home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Hány óra van? Kit érdekel...
Talpai Lóránt
2019.06.30.
LXXIV. évf. 26. szám
Hány óra van? Kit érdekel...

Mindig nappal van — Kikötőt és logisztikai bázist létesít Magyarország Triesztben — 71 millióra emelkedett a menekültek száma a világban

Mindig nappal van

Már petíciót is benyújtottak a norvég Sommarøy szigetének lakosai, hogy megszűnjön náluk a hagyományos értelemben vett időszámítás. A 300 főt számláló kis helység ugyanis 69 napig, május közepétől egészen július végéig élvezi folyamatosan a napfényt, mivel elhelyezkedése miatt ilyenkor nem megy le a nap. A sötétség hiányát persze egyáltalán nem sajnálják, sőt igyekeznek kihasználni ezeket a napokat. „Folyamatosan fent van a nap, mi itt eszerint élünk. Az éjszaka közepén is focizhatnak, úszhatnak a gyerekek, a felnőttek házat festhetnek vagy épp füvet nyírhatnak kedvükre” — hangoztatta Kjell Ove Hveding, aki már egy előzetesen aláírt indítványt is beadott egy parlamenti képviselőnek. Ezzel azt szeretnék elérni, hogy megszűnjön a hagyományos nyitvatartási idő, valamint rugalmasabb legyen a munka- és iskolaidő is. Hogy elfogadják-e a petíciót, egyelőre nem tudni, az azonban biztos, hogy még bő egy hónapig élvezhetik a lakosok és a turisták a teljes napfényt. Persze ennek megvan a böjtje is: novembertől januárig ugyanis a sötétséget kell elviselniük a helyieknek.

 

Kikötőt és logisztikai bázist létesít Magyarország Triesztben

Kikötőt és logisztikai bázist létesít Magyarország Triesztben, hogy a tengerentúlra exportáló magyar vállalatok gyorsan és akadálymentesen szállítmányozhassanak — mondta a külgazdasági és külügyminiszter Mogyoródon. Szijjártó Péter a V4+ Logisztikai Fórum megnyitóünnepségén bejelentette, hogy Magyarország az olaszországi Triesztben 32 hektáros területen kikötőt és logisztikai bázist hoz létre. A 60—100 millió eurós beruházással ahhoz is megteremtik a megfelelő infrastrukturális feltételeket, hogy a magyar cégek 24 órán belül eljuthassanak közúton vagy vasúton a tengeri kijárathoz. Hozzátette, hogy az adásvételi szerződést július elején írhatja alá a kormány.

 

71 millióra emelkedett a menekültek száma a világban

Csaknem 71 millióra nőtt a világban a menedéket kereső emberek száma 2018-ban, ez mintegy 2 milliós emelkedés az egy évvel korábbi adatokhoz képest, és rekordnak minősül — közölte az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR). A szervezet éves jelentése szerint a menekültek — beleértve a belső menekülteket is — száma tíz év alatt mintegy 65 százalékkal emelkedett, 2018-ban pedig az elmúlt hetven év legtöbb menedékkérőjét regisztrálták, csaknem 2,3 millióval többet, mint 2017-ben. A jelentés arra is rámutat, hogy az otthonukat elhagyni kényszerülők mintegy fele gyerek. A menekültek nagy része a hazájával szomszédos országokban kér menedékjogot, bár ezek az államok a legtöbbször maguk is nehézségekkel küzdenek, így a menekültválság elsősorban nem a fejlett, nyugati országokat, hanem a szegényebb, fejlődő államokat terheli.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..