home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Háromszázkilencvenhét nap
(o. i.)
2009.11.11.
LXIV. évf. 45. szám

NOVEMBER 5. Október 14-én volt pontosan egy éve annak, hogy a Tartományi Képviselőház elfogadta a Vajdaság új statútumát. Azóta is arra várunk, hogy a szerbiai parlament elé kerüljön a tartomány alapokmányának és az alkalmazásához nélkülözhetetlen kísérődokumentumnak, a hatásköri törvénynek az elfog...

NOVEMBER 5. Október 14-én volt pontosan egy éve annak, hogy a Tartományi Képviselőház elfogadta a Vajdaság új statútumát. Azóta is arra várunk, hogy a szerbiai parlament elé kerüljön a tartomány alapokmányának és az alkalmazásához nélkülözhetetlen kísérődokumentumnak, a hatásköri törvénynek az elfogadása. 397 napnak kellett eltelnie ahhoz, hogy Belgrádban a szerbiai kormány napirendre tűzze és elfogadja a Vajdaság hatásköreiről szóló módosított törvényjavaslatot. A november 5-ei kormányülés után kiadott közlemény szerint ,,a törvényjavaslattal Vajdaság hatáskörei összhangba kerülnek az alkotmányos megoldásokkal, s következetesen, az államiság elemei nélkül valósul meg a decentralizáció folyamata és a széleskörű autonómia'. A kormány a törvény módosított változatát továbbította a Tartományi Végrehajtó Tanács és a Tartományi Képviselőháznak - megtárgyalásra és elfogadásra.
A tartományi kormány, a TVT még aznap, november 5-én csütörtökön pillanatok alatt döntött: jóváhagyta a jogi-technikai módosításokkal véglegesített törvénytervezetet. Ezzel kapcsolatban a tartományi kormányfő, Bojan Pajtić a következőket nyilatkozta: ,,A TVT határozatot hozott a Vajdaság statútuma és a Vajdaság hatásköreit meghatározó törvény jogi-technika egybehangolásának az elfogadásáról. Meggyőződésem, hogy szombaton, a Tartományi Képviselőház ülésén a képviselőknek legalább a kétharmada elfogadja ilyen határozatunkat, hiszen több mint egy éven át ellenálltunk a nyomásgyakorlásnak, melyek célja lényegi változtatások elérése volt a Vajdaság statútumában. Nem fogadtuk el, hogy egész sor olyan intézményt töröljenek az alapokmányból, amelyek jelentős intézmények a tartomány polgárainak jobb élete szempontjából. A két dokumentum összehangolásával, majd azok elfogadásával a Szerbiai Képviselőházban megteremtődnek annak feltételei, hogy a tartomány több mint 150 új hatáskört vegyen át, s átvegye, illetve megalapíthassa a tartomány fejlődése szempontjából az olyan kivételesen fontos intézményeket mint a fejlesztési bank, a tartományi képviselet megnyitása Brüsszelben, a Fruška gora Nemzeti Park, a regionális területrendezési tervek stb.'
NOVEMBER 7. A Tartományi Képviselőház szombaton késő este - több mint tízórás vita után - elfogadta a Vajdaság statútumának és a hatásköri törvénynek a véglegesített változatát. A két dokumentum elfogadására a 120 tagú tartományi parlamentben a jelen levő 105 képviselő (DP, G17 Plusz, VMSZ, SZSZP, SZDP) közül 84 szavazott igennel, 20 nemmel, 1 pedig tartózkodott. A VSZL képviselői, a ligások kivonultak a teremből, mondván: nem akarnak pótvizsgázni, ők a tartomány alapokmányáról már egyszer szavaztak. A vajdasági parlament ülésezése közben sajtótájékoztatót tartott Egeresi Sándor, a Tartományi Képviselőház elnöke, és díszvendége, Slavica Đukić-Dejanović a szerbiai parlament elnöke. A köztársasági parlament házelnöke bejelentette: megszakítja a képviselőház folyamatban levő ülését, és újat hív össze. A Vajdaság statútuma és a hatásköri törvény két olyan nagy jelentőségű dokumentum, amelyeknek mielőbb napirendre kell kerülniük a szerbiai törvényhozásban. A dokumentumok tanulmányozására egy hetük lesz a képviselőknek, s úgy gondolja, hogy a belgrádi parlament november végéig elfogadja a hatásköri törvényt és statútumot. (Zárójelben jegyezzük meg: a ház elnök asszonyának pártja, az SZSZP ugyanezen a napon Belgrádban sajtótájékoztatón fejtette ki véleményét, hogy a szocialisták elleneznek minden olyan megoldást, amellyel a tartomány állam lenne az államban.) Egeresi Sándor értékelése szerint a Vajdaság statútumának elfogadási folyamata elérte, hogy az állam egy olyan tabutémával kezdjen el foglalkozni, mint amilyen Szerbia lényegi decentralizálása.
A PÁRTELNÖK FEGYELMEZI A PÁRTALELNÖKÖT!? Azt, hogy november első hete áttörést hozhat a Vajdaság statútumának ügyében, már hétfőn tudni lehetett. November 2-án este a szerbiai kormány feltette honlapjára a Vajdaság hatásköreiről szóló törvénytervezet munkaváltozatát. A tervezet szövege találgatások és kommentárok lavináját indította el. Tekintettel arra, hogy a tervezet 152 új hatáskört ad ugyan a tartománynak, de a tartomány vagyona és pénzelése megoldatlan marad. Jól értesült forrásokra hivatkozva azt írták a lapok, hogy ennek politikai háttét a Demokrata Pártban kell keresni, melynek elnöke Boris Tadić, egyik alelnöke pedig Bojan Pajtić. ,,Tadić a költségvetéssel fegyelmezi majd Pajtićot' - címmel fejtegette a témát a Danas napilap november 4-én. Másnap címoldalon közölte a cáfolatot, melyet a Szerb Köztársaság elnöki kabinetje adott ki. A cáfolat szerint a fenti címen megjelent írásban felsoroltak ,,egyike sem felel meg az igazságnak', és a köztársasági elnökkel kapcsolatos állítások ,,a fantázia szüleményei'. Az előzményekhez tartozik, hogy a legnagyobb autonómiapárti, a VSZL megmakacsolta magát: képviselői a tartományi parlamentben nem szavaznak majd a megcsonkított okmány elfogadására. Mirko Cvetković kormányfő fogadta a VSZL elnökét, Nenad Čanakot, s megígérte: külön törvénnyel szabályozzák majd a Vajdaság tulajdonát, a Vajdasági Tudományos és Művészeti Akadémia működését (megmaradását), Újvidék pedig a VAT fővárosa lesz.
NEM IDEÁLIS, DE KIELÉGÍTå. ,,A tulajdonjogok és a bevételi források kérdésének a tisztázása nélkül nem lehet autonómiáról beszélni' - mondta a módosított tervezet kapcsán Pásztor Bálint, aki még az ülés előtt bejelentette, a VMSZ parlamenti képviselői mégis mindenképpen megszavazzák a dokumentumot, mert nem engedhető meg, hogy újabb mondvacsinált okok miatt hónapokig elhúzódjon a jogszabályok megszavazása. ,,A hatásköri törvény nem ideális, de az adott politikai körülmények között kielégítőnek tekinthető. Egyrészt Szerbia jelenlegi alkotmánya nem tesz lehetővé Vajdaság számára nagyobb autonómiát - ami miatt támogatjuk is az alkotmány módosítását. Másrészt az elmúlt egy évben megbizonyosodtunk arról, hogy a belgrádi politikai vezetés még nem érett meg arra, hogy ennél magasabb fokú autonómiát adjon a tartománynak' - nyilatkozta. Szerinte a szerbiai parlamentben elfogadásra váró statútum és hatásköri törvény még mindig sokkal jobb, mintha hatályban maradna az 1990-es miloševići vajdasági statútum. Ezek a hatáskörök a vajdasági magyarság oktatása szempontjából mindenképpen fontosak, hiszen például a tartomány lesz a vajdasági óvodák és általános iskolák alapítója.
A HÉT KÉT HÍRE. A jó hír: ,,Vízummentesség már karácsony előtt!?' Megtörténhet, hogy a vízumkényszer eltörlésének eredeti dátuma, január 1-je helyett már december 19-én sor kerül! A hír Brüsszelből érkezett, s a december 19-ei ,,sorompóbontás' Macedónia, Montenegró és Szerbia polgáraira egyaránt vonatkozna. A rossz hír az, hogy Szerbiában erre a hétre várják a H1N1 vírus okozta járványt. Lapzártakor (hétfő) azt írták a lapok, hogy az illetékesek kedden nyilvánítják a megbetegedéseket országos járvánnyá. Szerbiában az új típusú influenza eddig hét áldozatot követelt.
ÚJABB TRAGÉDIA A TISZÁN. A magyar-szerb határ közelében - ott, ahol október derekán az illegális határátlépésre készülő kosovói polgárok fulladtak a vízbe - vasárnap felborult egy másik csónak. A 7 tagú horgásztársaságból öten megmenekültek, nekik sikerült kiúszniuk, két társuknak (két férfinak) viszont nyoma veszett.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..