Hazahozni a hírt — Médiatalálkozó volt Gyergyószárhegyen

Hazahozni a hírt — Médiatalálkozó volt Gyergyószárhegyen

A Magyar Újságírók Romániai Egyesülete az idén is a gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központban tartotta meg évi közgyűlését. Az eseményhez A riport mint kordokumentum címmel szakmai tanácskozás, valamint a Külhoni Magyar Újságíró-egyesületek Konvenciójának összejövetele kapcsolódott.

Gondolatébresztő előadást Bodolai Gyöngyi, a marosvásárhelyi Népújság munkatársa tartott, aki egyben bemutatta a Táltos erő című riportkötetét is. Összefoglalójában kitért arra is, hogy a reporto szónak a jelentése „hazahozni a hírt”, de magát a főnevet a puskadurranás, az ágyúdörgés kifejezésére is használják. Vajda György (Népújság) a fotóriportok fontosságát taglalta, Kacsó Sándor (Romániai Közszolgálati Televízió) pedig régi, az „átkos” időkből származó tévériportokból vetített részleteket. A téma boncolgatását a magyarországi MTVA szakemberei folytatták: Al Ghaoui Hesna, a Magyar Televízió külpolitikai újságírója élményszámba menő beszámolót tartott arról, hogyan boldogulhat a riporter a háborús övezetben, valamint a jelenlévők figyelmébe ajánlotta új műsorát a Bábel — Hesnával a világ címűt. Havasi János a hadisírok kutatásáról és a tevékenységéhez kapcsolódó adásokról beszélt, Csermák Zoltán pedig azt fejtegette, mekkora a forrásértékük az interjúknak és a memoároknak. Barlay Tamás elnök a magyarországi közmédia külhoni magyarsággal foglalkozó, nemrégiben alakult tanácsadó testületének, a Kós Károly Kollégiumnak a céljait vázolta.

A Külhoni Magyar Újságíró-egyesületek Konvenciója Gyergyószárhegyen folytatta a júniusban Vajdaságban megkezdett tanácskozását, amelyen ezúttal a házigazda mellett a vajdasági és a horvátországi magyar újságíró-egyesületek képviselői vettek részt. A programnak ezt a részét megtisztelte jelenlétével Szili Katalin, a Nemzeti Összetartozás Bizottságának alelnöke is. Mint elhangzott, kialakulóban van az az egységes magyar médiastratégia, amely a külhoni magyar nemzetrészek sajtójának a fennmaradását, fejlődését szolgálná. Első lépésként összeállították a jelenlegi állapotot tükröző Kárpát-medencei médiakatalógust, amely továbbra is a teljességre törekszik, vagyis folyamatosan új adatokkal bővül. Következő feladatként a tagszervezetek helyzetelemzést készítenek, amely tükrözi környezetükben a tájékoztatás állapotát, és feltüntetik a számukra legfontosabb stratégiai célokat. A kialakult vitában különféle vélemények hangzottak el: egyesek örömmel fogadták a kezdeményezést, akadtak viszont kollégák, akik szerint az anyaországi „kéregetés” helyett minden sajtóterméket gazdasági alapokra kell helyezni, és amelyik nem tud megélni a piacról, az szűnjön meg.

Az összejövetelen a helybeli Lázár-kastély lovagtermében átadták a MÚRE idei szakmai díjait, valamint a Tomcsányi Tibor Emlékdíjat és a gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ elismerését. Az ünnepség keretében negyedik alkalommal osztották ki a KMÚEK Messzelátó-díját, amellyel Sándorov Péter újságíró emléke előtt tisztelegnek. A miniatűr távcsövet ezúttal Szili Katalin vehette át „a külhoni és magyarországi újságírók együttgondolkodásának és együttműködésének szorgalmazásáért és támogatásáért”.

Képgaléria

Cikkünk további képei

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Körkép rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Facebook

Támogatóink