home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Hagyományőrzők
Koncz Erzsébet
2009.06.24.
LXIV. évf. 25. szám
Hagyományőrzők

Kemény AnnaA 37. MIRK, a gyűjtők és kézimunkázók nemzetközi kiállítása június 24-én nyílt meg Zentán, a főszervező ezúttal is Bada István volt. A gimnázium épülete adott otthont e rangos rendezvénynek, amelyen szebbnél szebb munkákban és kiállítási tárgyakban gyönyörködhettek a látogatók: a...

Kemény Anna

A 37. MIRK, a gyűjtők és kézimunkázók nemzetközi kiállítása június 24-én nyílt meg Zentán, a főszervező ezúttal is Bada István volt. A gimnázium épülete adott otthont e rangos rendezvénynek, amelyen szebbnél szebb munkákban és kiállítási tárgyakban gyönyörködhettek a látogatók: az amatőr festők képeiben, fafaragásokban, a nagyanyáink korabeli slingeléssel, hímzéssel készült terítőkben, a különféle technikával készült csipkékben, a színes, festett tojásokban, szalmaképekben, népviseletbe öltöztetett babákban... Láthattunk családfákat, maketteket, írógép-bemutatót...
A hertelendyfalviak a szép keresztszemes munkáikat állították ki: díszpárnákat, asztalterítőket... Kemény Anna, a Tamási Áron Kultúregyesület csoportvezetője egy futót hímezve őrizte a termüket: ,,Ezt a futócskát hímezem, míg itt ülök, ne üljek hiába. Meg már megszoktam, hogy mindig varrok, nem is tudnék tétlenül ülni. Nagyon készültünk erre a kiállításra, én egy nagy asztalterítőt hímeztem ki. Tegnap már megvolt az osztályozás, s nagyon megdicsértek bennünket, szép eredményeket értünk el. åseink a hatvanas években Bukovináról, Andrásfalváról hozták a szőtteseket, s azokat átszámoltuk keresztszemes hímzésre. Úgyhogy negyven fajta mintánk van. Ha már eddig megőriztük, szeretnénk továbbadni a fiatal generációnak... Ápolni kell a hagyományt -- mondta.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..