home 2024. április 17., Rudolf napja
Online előfizetés
Hatvanéves az Újság!
Tóth Lívia
2004.12.29.
LIX. évf. 52. szám
Hatvanéves az Újság!

Az ünnepség részvevőiAz Újvidéki Színház nagytermében tartották meg a 60 éves Magyar Szó ünnepségét. A vendégek a Bože Pravdét és a Himnuszt hallgatták végig, majd meglepetésként az Örömóda csendült fel. A három dalt a szervezők üzenetül szánták a nagyvilágnak: Szerbiában élünk, magyar...

Az ünnepség részvevői

Az Újvidéki Színház nagytermében tartották meg a 60 éves Magyar Szó ünnepségét. A vendégek a Bože Pravdét és a Himnuszt hallgatták végig, majd meglepetésként az Örömóda csendült fel. A három dalt a szervezők üzenetül szánták a nagyvilágnak: Szerbiában élünk, magyarok vagyunk, és Európa felé tartunk. Az egybegyűlteket Kókai Péter főszerkesztő üdvözölte, aki szerint a hat évtized történelmét, törekvéseit és töréseit nagyon nehéz érzékeltetni. Méltatta a lap alapítóit, majd úgy értékelte, a lényeg Vajdaság magyarlakta településeinek a piacain található meg, ahol a Magyar Szót csak Újságként emlegetik:
- Magától értetődő, hogy Horgostól Székelykevéig ezeknek az embereknek mi vagyunk az Újság - mondta, majd Fischer Jenő Egy évtized krónikája című könyvének zárószavából idézett: - A történelemírás hálátlan feladat. Mi a fontos, és mi a kevésbé lényeges? Mit kihagyni, és mit feltétlen megemlíteni? A válasz sohasem könnyű. A történelmet mindig a győztesek írják, szokták még mondani. Akkor győztesek volnánk? Igen. Mert (még mindig) itt vagyunk.
Az említett kiadvány a jubileumra jelent meg. Kókai Péter megköszönte a lap korábbi és mostani alapítójának, továbbá a magyar államnak is mindazt, amit a Magyar Szó megmaradása, fejlődése és jövője érdekében tettek, kiemelte minden valamikori és jelenlegi kolléga munkáját, majd így fejezte be: - Köszönet a bírálóinknak, tisztelet az ellenfeleinknek, ha vannak. És mindenekelőtt az Olvasónak.
A folytatásban a Magyar Szó eddigi főszerkesztőit idézték meg, az elhunytakat fényképek segítségével, az élőket viszont a színpadra szólították. A felkérésnek Kalapis Zoltán, Csorba Zoltán és Kubát János tett eleget, a többiek elfoglaltságra hivatkozva kimentették magukat.
Bálint-Pataki József, a Határon Túli Magyarok Hivatalának elnöke dr. Szili Katalinnak, a magyar Országgyűlés házelnökének levelét olvasta fel, a Magyar Köztársaság belgrádi nagykövetségének képviseletében pedig Liszkay Iván ideiglenes ügyvivő szólt a jelenlévőkhöz. Józsa László, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, az alapító nevében a megszemélyesülő Magyar Szót köszöntötte, majd Nenad Èanak következett, aki azt kívánta, minél előbb jelenjen meg a címoldalon a Vajdaság az Európai Unióban főcím. A szót Egeresi Sándor, a Tartományi Képviselőház alelnöke vette át, majd Bojan Pajtiæ, a Tartományi Végrehajtó Tanács elnöke kapott tapsot, aki magyarul szólt a vendégekhez. Arra figyelmeztetett, hogy az Európai Unió csak akkor fogad be bennünket, ha megértjük, hogy Vajdaság gazdagsága a különbözőségében rejlik. Végül Bojan Kostreš, a Tartományi Képviselőház elnöke állt a színpadra.
Az ünnepségen Cs. Simon István és Kubát János életműdíjat vehetett át, az idei újságíródíjat Kecskés István és Purger Tibor érdemelte ki, a Magyar Szó-díjat Giricz Irén és Vozár Julianna kapta. Elismerésben részesítették azokat a dolgozókat is, akik 10, 20, illetve 30 évet töltöttek el a vállalatnál.
Kontra Ferenc főszerkesztő-helyettes a Majtényi Mihály-novellapályázat eredményét ismertette: első lett Kopeczky György, második Nagy Farkas Dudás Erika, harmadik Baráth Katalin. Az év személyisége a Magyar Szó szerkesztősége szerint Janics Natasa kétszeres olimpiai bajnoknő, akivel a helyszínen interjút készített Horváth Ágnes. Bordás Győző, a Forum Könyvkiadó igazgatója a Magyar Szó tiszteletére megjelent kiadványokat mutatta be.
A műsorban fellépett a Guzsalyas együttes és Erős Ervin, Magyarzó Pistikét és családját Huszta Dániel, Banka Lívia, Giricz Attila és Pongó Gábor színművészek személyesítették meg. A programot a Telepi Rádió három öreg honvédja, Klemm József, Léphaft Pál és Heinermann Péter zárta, akiknek a kettős állampolgárságról szóló összeállítása nemcsak megnevettette, hanem vastapsra is késztette a közönséget.
Az eseményt a Magyar Szó fotósainak és karikaturistáinak kiállítása, valamint a szerkesztőség által kiadott könyvek bemutatója tette színesebbé.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..