmi koalíció többé-kevésbé elégedett a dokumentum szövegével. Az ellenzék, a ,,hivatásos patrióták' viszont nyomban össztűz alá vették a tervezetet, szerintük ugyanis ,,a hatalmi koalíció felelőtlenül, erkölcstelenül, a szerb nép érdekeivel ellentétesen jár el'...
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..