Határok nélkül: Bács, Vukovár, Eszék

Határok nélkül: Bács, Vukovár, Eszék

Délvidékről: Bács várából, Vukovárról és Eszékről jelentkezik a Határok nélkül vasárnap este a Kossuth Rádió műsorán.

Bács vármegyét Szent István király hozta létre az államalapítás és a királyi vármegyerendszer megszervezése idején Bács központtal az akkori ország déli részén. Kővára Károly Róbert parancsára épült a mocsarak közül kiemelkedő földháton. A történelem viharait egyetlen tornya vészelte át viszonylagos épségben. Szabó Attila honismereti vezető kalauzolja a rádióhallgatókat az impozáns várromok között.

Vukovár kórháza háborús emlékhely. Oldalsó bejárata fölött hatalmas vöröskereszt látható. Jakumetović Rozália, a vukovári Magyarok Otthona elnök asszonya kalauzolta a Határok nélkül stábját a föld alatt futó folyosókon, ahová a harcok idején a sebesülteket menekítették.

A Vukovári Magyarok Egyesülete évtizedes működésének történetét egy piros pöttyös könyvben örökítették meg tavaly, a tizedik születésnapon. „Egy maréknyi magyar öntudatú, magyarul akadozva beszélő, de magyarul éneklő és csárdást táncoló ember küzd, dolgozik és reméli, hogy fenn tudja tartani és fel tudja mutatni a néphagyományok továbbélését, identitásformáló erejét az erősen megritkult délvidéki (horvátországi) szórványság körében.” Ebben segíti őket a Petőfi Sándor Program ösztöndíjasa, Bódi Viktória.

Eszék százezernél több lakosából ma már az ezret sem éri el a magyarok száma. Történelme őrzi a magyar múlt emlékeit, de a közelmúlt délszláv háborújának sebhelyeit is.


Adás: 2019. 11. 17. Határok nélkül, Kossuth Rádió (vasárnap) 18.01—18.30.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Média rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Facebook

Támogatóink