home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Hegyek között, völgyek között...
(T. T)
2013.10.30.
LXVIII. évf. 44. szám
Hegyek között, völgyek között...

Nagyon ritka az olyan gyermek, aki ne álmodozna arról, hogy saját kisvasutat irányítson. Mert nincs is szebb annál, mint amikor a gőzös vagy a már letűnőben levő ,,Ezüst nyíl’’ a hegyek között vagy a folyókat kecsesen átívelő hidakon zakatol, hogy a távoli állomásra érjen.

A Hajdújárási Szüreti Napokon több vonatmakettal teli terepasztal vonta magára a látogatók figyelmét. A szabadkai Vert Róbert és Zoraje Tihamér, valamint a királyhalmi Bátori István és Lőrincz László vasútmodellezők állították fel őket, hogy népszerűsítsék ezt a nem mindennapi hobbit. De vajon a vasútmodellezés csak hobbi?
— Mi már csak betegségnek mondjuk, mert akit egyszer a vonat füstje megcsap... Első kisvasutamat 1988-ban, óvodáskoromban kaptam. A szobában összeraktuk a pályát, és a vonat egy ovális pályán araszolgatott. Nem tudtam megállni, s mindig valamit vásároltam hozzá: egy kocsit, egy váltót, egy mozdonyt. A modellezést 2000-ben kezdtem, s ez a szerelem azóta is tart — mondta Vert Róbert vasútmodellező.
A katonai szolgálat letöltése után megépítette első terepasztalát, 2009 óta pedig rendszeresen kiállítanak a szüreti napokon. A terepasztalt folyamatosan csinosítják, bővítik, újabbnál újabb ötletek merülnek fel, újabb vonatok kerülnek asztalra, újabb szakaszokkal gazdagodik a vasúti pálya. A kiállításon összesen 35 méternyi dupla vasúti pályán robogtak a vonatok, de otthon még mintegy 20 méternyi pályával rendelkeznek a modellezők. Róbert első vonata egy 80-as években épült Mehano Izola nevű dízelmozdony volt, amihez három vasúti kocsi is tartozott. 
Lenyűgöző, amint a piciny csodamasinák szelik a kilométereket a hegyekkel, kanyonokkal, alagutakkal tarkított terepasztalon. 
— Az itt látható terepasztalt öt óra alatt állítottuk össze. Ilyenkor a csatlakozásokat is össze kell hangolni, a pályát meg kell tisztítani. A terepasztal kidolgozása ötödik éve folyik, de egy terepasztalt sosem lehet befejezni — mondják.
Szabadkán tizenötre tehető a vasútmodellezéssel foglalkozók száma. Szándékukban áll egy vasútmodellező klub létrehozása. Az országban Belg-rádban működik a vasútkedvelők klubja, de ők nemcsak kisvasúttal, hanem nagy vonatokkal is foglalkoznak. 
— Az ízlések eltérőek. Én inkább a svájci vasutat részesítem előnyben, svájci modelleket gyűjtök, és az alpesi országra jellemző tájat próbálok a terepasztalra vinni. Egy kollégám az osztrák vasút híve, de vannak, akik az amerikai modellt részesítik előnyben, ahol robosztusabb, masszívabb vonatok robognak a síneken — avat be a részletekbe Róbert.
A csoport tagjai rendszeresen eljárnak Budapestre, a nemzetközi vasútmodell-fesztiválra, ahol hihetetlenül hosszú pályákkal is lehet találkozni. A fiúk egyik célja egy több száz méteres vasúti pálya megépítése, ami nem könnyű munka, de nem is lehetetlen. Amíg azonban mindez megvalósul, a kisvasút addig is robog tovább állomásról állomásra, hegyen-völgyön át.
Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..