Hatvanéves az Újság!

Kedves olvasó,

Alábbi cikkünk weboldalunk előző változatából automatizálva került áthelyezésre, így szövegformázási és megjelenítési hibák előfordulhatnak. Megértésüket köszönjük!

Hatvanéves az Újság!

Az ünnepség részvevőiAz Újvidéki Színház nagytermében tartották meg a 60 éves Magyar Szó ünnepségét. A vendégek a Bože Pravdét és a Himnuszt hallgatták végig, majd meglepetésként az Örömóda csendült fel. A három dalt a szervezők üzenetül szánták a nagyvilágnak: Szerbiában élünk, magyar...

Az ünnepség részvevői

Az Újvidéki Színház nagytermében tartották meg a 60 éves Magyar Szó ünnepségét. A vendégek a Bože Pravdét és a Himnuszt hallgatták végig, majd meglepetésként az Örömóda csendült fel. A három dalt a szervezők üzenetül szánták a nagyvilágnak: Szerbiában élünk, magyarok vagyunk, és Európa felé tartunk. Az egybegyűlteket Kókai Péter főszerkesztő üdvözölte, aki szerint a hat évtized történelmét, törekvéseit és töréseit nagyon nehéz érzékeltetni. Méltatta a lap alapítóit, majd úgy értékelte, a lényeg Vajdaság magyarlakta településeinek a piacain található meg, ahol a Magyar Szót csak Újságként emlegetik:
- Magától értetődő, hogy Horgostól Székelykevéig ezeknek az embereknek mi vagyunk az Újság - mondta, majd Fischer Jenő Egy évtized krónikája című könyvének zárószavából idézett: - A történelemírás hálátlan feladat. Mi a fontos, és mi a kevésbé lényeges? Mit kihagyni, és mit feltétlen megemlíteni? A válasz sohasem könnyű. A történelmet mindig a győztesek írják, szokták még mondani. Akkor győztesek volnánk? Igen. Mert (még mindig) itt vagyunk.
Az említett kiadvány a jubileumra jelent meg. Kókai Péter megköszönte a lap korábbi és mostani alapítójának, továbbá a magyar államnak is mindazt, amit a Magyar Szó megmaradása, fejlődése és jövője érdekében tettek, kiemelte minden valamikori és jelenlegi kolléga munkáját, majd így fejezte be: - Köszönet a bírálóinknak, tisztelet az ellenfeleinknek, ha vannak. És mindenekelőtt az Olvasónak.
A folytatásban a Magyar Szó eddigi főszerkesztőit idézték meg, az elhunytakat fényképek segítségével, az élőket viszont a színpadra szólították. A felkérésnek Kalapis Zoltán, Csorba Zoltán és Kubát János tett eleget, a többiek elfoglaltságra hivatkozva kimentették magukat.
Bálint-Pataki József, a Határon Túli Magyarok Hivatalának elnöke dr. Szili Katalinnak, a magyar Országgyűlés házelnökének levelét olvasta fel, a Magyar Köztársaság belgrádi nagykövetségének képviseletében pedig Liszkay Iván ideiglenes ügyvivő szólt a jelenlévőkhöz. Józsa László, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, az alapító nevében a megszemélyesülő Magyar Szót köszöntötte, majd Nenad Èanak következett, aki azt kívánta, minél előbb jelenjen meg a címoldalon a Vajdaság az Európai Unióban főcím. A szót Egeresi Sándor, a Tartományi Képviselőház alelnöke vette át, majd Bojan Pajtiæ, a Tartományi Végrehajtó Tanács elnöke kapott tapsot, aki magyarul szólt a vendégekhez. Arra figyelmeztetett, hogy az Európai Unió csak akkor fogad be bennünket, ha megértjük, hogy Vajdaság gazdagsága a különbözőségében rejlik. Végül Bojan Kostreš, a Tartományi Képviselőház elnöke állt a színpadra.
Az ünnepségen Cs. Simon István és Kubát János életműdíjat vehetett át, az idei újságíródíjat Kecskés István és Purger Tibor érdemelte ki, a Magyar Szó-díjat Giricz Irén és Vozár Julianna kapta. Elismerésben részesítették azokat a dolgozókat is, akik 10, 20, illetve 30 évet töltöttek el a vállalatnál.
Kontra Ferenc főszerkesztő-helyettes a Majtényi Mihály-novellapályázat eredményét ismertette: első lett Kopeczky György, második Nagy Farkas Dudás Erika, harmadik Baráth Katalin. Az év személyisége a Magyar Szó szerkesztősége szerint Janics Natasa kétszeres olimpiai bajnoknő, akivel a helyszínen interjút készített Horváth Ágnes. Bordás Győző, a Forum Könyvkiadó igazgatója a Magyar Szó tiszteletére megjelent kiadványokat mutatta be.
A műsorban fellépett a Guzsalyas együttes és Erős Ervin, Magyarzó Pistikét és családját Huszta Dániel, Banka Lívia, Giricz Attila és Pongó Gábor színművészek személyesítették meg. A programot a Telepi Rádió három öreg honvédja, Klemm József, Léphaft Pál és Heinermann Péter zárta, akiknek a kettős állampolgárságról szóló összeállítása nemcsak megnevettette, hanem vastapsra is késztette a közönséget.
Az eseményt a Magyar Szó fotósainak és karikaturistáinak kiállítása, valamint a szerkesztőség által kiadott könyvek bemutatója tette színesebbé.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Körkép rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Facebook

Támogatóink