home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Hagyományaink jegyében
Tóth Tibor
2018.09.10.
LXXIII. évf. 36. szám
Hagyományaink jegyében

Immár tizenegyedik alkalommal tartottak hagyományőrző napot a kúlai Gödör sportpályán.

2007-ben az idén 150 éves Népkör Magyar Művelődési Központ udvarán még csak négy bográcsban rotyogott a birkapörkölt, az esemény azonban évről évre egyre népszerűbbé vált, és gyorsan kinőtte a legrégebbi vajdasági magyar művelődési egyesület udvarát. A tartalom is bővült, hiszen a főzésen kívül egyre több program közül választhattak a helyszínre látogatók.

Szombaton ötvenöt bogrács előtt álltak amatőr szakácsok, ami rekordnak számított. Lobogott a tűz, a lágy nyári szellő pedig villámgyorsan repítette az ínycsiklandó illatokat, így az is a bográcsok körül találta magát, aki nem rajong különösebben a birkáért. Németh József, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Hagyományőrző Bizottságának vezetője még a beérkezett minták kóstolgatása előtt elmondta, hogy a birka bográcsban, a pásztorok receptje szerint elkészítve csodálatos ízvilágot képes létrehozni.

— A birkapörkölt esetében fontos, hogy kiváló minőségű alapanyag, azaz hús kerüljön a bográcsba. Egy kiló húshoz 20 dekagramm hagymánál nem teszek többet, őrölt paprikából 2 dekagramm kerül bele, és egy kevés zsírt is használok. A pörköltet sok helyen káposztával készítik. A pásztorok annak idején nem több edényben, hanem egy bográcsban főztek mindent egyszerre, ami különös ízt kölcsönzött az ételnek. A birkahúsból készült fogások a népi konyhában ünnepi ételként voltak számontartva. Szövetségünk minden olyan rendezvényt támogat, amely ápolja a népi hagyományokat, illetve bemutatja, hogyan készültek régen ételeink. A magyar konyhát nem kell megreformálni, csak meg kell tanulni jól főzni.

Korhecz László a VMSZ Nyugdíjas Fórumának színeiben főzte a birkát. Állítása szerint a birkapörköltnek nincs titka, csak az egykori birkapásztorok tanácsai alapján kell elkészíteni, és a siker garantált.

— Paprika, hagyma, egy kis erős paprika és köménymag kell bele, na meg persze a hús. Nem szabad sok vízzel felönteni, inkább a saját levében főjön. A fiatalabb hús három óra alatt is megpuhul, az idősebbnek viszont nem árt, ha négy-öt órát is a bográcsban marad. Nem kell siettetni, csak rotyogjon szépen. Kevesen vagyunk magyarok, de összetartunk. Az ehhez hasonló események alkalmával szinte mindenki eljön, és együtt ünneplünk. Bízom benne, hogy a jövőben is folytatódik ez a rendezvény.

Amíg a bográcsokban főtt a finomság, addig a zöld gyepen négy kispályás focicsapat (Kalocsa, Topolya, Zenta, Kúla) szállt harcba az elsőségért. Fordulatokban, izgalmakban gazdag találkozók után az első helyet, címüket megvédve, a zentaiak szerezték meg, a kúlaiak pedig, kiváló házigazdának bizonyulva, negyedikként zárták a tornát.

A művelődési műsor előtt — melyet megtekintett többek között dr. Bálint József, Kalocsa városának polgármestere és Lakatos Melinda alpolgármester, továbbá Nyilas Mihály tartományi kormányalelnök, tartományi titkár, Juhász Bálint, a Prosperitati Alapítvány ügyvezetője és Fejsztámer Róbert, Magyarkanizsa polgármestere — a köszöntők hangzottak el. Elsőként Velibor Milojčić, Kúla község polgármestere szólt az egybegyűltekhez. Kiemelte, hogy a község számára nagy jelentőséggel bír a Népkör által szervezett hagyományőrző nap.

— Községünk a multikulturalizmusról ismert, hiszen több mint húsz nemzeti kisebbség él itt békében, közülük pedig a magyarok száma a legnagyobb. Kúla és Kalocsa városa pályázott az Interreg—IPA CBC Magyarország— Szerbia A Régi szokások új köntösben nevű pályázatára, melyen sikerült nyernünk. Ebből a pénzből szerveztük meg a múlt héten Bácskeresztúron a paprikanapot, ma pedig itt, a Gödörben a hagyományőrző rendezvényünket. A kúlai vendégszeretet messze földön ismert, erről pedig vendégeink is meggyőződhetnek.

Valka Károly, Kúla alpolgármestere, a VMSZ körzeti szervezetének elnöke, a Népkör MMK alelnöke kiemelte, hogy a kúlai magyarság meghatározó szerepet tölt be a város politikai, művelődési és társadalmi életében.

— Egy nemzet, közösség akkor életképes, ha foglalkozik a fiatalokkal. Mi büszkék vagyunk a mieinkre, mert továbbviszik a néphagyományunkat, melyet mi a szüleinktől, nagyszüleinktől, dédszüleinktől örököltünk. Iskolánk magyar nyelven tanuló diákjainak több mint a 80%-a tagja a Népkörnek. Ez a sokatmondó adat azt mutatja, hogy fiataljainkra bátran építhetjük a jövőt. A Kalocsa városával megvalósított nyertes pályázatunkra szintén büszkék vagyunk, hiszen a lehetséges 100 pontból 98-at értünk el.

Ótott Róbert tartományi mezőgazdasági titkárhelyettes további kitartásra buzdította a szervezőket, a Magyar Nemzeti Tanács képviseletében pedig Linka B. Gabriella köszöntötte a jelenlevőket. A művelődési műsorban fellépett a kúlai Népkör MMK Aprócska népigyermektánc-csoportja, Napraforgó gyermeknéptánccsoportja és Ibolya ifjúsági néptánccsoportja, továbbá a Szerbia Művelődési Egyesület és a kalocsai Piros Rózsa táncegyüttes.

A VMSZ Női Fórumának helyi szervezete nevében Laczkó Jutt Laura elnök és Szabó Kiskároly Ilona körzeti elnök tanévkezdő ajándékcsomagot nyújtott át annak a tíz elsősnek, aki magyar nyelven kezdte meg a tanévet.

Az ünnepi műsor után az óbecsei Jóbarátok zenekar húzta a talpalávalót egészen a késő esti órákig, majd Dér Heni koncertjét élvezhették a részvevők. A XI. Hagyományőrző Napokon több kézműves kínálta portékáját, a látogatók számos hagyományos termék közül válogathattak.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..