Hangverseny emberbaráti „visszhanggal”

Hangverseny emberbaráti „visszhanggal”

Több szerbiai protestáns egyház kórusának és zenekarának szolgálatára épült október 4-én Újvidéken a helyi EHO Ökumenikus Emberbaráti Szervezet által meghirdetett hangverseny.

A mintegy másfél órás koncertnek a zsinagóga nyújtott befogadó helyszínt.

A hangverseny fő szervezőjeként megnevezett nonprofit, civil, illetve krisztusi (keresztyén és keresztény), 1993-ban létrehívott szervezet ezúttal az 500 éves reformáció méltatására fókuszált. Pontosabban arra is, mivel a belépők önkéntes adományban „megszabott” teljes pénzösszegét abba a RAK-info nevű projektumba kívánják fordítani, amely egyaránt igyekszik támogatást nyújtani mind a rákbetegségben szenvedőknek, mind pedig azok családjának.

Az est moderátori szerepkörét a szervezet igazgatónője, Gyenge Szlifka Tilda református lelkésznő vállalta, aki a meghívott vendégek énekhangi és hangszeres színrelépése előtt az összejövetel céljairól is mondott néhány alkalmi gondolatot. Az Evangélikus Metodista Egyházhoz tartozó, egyesített újvidéki és kiszácsi kórust Verica Pejić karnagy vezette Nera Skeledžija (zongora), Sergej Skeledžija (hegedű) és Miona Krivošić (énekhang) közreműködésével.

A Szerbiai Református Keresztyén Egyház képviseletében a Hertelendyfalvi református egyházközség kórusa, illetve a Torontálvásárhelyi református egyházközség dalárdája volt jelen. Az előbbit Kerekes-Székely Zita kántornő, az utóbbit pedig Tóth Zsolt kántor vezényelte. A Szerbiai Szlovák Evangélikus Egyházat képviselve a bácsújfalui (szelencsai) Zvoni nevű kamarakórus és a gyülekezet kiszenekara érkezett. Hegedűn Dragana Jovanović, zongorán pedig prof. Juraj Suđi zenepedagógus játszott. A tanár úr a továbbiakban a dirigensi pálcát is átvette. Végezetül az est korábbi részében fellépő csoportok egyesített formációját is igazítva véle.

A fináléban egy tizenhat fős zenekar kíséretében egyszerre több mint félszáz ajakról csendült fel az evangélikus himnusz. Erős vár a mi Istenünk. Szlovákul és magyarul. Ki-ki a maga anyanyelvén dicsérve énekhangjával az Urat.


Stanyó Gábor és Martinek Imre felvételei

Képgaléria

Cikkünk további képei

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Képmás rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Hangverseny emberbaráti „visszhanggal”
Képmás
Hangverseny emberbaráti „visszhanggal”
Képmás
Facebook

Támogatóink