home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Hamarosan újra Sakktivity
Tóth Tibor
2017.10.04.
LXXII. évf. 40. szám
Hamarosan újra Sakktivity

Október 14-én a palicsi Miroslav Antić Általános Iskolában harmadik alkalommal kerül megrendezésre a Sakktivity

Október 14-én a palicsi Miroslav Antić Általános Iskolában harmadik alkalommal kerül megrendezésre a Sakktivity elnevezésű, sakktudást igénylő, ügyességi, gyorsasági, logikai valamint kreativitási készségeket követelő vetélkedő, mely a Világsakkfesztivál egyik állomásává nőtte ki magát. A Világsakkfesztiválhoz az elmúlt évben már 90 ország és nagyváros csatlakozott, idén pedig új, egzotikus országokkal, mint amilyen Nepál vagy Tanzánia, bővül a csapat.

— A vetélkedő lényege és lebonyolítási formája nem változott az előző évekhez képest. Továbbra is nyolc, 7. és 8. osztályos tanulókból álló, nyolc különböző településről (Magyarországról Szigetvár, valamint Vajdaságból Szabadka, Palics, Ludas, Kelebia, Csantavér, Orom és a címvédő Felsőhegy) érkező csapat, nyolc játékon keresztül küzd a pontokért. A csapatokat sztárvendégek vezetik, így velünk játszik majd Henderson Dávid magyarországi énekes és zeneszerző, Vass Szabolcs grafikusművész, Sóti Juli énekesnő, Kálló Béla színművész és rendező, Hajdú Tamás színművész, Bognár Nóra országos bajnok, Balkán bajnoki ezüstérmes falmászó, Juhász Gábor népzenész és Vicsek Annamária oktatási államtitkár. A játékok tekintetében minden évben újítunk valamit. A korábbi, nagy népszerűségnek örvendő játékok közül négyet megtartottunk, míg újdonságként négyet először próbálunk ki versenykörülmények között. A gyerekek jól ismerik azt a virtuális játékot, melyben csúzlival madarakat kell kilőni a kartondobozokon pihenő malacokra. Mi ezt a játékot kicsit átvariáltuk. A csúzli adott lesz, melybe különböző töltetet kell belehelyezni, és ezzel lőni a kartondobozokon fekvő sakkfigurákra. A gyerekek egy-egy sakkfigura eltalálása után annyi pontot kapnak, amennyit ér az a sakkfigura a sakktáblán. Emellett megtartottuk a Sakk-kód nevű játékunkat, de a kínálatban szerepel még az Őrült királynők tánca, a Világjáró huszárok, A sakkcsőszök a sakktolvajok ellen, A szigetközi sakkjárat és A jó dobás nevű játék — mondta Rózsa Zsombor, a vetélkedőt szervező Aragóniai Beatrix Sakk-klub elnöke, a Sakktivity főszervezője.

Az esemény facebook oldalán nyereményjáték indult, ami a rendezvény kezdetéig él, emellett a helyszínen is több nyereményjáték zajlik majd. A versenyzők és a vetélkedőre látogatók feliratkoznak a szervezőknél, a cédula bekerül egy kalapba, és a program végén értékes nyeremények várnak kisorsolásra.

A Sakktivity október 14-én szombaton, délelőtt 9 órakor taktikai értekezlettel veszi kezdetét, majd a csapatok ünnepélyes bevonulását és bemutatását követően, Szalai Patrícia vezetésével bemelegítő show következik. A nyolc versenyszám végeztével sor kerül a díjkiosztó ünnepségre, majd Henderson Dávid, három dalból álló, mini koncertjét élvezhetik a résztvevők. A vetélkedő műsorvezetője Agárdi Gábor, a Pannon RTV és a Szabadkai Magyar Rádió népszerű szerkesztő-riportere lesz, a zenei aláfestést pedig DJ Norbee biztosítja. Az eseményt a Pannon RTV közvetíti.

A Sakktivity-t a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és a Magyar Nemzeti Tanács támogatja.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..