home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Hamarosan Interetno!
Fehér Márta
2019.08.12.
LXXIV. évf. 32. szám
Hamarosan Interetno!

Augusztus 22-én kezdődik a szabadkaiak kedvenc fesztiválja.

Az Interetno öt napja alatt pezseg a város: népzenétől, jókedvtől hangos, fagyi, kürtőskalács és borospohár a kezekben, mosoly, beszélgetés és dal a szájakon, valamint szögre kerül a híres poros-boros mélabú. Az idén még nagyobb lehet az öröm: nagykorú az Interetno, ennek alkalmából a szervező Népkör Magyar Művelődési Központ az elmúlt évek kedvenceinek fellépését ígéri Etnopolisban.

Jóleső érzéssel mesél Rumenyákovity Szilvia szervező a programokról, hiszen minden készen áll az augusztus 22-ei kezdésre: fellépők leszervezve, Malajzia lesz a sztárvendég, s érkezik Novák Péter, valamint a győztes fölszállott a pávások a Csillagkapu produkcióval, a minden második évben megrendezendő gyerekszemlének rekordszámú résztvevője lesz, felkészültek a szakosztályok, köztük a legaktívabb néptáncszakosztály több mint nyolcvan önkéntese, aki a programok zökkenőmentes lebonyolítását segíti, a fesztiválklubban bulizni vágyók örömére is megvan a program — már csak egyet kell kérni, a jó időt, hogy az eső ne éppen ezen az öt napon öntözze meg Szabadkát. 

— 2019-ben a Népkör a tizennyolcadik Interetnót szervezi, az idén válik nagykorúvá a fesztivál, ami azt jelenti, hogy az egész rendezvény tematikája arra épül, hogy visszatekintsünk az elmúlt évekre. A fellépők között lesznek olyan országok, amelyek már voltak vendégeink, várunk az anyaországból is olyanokat, akikkel már régóta nagyon jó kapcsolatban állunk, akiket minden évben szívesen viszontlátunk. A táncegyüttesek közül Malajzia lesz a sztárvendég: egy dobos színház érkezik, egy egyórás produkciót mutat be a közönségnek a Táncpanoráma keretében, aztán itt lesz Kolumbia, Bolívia, Oroszországból három csoport, Magyarország, a táncegyütteseket illetően több mint húsz hazai csoport lép színpadra, színes a repertoár. A koncertek között Novák Péter és az Etnofon zenekar lesz szerintem a nagyon közkedvelt a közönség körében, és óriási érdeklődésre számítunk augusztus 25-én a Csillagkapu produkció iránt is.

Ezúttal is lesz Táncpanoráma, régi mesterségek bemutatója és kirakodóvásár, Aranykapu játszóház, gasztrotér, bortér — mindez Szabadka szívében, Etnopolisban, hiszen a fesztivál idején a város központja ezt a nevet viseli.

— Meg kell még említenem a gyermekszemlét is, hiszen Vajdaságból soha ennyi táncegyüttes nem jelentkezett, mint az idén, 15–17 csoport, Vajdaság legjobb táncegyüttesei fognak bemutatkozni a szakmai zsűri előtt. A Népkör ad otthont a fesztiválklubnak, ahol különféle tematikus esteket rendezünk, kisebb koncerteket szervezünk a bulizni vágyóknak, főleg a fiataloknak. Tartjuk a jó szokásunkat, és az idén is lesz Etnopolis-útlevél, melyet nagyon gazdag tartalommal töltünk meg — aki ezt megvásárolja, annak ingyen belépője lesz a fesztiválklubba az Interetno mind az öt napján. Lesz egy külön produkció, az Együtt táncolni, itt a szabadkai Népkör néptáncegyüttese fog közösen bemutatkozni egy bunyevác és egy szerb együttessel, mellyel közös műsort ad, illetve egy közös műsorszámmal is készül.

A nyitóünnepség augusztus 23-án, pénteken lesz, tehát nem a fesztivál első napján, hanem a másodikon. Ezt a táncegyüttesek zászlós felvonulása előzi meg, és hasonlóan látványosan ér véget az Interetno az augusztus 26-ai, hétfői zárónapon is. Találkozunk Etnopolisban!

A fesztivált a Nemzeti Kulturális Alap, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, Szabadka Önkormányzata, a Magyar Nemzeti Tanács, valamint a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi — Nemzeti Közösségi Titkárság támogatja.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..