home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Harc a szegénység ellen
NAGY Erzsébet
2005.05.18.
LX. évf. 20. szám
Harc a szegénység ellen

A csernyei Nyugdíjas Egyesület elnöksége, Ernt Márton, dr. Gyermán Sándor és Nyári Éva.Nemrégiben tartotta meg évi közgyűlését a magyarcsernyei Nyugdíjas Egyesület. Az összejövetelen jelen volt Miodrag Lisica, a Nyugdíjas Szövetség községi testületének elnöke, a helyi nyugdíjas-egyesületek...

A csernyei Nyugdíjas Egyesület elnöksége, Ernt Márton, dr. Gyermán Sándor és Nyári Éva.

Nemrégiben tartotta meg évi közgyűlését a magyarcsernyei Nyugdíjas Egyesület. Az összejövetelen jelen volt Miodrag Lisica, a Nyugdíjas Szövetség községi testületének elnöke, a helyi nyugdíjas-egyesületek küldöttei és a helybeli társadalmi-politikai szervezetek képviselői.
Dr. Gyermán Sándor elnök beszámolt az egyesület múlt évi munkájáról. Elmondta, hogy a szervezetnek 261 tagja van. Legfontosabb feladatuk segíteni az embereknek, javítani a nyugdíjasok anyagi helyzetén. A magyarcsernyei nyugdíjasok ötven százaléka mintegy ötezer dinár körüli juttatást kap, 35 százalékának tízezer alatt, 15 százalékuknak pedig tízezer dinár fölött van a nyugdíja. Sok az idős, beteg, segítségre szoruló személy. Nekik nagyon fontos a gyógyszer, a tüzelő, az élelem, és nem lehet azt mondani, hogy majd a család, majd a gyerekek segítenek. Az egyesületben igyekeznek kedvezményesen beszerezni a tüzelőt és az élelmiszert. Az elmúlt évben 11 ezer kg cukrot, 2664 liter olajat, 5450 kg lisztet, nagyobb mennyiségű almát, őszibarackot, krumplit, káposztát, mézet és margarint sikerült biztosítaniuk. A nyugdíjas-egyesületnek is kevés a jövedelme, mely a tagsági díjból gyűlik össze. Ezt mindenki a nyugdíja alapján fizeti: ötezer dinárig hatvan, 10 ezer dinárig nyolcvan, afelett pedig száz dinár a tagsági díj. Emellett mindenki ad még húsz dinárt, abból az elhunytaknak koszorút vásárolnak. Tavaly 22 nyugdíjastársuk távozott az élők sorából. Karácsony előtt szerény csomaggal meglátogatják az idős, beteg, rászoruló barátaikat. Tavaly hatvanan kaptak karácsonyi ajándékcsomagot.
Az elnök kifejtette azt is, hogy nagy problémát jelent számukra a helyiséghiány. A helyi közösségtől nemrégiben kaptak egy megfelelő termet a rendőrség régi épületében, és megígérték, hogy bevezetik a gázt is, majd meszelnek, festenek. Ennek tudatában az egyesület vásárolt egy gázkályhát.
- Minden évben szervezünk kirándulásokat is. Tavaly egy csoport Erdélybe utazott, és nagyon szép élményekkel tért haza. Az ősszel Versecen is voltunk a szüreti ünnepségen, valamint jártunk Szabadkán, ott kimentünk a piacra, meglátogattuk a rokonokat, Magyarkanizsán viszont megtekintettük a gyógyfürdőt, és pihentünk egy kicsit. Tavaly az Anna-napi ünnepségen, a Csernyeiek Találkozóján részt vettünk a paprikásfőző versenyen, és az első díjat nyertük meg. A nyugdíjas-egyesület elnökségének a munkáját csak dicsérhetem, mert önkéntesen, önzetlenül dolgoznak. Meg kell említenem Keresztúri Rozália, Kónya Anna, Ernt Márton, Kiss János, Csányi Ilona és Nyári Éva nevét, valamint azokat az asszonyokat, akik nagyon aktívan dolgoznak az Ady Endre Művelődési Egyesületben. Ők az Őszirózsa asszonykórus tagjai, akik - mint minden évben - az idén is készülnek a Durindóra - hallottuk dr. Gyermán Sándortól, a magyarcsernyei Nugdíjas Egyesület elnökétől.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..