home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Hagyományteremtés
Tóth Tibor
2008.10.22.
LXIII. évf. 43. szám
Hagyományteremtés

A kúlai Népkör udvarában huszonkét bográcsban főtt az ízes étekVajdaságban a főzőversenyeknek gazdag a hagyományuk. Májustól szeptember végéig szinte nem múlhat el hétvége anélkül, hogy valamely vajdasági településen ne állítanák fel a bográcsok sorát, ne rotyogna csípős halászlé, bográcsgu...

A kúlai Népkör udvarában huszonkét bográcsban főtt az ízes étek

Vajdaságban a főzőversenyeknek gazdag a hagyományuk. Májustól szeptember végéig szinte nem múlhat el hétvége anélkül, hogy valamely vajdasági településen ne állítanák fel a bográcsok sorát, ne rotyogna csípős halászlé, bográcsgulyás vagy pikáns módon elkészített birkapaprikás a tűz fölé akasztott üstökben. Október első hétvégéjén egy újabb település iratkozott fel a főzőversenyeknek otthont adók listájára. Ez a helység pedig Kúla. A helybeli Népkör Művelődési Egyesület elnökének, Valka Károlynak és néhány lelkes aktivistának - Goga Zsoltnak, Puskás Ferencnek, Horváth Árpádnak, Víg Tibornak és Hugyik Pálnak - hála tartották meg itt is az első birkapaprikás-főző versenyt.
Mintegy negyven évvel ezelőtt Kúlán és környékén hat család foglalkozott birkatenyésztéssel, mostanra azonban a számuk alaposan megcsappant, mindössze két család választotta a juhászkodást. A szervezők nem titkolt szándéka kezdeményezésükkel a juhászmesterséget népszerűsíteni, illetve megőrizni.
A kúlai fiatalok a birkapaprikás-főző verseny főszervezőjének, Goga Zsoltnak a vezetésével rendszeresen részt vesznek a Kúla környékén tartott ínyesmesteri megméretéseken. Legjobb eredményüket azonban a palicsi Tőzegbányánál szervezett halászléfőző versenyen érték el: a hatvankét részvevő ,,mérkőzés"-én az ötödik díjat érdemelték ki.
- Néhány hete a doroszlói halászléfőző versenyen csak tréfából vetettük fel, hogy mi is rendezhetnénk már valami ehhez hasonlót. Akkor halászléfőzésre gondoltunk, de mivel Doroszlón is halból főzték a paprikást, hirtelen rávágtuk: akkor bizony nálunk majd birkahúsból készül! Az ötletet mindenki jónak találta, s az elhatározást tett követte: huszonkét doroszlói, verbászi, sziváci, topolyai és zömében kúlai csapat részvételével meg is valósítottuk az elképzelésünket, és remélhetőleg hagyományt teremtünk vele. Három 80 kg-os, Kúlán tenyésztett birkát vásároltunk, a versenyzőknek fejenként fél-fél kilogramm húst osztottunk szét. Mivel a birkát nem mindenki szereti, ezért marhapörköltet is készítettünk. A Népkör nagytermében a doroszlói Fúvószenekar közreműködésével bált is tartottunk 221 helybeli és környékbeli polgár részvételével. Ekkora érdeklődésre nem is számítottunk, néhány benevezőt helyhiány miatt vissza is kellett utasítanunk - mondta Goga Zsolt, a rendezvény főszervezője, majd megköszönte mindazok segítségét, akik támogatták kezdeményezésüket, külön kiemelve a helybeli Blaskó építő magánvállalatot, mely állványról, sátorról és a résztvevők pólójáról gondoskodott.
Az összejövetelnek főleg barátkozásjellege volt, de a rend kedvéért azért győztest is hirdettek, de érdekességként kiválasztották a legidősebb és a legfiatalabb csapatot is. A legízletesebb birkapaprikás a doroszlóiaké volt, második a topolyai Capriolo csapata lett, majd Jutt Olivér, Tamás Ottó és Majer Vilmos személyében három hazai pályás versenyző következett a díjazottak sorában. A legidősebbek csapata a hazai Veteránok nevű volt, a legfiatalabbakat pedig a szintén kúlai Kankalin néptánccsoport tömörítette, mely ezúttal azt is megmutatta, hogy nemcsak a tánc mestere, hanem a fakanálforgatásé is. A rendezvény sikerén felbuzdulva a fiatalok eltökélték, hogy ebből a versenyből hagyományt teremtenek.
- Feltétlenül hagyományossá szeretnénk tenni ezt a versenyt, s úgy gondolom, hogy ebben a törekvésünkben a Népkör vezetősége támogat majd bennünket. Csak meg kell határozni pontosan a napját, s akkor évi rendszerességgel megtarthatnánk... Visszatérve a mostani versenyünkre, örömmel tölt el, hogy a vártnál is nagyobb számban érdeklődtek iránta, no de a hangulattal is elégedett vagyok, mert sem volt akármilyen! - mondta Valka Károly, a kúlai Népkör elnöke.
A jövőbeli tervekről szólva beszélgetőtársaim elárulták, hogy hamarosan Katalin-bált szerveznek, azonkívül az egykor oly nagy sikerű Nosztalgia-diszkó újjáélesztésén is gondolkodnak.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..