Hazatalál — az egyik legszebb magyar szó

Hazatalál — az egyik legszebb magyar szó

Többszörös jubileumot ünnepeltek a hétvégén Magyarcsernyén: húsz éve szervezik meg a csernyeiek találkozóját, és ugyanennyi idős a Csernyeiek Klubja meg a Csernyei Újság is. Ebből az alkalomból közgyűlést tartottak, melyen számos vendég mellett részt vett Hajnal Jenő, az MNT elnöke, Juhász Attila államtitkár és Bicók Tibor alpolgármester is.

A rendezvény kezdetén a Művelődési Otthon előcsarnokában megnyílt az elmúlt két évtized találkozóit bemutató fényképkiállítás, a kézimunkaszakkör ügyes kezű hölgyei pedig ezúttal a fazekasalkotásaikat tették közszemlére. A jelenlévőkhöz Szilágyi Mária nyugalmazott magyartanárnő szólt, aki elmondta, húsz év nemcsak az ember, de a falu életében is nagy idő, különösen, ha a település alig múlt 200 éves. Megható bevezetőjében kitért arra is, hogy a magyar nyelvben milyen szép és sokatmondó szókapcsolatokban szerepel a haza kifejezés: hazatalál, hazaindul, hazagondol, hazatér… Ráadásul mindegyik valamilyen különös nyugalmat áraszt.

Rúzsa Róbert, a helyi közösség fiatal elnöke arról beszélt, kezdi megérteni, miért fontos az embereknek, hogy több száz kilométer távolságból is hazautazzanak erre az alkalomra. Mivel ő itthon él, csak elképzelni tudja, milyen érzés lehet külföldön olvasni a Csernyei Újságot vagy a közösségi oldalakon nézegetni a szülőhelyről készült fotókat.

Biacsi Antal, a Csernyeiek Klubjának örökös tiszteletbeli elnöke megkérte az egybegyűlteket, hogy egyperces néma felállással emlékezzenek az egykori kezdeményező bizottság elhunyt tagjaira, majd színpadra szólította azokat, akik jelen voltak a megalakulásnál, illetve még ma is segítik a civil szervezet munkáját: Nagy Erzsébetet, Nagy Sándort, Csányi Mihályt, Szekula Istvánt és Halász Györgyöt.

— A kerekek néha csikorogtak, a küllők töredeztek, de sikerült megmaradni, szolgálni a falut, ápolni a szakadozó gyökereket — hangsúlyozta Biacsi Antal. 

Halász György, a klub elnöke az elmúlt húsz évről számolt be. Az elvégzett tevékenységek közé tartozik Magyarcsernye címerének megálmodása, a Szent Ágota-templom megmentését és felújítását célul kitűző alap létrehozása, az Emlékőrző című háromkötetes falumonográfia megjelentetése Magyarcsernye fennállásának 200. évfordulója alkalmából, a Csernyei Újság megalapítása és kiadása. Az újságnak eddig 73 száma jelent meg, a 700 kinyomtatott példányból minden alkalommal ingyenszám jut a falubeli háztartásokba, a külföldön élő klubtagok pedig postán kapják meg.

Az alkalmi műsorban Bicók Lea és Vajda Lívia verset mondott, Fazekas Erika, Dorombés Diana és Kovács Éva citerán játszott, valamint fellépett az Ady Endre Művelődési Egyesület tánccsoportja, gyermekcsoportja és leánykórusa is.

Az eseménysorozat a délutáni órákban ünnepi szentmisével, másnap pedig a falunapi rendezvényekkel, főzőversennyel, ügyességi vetélkedőkkel, parasztolimpiával és zenés mulatsággal folytatódott.

Képgaléria

Cikkünk további képei

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Bánáti Újság rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Hazatalál — az egyik legszebb magyar szó
Bánáti Újság
  • Bacsik Lőrinc Natália
  • 2020.06.05.
  • LXXV. évfolyam 23. szám
Hazatalál — az egyik legszebb magyar szó
Bánáti Újság
Facebook

Támogatóink