home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Hazai szívvel az Egységért
Tóth Tibor
2018.03.11.
LXXIII. évf. 10. szám
Hazai szívvel az Egységért

Két éve még a megszűnés határán mozgott, napjainkban azonban a Topolya—Kishegyes—Verbász—Óbecse—Szenttamás községközi ligában versenyez az 1913-ban alakult kishegyesi Egység Labdarúgóklub.

Rápóti Zsoltot, a patinás egyesület két éve funkcióban levő elnökét a kishegyesi futball megmentőjének is nevezhetjük, hiszen áldozatos munkája nélkül ma már minden bizonnyal nem pattogna a labda a kishegyesi focipályán.

A fiatal és ambiciózus elnök nagy lokálpatriótának tartja magát. Versenyszerűen sosem rúgta a bőrt, ennek ellenére a kék-fehér egyesület mégis a szíve csücske.


Rápóti Zsolt, a kishegyesi Egység Labdarúgóklub elnöke

— Az Egységnek való segítségnyújtással Kishegyest is támogatom, népszerűsítem. Legyünk a legjobbak, tűnjünk ki a focival! Kezdetben szurkolóként látogattam a hazai találkozókat, majd egy idő után a vidéki meccsekre is elutaztam, személygépkocsimmal szállítottam a játékosokat. Később beszereztem egy fényképezőgépet, és a mérkőzéseket fotók formájában örökítettem meg. Közben betekintést nyertem a klub életébe. Azt kell mondanom, hogy az egyesület csak tengődött, hiszen nemcsak játékosból, hanem pénzből sem volt elég, a klubbal való törődés egyenlő volt a nullával. Két héttel a 2016/2017-es bajnoki idény rajtja előtt az Egységnek még csapata sem volt, és ami a legborzasztóbb: a füle botját sem mozdította senki, hogy tegyen valamit. Úgy éreztem, valakinek lépnie kellett, így az egykori labdarúgók, üzletemberek, vállalkozók számára meghívót nyomtattam, illetve gyűlést hívtam össze. Az összejövetelen a korábbi elnök — elfoglaltságra hivatkozva — lemondott a tisztségéről, viszont a jelenlevők közül senki sem akarta vállalni ezt a cseppet sem könnyű megbízatást. Már-már a klub bezárásának gondolata is felvetődött, amikor felálltam, és közöltem, hogy szívesen leszek szeretett klubom elnöke. De egy feltétellel: ha mellém áll egy kis csapat, és együtt dolgozunk az Egységért. Mindenki a támogatásáról biztosított, azt mondták, segítenek, ahol tudnak. Az első hónapban ez így is történt, majd magamra maradtam. A mély vízbe löktek, ahonnan azóta megpróbálunk kiúszni az Egységgel.

Tehát a nulláról indulva, kishegyesi fiatalok részvételével alakítottak egy csapatot, mely a Szabadkai Körzeti Liga őszi idényét az utolsó helyen zárta. A falu a csapat mellé állt, az elnök támogatókat talált, és a téli átigazolási időszakban vidéki játékosokkal erősítették meg a keretet. A tavaszi idényben az Egység már jobb teljesítményt nyújtott, 17 pontot begyűjtve, de ez nem volt elegendő a ligában való maradáshoz. A közönség támogatta a csapatot, hiszen gyakran 300 néző is szurkolt a hazai mérkőzéseken. Az Egység a legalsó ligába került, ahol az őszi idényt, kishegyesi fiatalokkal a soraiban, a tizenegy együttesből a 8. helyen fejezte be.

— A bajnokság kezdete előtt a szabadkai ligába való visszajutást tűztük ki célul. Kedvetlenül vágtam neki az újabb idénynek, hiszen a tavasszal rengeteg pénzt fektettem a csapatba, mégis kiestünk. Négy győzelemmel, egy döntetlennel és öt vereséggel a 8. helyen zártuk az őszt a „betonligában”, viszont reálisan nézve a 6. helyen kellett volna végeznünk. A Pobeda elleni mérkőzést mi sem értjük, hogyan tudtuk úgy elszúrni. A fiúk derekasan harcoltak, a közönségtől rengeteg dicséretet kaptunk. Nagy kő esett le a szívemről, amikor az őszi utolsó fordulóban a 3. helyen álló ókéri Obilićet 4:3-ra legyőztük. A nagy diadal óriási kedvet adott a további munkához, és bizakodva vágunk neki a tavaszi idénynek.


Az Egység felnőttcsapata

Az első edzést a közelmúltban tartották meg, az időjárási körülmények azonban közbeszóltak, így a klub háza táján egyelőre pihen a labda. A csapat gerincét továbbra is helyi játékosok alkotják, viszont úgy mérték fel, hogy ettől az Egységtől ez a 8. hely a maximum, ezért néhány játékossal megerősítették keretüket.

— Két verbászi focistát, egy középhátvédet és egy középpályást igazoltunk, valamint egy kapussal is erősítettünk. Rajtuk kívül még egy szikicsi játékos szerepel a keretben, a többiek kishegyesiek. Elég lesz a négy „légiós”, hiszen az a tervünk, hogy az Egységet kishegyesi fiatalok alkossák, hosszú távon bennük lehet igazán megbízni, ők szívből játszanak az Egységért. A tavaszi idényben három hellyel mindenképp előrébb szeretnénk lépni, de akár a 4. hely is elérhető — vélekedik az elnök.

A felnőttcsapaton kívül a pionírok, azaz az U14-es korosztály játszik versenyszerűen a Topolyai Községi Ligában. A 12-14 éves gyerekekből álló korosztályt is, akárcsak a felnőtteket, Baranyi Béla vezeti. A gyerekek körében nagyon népszerű a foci, az iskolában is gyakran mesélik egymásnak, hogy milyen jó a hangulat az edzéseken és a mérkőzéseken. A szülőkkel karöltve minden mérkőzésre eljutottak, így az Egység azok közé a ritka csapatok közé tartozik, amelyek pótolni való mérkőzés nélkül kezdhetik a tavaszi idényt. A tizenegy tagú ligában a kishegyesiek a 3. helyen állnak, mindössze egy pontra a 2., illetve három pontra az 1. helytől. A cél természetesen a bajnoki cím megszerzése, ami nem lesz könnyű, hiszen a verbásziak rendkívül jó játékerőt képviselnek. Az elnök úgy véli, csakis ők azok, akik fejtörést okozhatnak az Egységnek. A gyerekek három évvel ezelőtt nyerték meg a ligát, akkor a pacséri Bácska elleni idegenbeli győzelem hozta el a bajnoki címet.

Rápóti elmondása szerint Kishegyes hivatalosan még nem tartozik a leendő Topolyai Labdarúgó-akadémia alközpontjai közé, hiszen a szerződés aláírására még nem került sor. Ők szeretnének társulni, és az akadémia is szeretne a kishegyesiekkel foglalkozni.

— Több mindenre szükségünk van, ígéretek is elhangzottak ezzel kapcsolatban. Még nagyon a kezdeteknél járunk, mi azonban reménykedünk, hogy együtt tudunk működni.

Az Egységben kevés olyan személy dolgozik, aki az elnök rendelkezésére állna. A bajnokság folyamán négy-öt emberre lehet számítani, ami nagyon kevés. A klubot Kishegyes község támogatja, viszont további szponzorokra is szükség van.

— Három-négy magánszemély évente egyszer átutal egy bizonyos összeget, amit nagyon köszönünk, de erre nem alapozhatunk. Aki szeretné az Egységet támogatni, az lehetőségei függvényében próbálja ezt rendszeresen tenni. Nem beszélhetünk nagy összegekről, nekünk a kevés is sok tud lenni. A lényeg a rendszeresség, hogy számíthassunk ezekre az összegekre, mert csak ebből kiindulva tudunk egy tervet, egy stratégiát kiépíteni — fogalmazott Rápóti.

A tavaszi idény április 1-jén kezdődik, amikor az Egység a csikériapusztai Mladost együttesét látja vendégül. Az őszi meccset meglehetősen szerencsétlenül, 3:1 arányban elveszítették a kishegyesiek, így a tavaszi rajton a visszavágás reményében lépnek pályára a 16 órakor kezdődő összecsapáson.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..