home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Hajlékonyságra fel!
Bíró Tímea
2018.09.07.
LXXIII. évf. 35. szám
Hajlékonyságra fel!

A rúdfitnesz nemcsak látványban gazdag sport, melyet a férfiak is szívesen néznek, hanem kemény izommunkát igénylő elemekből felépülő mozgásforma.

Mladonyiczki Gabriella, a sport egyik szerelmese és művelője mesélt nekünk a rúd meghódításáról.

* Mikor és miért kezdtél el rúdfitneszezni?

— Fél évvel ezelőtt, az idén januárban kezdtem el edzésekre járni, a munkaidőmből adódóan heti egyszer. Néhány hónapja viszont magánórákat veszek, melyek elősegítik a gyorsabb fejlődést. Évek óta figyelemmel kísérem ezt a sportot, várva a lehetőségre, hogy kipróbáljam magam. Lenyűgöztek a videómegosztókon látott gyakorlatok, és a kezdeti érdeklődés immár szenvedéllyé vált. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy egy hónapon belül megérkezik a saját rudam, így hamarosan otthon is fejleszthetem magam mindennap.

* Milyen nehézségekkel járnak a gyakorlatok?

— A képzés szintekre van bontva. Megkapod az alapot, hogy biztonságban érezd magad a gyakorlatok közben, mivel a tévhitekkel ellentétben ez egyáltalán nem erotikus tánc, inkább kőkemény sport, melynek során a kék-lila foltok és a zúzódások elkerülhetetlenek. A legelején úgy festettem, mint akit vernek otthon, de ezen gyorsan túllép az ember lánya, mert hatalmas energialöketet ad, ha ugyanúgy sikerül a mozdulat, ahogyan az edző mutatta. A testet fokozatosan erősítik hozzá a különféle elemekhez, dolgozni kell a hajlékonyságon, és hozzászokni a forgó rúdhoz.

* Mely izmokra van jó hatással a rúdfitnesz, mit dolgoztat meg leginkább?

— Egészen másféle fittséget eredményez, ha rúdon edzel, hiszen képessé kell válnod arra, hogy huzamosabb ideig elbírd a saját testsúlyodat. Amikor elkezdtem, egyáltalán nem volt erős a felsőtestem, nem jártam edzőterembe, hogy erősítsem a célizmokat, viszont annyira akartam, hogy nem adtam fel. Mivel a saját testsúlyunkkal dolgozunk, az erőkifejtés sokkal intenzívebb, minden egyes izmot átmozgat.

* Vannak-e aranyszabályai ennek a sportnak?

— A jobb tapadás érdekében a krémek használata nem ajánlott edzés előtt. Minél nagyobb szabad bőrfelületre van szükség, tehát a lányok elsősorban nem azért viselnek kisnadrágot/bugyit és sportmelltartót, mert szexik akarnak lenni, hanem mert a rúd jobban tapad a csupasz bőrre, és a gyakorlatok többsége így kivitelezhető. Az órák bemelegítéssel és nyújtással kezdődnek, illetve végződnek. Használhatunk különleges, tapadást elősegítő krémet, mert előfordul, hogy a tapadást befolyásolja a páratartalom, a hőmérséklet vagy a bőrtípusunk.

* Kinek ajánlanád ezt a mozgásformát?

— Kortól, alaktól, sportmúlttól függetlenül mindenkinek teljes szívből ajánlom, hogy menjen el egy órára, mert óriási önbizalmat, sikerélményt és egészségesebb énképet ad. Megtanulod szeretni a tested, de nem a kinézetéért, hanem azért, amire képes.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..