home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Harminc év után is Pet Shop Boys!
Zvekán Péter
2014.06.04.
LXIX. évf. 23. szám
Harminc év után is Pet Shop Boys!

A Pet Shop Boys egyértelműen a legsikeresebb angol popduó, hiszen senki sem tud a nyomába érni. 1981. évi megalakulása óta a brit Top 30-as listára negyvenkét dala került fel, melyből négy listavezető is volt. A több mint százmillió eladott lemez már csak hab a tortán. Ráadásul egy jó hírem is van azok számára, akik ezen a zenén nőttek fel: a Pet Shop Boys 2014. július 7-én fellép a Budapest Parkban.

A duót Neil Francis Tennant énekes és Christopher Sean Lowe billentyűs alkotja. Noha már fiatalon szerették a zenét, sohasem gondolták, hogy ebből fognak megélni. Ez abból is látszik, hogy a zenekar megalapítása előtt Neil a Smash Hits nevű angol popzenei lap szerkesztője, Christopher pedig építészmérnök-hallgató volt. Első találkozásuk teljesen véletlenszerűen történt. Összefutottak egy elektronikai boltban, és kiderült, hogy mindketten érdeklődnek a dance zene iránt. Nem sokkal ezután már el is kezdték az együttműködést. Kezdetben West Endnek hívták magukat, ám később inkább a Pet Shop Boys név mellett maradtak. Akkoriban néhány barátjuk egy kisállat-kereskedésben dolgozott, s egy beszélgetés során valahogy kitalálták a Pet Shop Boys nevet. Úgy gondolták, hogy ennek a névnek olyan igazi angol rapegyüttes hangzása van.

A kezdetekben természetesen ők sem tudtak stúdióba vonulni, ezért a zenei műhelyük Neil lakásán volt. Itt születtek meg az olyan dalok ötletei, mint az It’s a Sin vagy a West End Girls. Az első hivatalosan is kiadott kislemezükre két évet kellett várniuk. Akkor ismerkedtek össze a New York-i producerrel, Bobby O’-val, aki úgy döntött, hogy támogatja őket. Igazából hatalmas üzletet csinált, mert amikor a duó két évre rá átszerződött a Parlophone lemezkiadóhoz, az átadásért Bobby továbbra is jelentős összegeket kapott a páros jövőbeli lemezei után.

Az az igazság, hogy az elmúlt harminc év tökéletesen elegendő volt ahhoz, hogy bebizonyosodjon — kevés nagyszerűbb előadó van a Pet Shop Boysnál. Természetesen a saját zenei irányzatában. Dalai annyira beépültek a köztudatba, hogy ha az ember címről nem is ismeri őket, a dallam biztosan ismerős. West End Girls, It’s A Sin, Go West — hogy csak néhányat említsek a legnagyobb slágerek közül. Külön kiemelném, hogy a Neil Tennant és Chris Lowe alkotta duó az idő múlásával és a különféle divatos irányzatok előretörése ellenére is folyamatosan érvényesülni tudott a nemzetközi zenei színtéren. Gondolok itt a 80-as évekbeli pályakezdésre és a befutásra, valamint a 90-es években folytatódó sikerekre. Többször is úgy látszott, hogy az együttes eltűnt, de mindig frissen és kreatív hangzással tért vissza. Sikeréről a több tízmillió eladott korong, a számos Grammy-jelölés, valamint a három BRIT Awards kitüntetés tanúskodik. A „cseresznye a habon” pedig az, hogy a Guinness-rekordok Könyve szerint a brit könnyűzene történetének a Pet Shop Boys a legsikeresebb párosa.

El kell ismernem, hogy az öregedő elektronikát használó együttesekkel ellentétben a Pet Shop Boys még tíz-húsz évvel csúcsperiódusa után is képes maradandót alkotni. Gondoljunk csak az 1998-ban megjelent No Regrets című dalra, amely Robbie Williamsszel közösen készült, vagy a 2013-ban megjelent Electric című stúdióalbumra.

Aki szereti az ilyen stílusú zenét, annak kiváló alkalom a budapesti koncert, melynek során élőben lehet meghallgatni a még mindig irigylésre méltóan fiatalos lendületű csapatot. A július 7-ei koncertre már fogynak a jegyek, ezért aki nem szeretne lemaradni, annak csipkednie kell magát. A belépő ára 7500 forint.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..