home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Három nap a kukorica jegyében
Tóth Tibor
2018.10.12.
LXXIII. évf. 41. szám
Három nap a kukorica jegyében

A hétvégén Magyarkanizsán tizenharmadik alkalommal tartottak kukoricafesztivált, melynek célja a kukoricához, a betakarításához kapcsolódó hagyományok, népszokások bemutatása, népszerűsítése, hogy a már elfeledett szokás ismét életre keljen, része legyen mindennapjainknak, rohanó világunk színes pontjává váljon, ahonnan ismét erőt meríthet a megfáradt ember.

A háromnapos rendezvénysorozat pénteken Tandi Andrea magyarkanizsai babakészítő Kilincsangyal és barátai című kiállításának megnyitójával kezdődött, majd a Mátyás király és az igazmondó juhász című meséhez beérkezett képzőművészeti alkotások tárlata nyílt meg, melyek a Gondolat-Jel Társulat közreműködésével keltek életre. A pénteki napot népzenei koncert és táncház zárta, melyen a Pendergő zenekar működött közre.

Szombat reggel a néptáncosok énekes-zenés hívogatóval indították a napot a magyarkanizsai piactéren, és ekkor kezdődött a kézműves-kirakodóvásár és a kukoricából készült étkek bemutatója is a városi kisparkban, valamint a kukoricáról szóló szakelőadások a Beszédes József Mezőgazdasági és Műszaki Iskolaközpont Tangazdaságának előadótermében. A kukoricából készített étkek közül lenmagos kukoricagörhe, tökmagos torta, kukoricatallér, kukoricamorzsákból alkotott golyócskák, sajttal töltött puliszka, prója és kakukktojásként töktorta is egy kis kóstolóra csábította a járókelőket.

A megnyitón elsőként Tóth Ágnes, a Tisza Néptáncegyesület elnöke köszöntötte az egybegyűlteket. Elmondta, hogy tizenhárom évvel ezelőtt azért döntöttek a kukoricafesztivál megszervezése mellett, mert valami egyénit szerettek volna kitalálni, amilyen rendezvény a környező településeken még nincs.

— Magyarkanizsán és környékén sokan mezőgazdasággal, azon belül kukoricatermeléssel foglalkoznak, és úgy döntöttünk, hogy akkor szervezzünk kukoricafesztivált. A kukoricának mindene felhasználható, a többi közt táplálkozásra, fűtésre, játékkészítésre egyaránt jó. Nincs eldobandó része, és nem szennyezzük vele a környezetet.

Sárközi István, a Magyar Összefogás lista képviselője kiemelte, hogy az elmúlt száz évben nagyon megváltozott a világ, vele együtt a mezőgazdaság is, hagyományainkat viszont meg kell őriznünk, amiben a magyar közösséget Vajdaság minden pontján támogatja a Magyar Nemzeti Tanács.

A XIII. Kukoricafesztivált Fejsztámer Róbert, Magyarkanizsa polgármestere nyitotta meg. Kiemelte, hogy az önkormányzat számára nagyon fontos, hogy a művelődési eseményeket, egyesületeket lehetőségeihez mérten támogassa.

— Nagy öröm számunkra, hogy az elkövetkező másfél napot a zene és a tánc tölti be Magyarkanizsán. Kérem a szülőket, nagyszülőket, hozzák el a fiatalokat és a gyerekeket, hogy láthassák, milyen hagyományokkal büszkélkedhetünk. Remélem, jövőre újra találkozunk ugyanitt, az önkormányzat részéről a támogatás biztosan meglesz.

A kisparkban játékos vetélkedőket szerveztek a gyerekek számára, itt mindenki próbára tehette ügyességét. A legkisebbek és a picit nagyobbak libatömésben, létrajátékban, kukoricamorzsolásban, csutkával való célba dobásban, morzsolt kukorica zsákba dobálásában, kukoricafüzér készítésében, kukoricaszemek válogatásában, csutkavár építésében és kukoricapuskával való célba lövésben vetélkedhettek egymással, továbbá egy akadálypályát is teljesíteniük kellett. Ha már kukoricafesztivál, akkor természetesen az idei termésről is beszélni kell. Nagy Ferenc nyugdíjasként már nem termel tengerit, családja viszont foglalkozik ezzel a haszonnövénnyel.

— Bőséges termésről beszélhetünk, hiszen sok esőt kapott a növény, viszont amikor a kukoricaszemnek a legjobban kellett volna a csapadék, akkor éppen nem esett. Az első osztályú földben 70-80 mázsa kukorica termett hektáronként, ami jó hozamnak számít, de nem a legjobb, ha az utóbbi évekhez hasonlítjuk. Az eladási ár siralmas, jobb nem is beszélni róla, valamint az átvételi feltételek is nagyon szigorúak. A környező országokban kedvezőtlenebbek a termelési feltételek, mégis sokkal jobb áron vásárolják fel a termést.

A délután folyamán az Őseink öröksége című interaktív, zenés-táncos előadást láthatták az érdeklődők, melyben a Kárpát-medence tájegységeinek zenéi, táncai elevenedtek meg élő muzsikával. A koncertsorozat — melynek a kukoricafesztivál az utolsó állomása volt — a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósult meg, szervezője pedig az Aki Dudás Akar Lenni nevű egyesület.

A délután folyamán kihirdették a képzőművészeti pályázat, az ügyességi vetélkedők, valamint a legfinomabb hagyományos- és reformgörhe-készítő verseny eredményét, majd magyarországi és hazai gyerekcsoportok részvételével koncertre és hangszerbemutatóra került sor a Rozsdamaró zenekar részvételével. Szombat este tartották meg a vajdasági népzenészek gálaműsorát, melyen Sutus Áron, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke mondott beszédet, majd koncert és táncház következett a Bajkó zenekar és Sőregi Anna közreműködésével. A Modern Folking projektum részeként az első Fonó Klub Magyarkanizsán, a kukoricafesztiválon valósult meg. A projektum az Interreg—IPA Magyarország—Szerbia határon átnyúló együttműködési program résztámogatásának köszönhetően jött létre. Lebonyolítói a Katolikus Ifjúsági Alapítvány, a Dombos Polgárok Egyesülete és a Wemsical Serbia Ifjúsági és Kulturális Egyesület.

A XIII. Kukoricafesztivál vasárnap a meghívott külföldi és hazai néptáncegyüttesek közös gálaműsorával ért véget, melyen az MNT képviseletében Bajusz Koncz Ágnes mondott köszöntőt.

A háromnapos eseményt a Tisza Néptáncegyesület, Magyarkanizsa Önkormányzata, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a Magyar Nemzeti Tanács, valamint a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi — Nemzeti Közösségi Titkárság támogatta.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..