home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Ha tél, akkor sífutás
Bíró Tímea
2018.01.20.
LXXIII. évf. 2. szám
Ha tél, akkor sífutás

A sífutáshoz elsősorban sípályára van szükség. Ha tervben van a telelés, és aktívan szeretnénk pihenni, akkor érdemes kipróbálni a sífutást. Olyan izmokat mozgat meg, amelyek létezéséről nem is tudunk.

A sífutás az északi sí sportcsalád tagja. A sízők a havas terepen síbotok segítségével hajtják előre magukat a lécen. A modern kori sífutóversenyeket különböző távokon és futóstílusban rendezik. Manapság az olimpiai játékokon a férfiak az egyéni versenyszámokban 15, 30 és 50 kilométeren versenyeznek. 2002 óta tartanak sprintversenyt. Ezen felül rendeznek váltót, 4 x 10 kilométeren, és csapatsprintversenyt is. A nők egyéni versenyein 10, 15 és 30 kilométert, váltóban 4 x 5 kilométert futnak. 

Kezdetben a mozgás két léccel való járásra épült, melyhez szép fokozatosan csatlakozott két bot is. Ezután nagy áttörést hozott az elérhető sebességben, hogy megtanulták a síléceket előrecsúsztatni. Így minden lépésnél egy lábon álltak a csúszósín, a másik lábukat pedig hátul felemelték, ezzel még nagyobb lendülettel csúszhattak a következő lépésnél. Ehhez már nem volt elég csupán gyalogolni a sílécekkel, hanem szökdelésszerűen, egy lábon egyensúlyozva kellett futni. Ez a mozgás alkotja a klasszikus, más néven diagonál stílus alapjait. A sífutásnak — vagy maradjunk inkább a sígyaloglásnál — eleinte vadászati és életben maradási céljai voltak, illetve a sarkvidékek meghódítói is ezt a módszert használták az előrejutáshoz. A XVIII. században vált sportággá.

A sífutás az egyik legnehezebb fizikai sport. Ez azért van, mert a szívnek szervezetünk minden pontjára kell pumpálnia a vért, és oxigént adnia neki, ami hatalmas kihívás. Az, hogy a sífutást viszonylag nagy magasságban és hidegben űzik, újabb kihívást állít a szervezet elé, mindez pedig keményebb edzésmunkával jár. Ellenben jóval veszélytelenebb, mint a lesiklás, ezért aki fél az esésektől, inkább ezt a sportot szokta választani.

Íme néhány előny a szervezetünkre nézve:

* kutatások bizonyítják, hogy a botok használata 30%-kal tehermentesíti a csípő- és a térdízületeket a normál sétáláshoz képest,

* javítja az állóképességet,

* erősíti az izmokat,

* oldja az izomfeszültséget,

* növeli a stressztűrő képességet,

* aktiválja a vérkeringést,

* javítja a test oxigénellátását.

 

Természetesen ennek a sportnak is megvan a saját felszerelése, melynek kiválasztásához mindenképp kérjük ki az eladó tanácsát. A sífutóruházat ugyancsak fontos, mert ötvözi a téli futó- és kerékpáros-ruházat előnyeitMindig olyan ruhát vegyünk fel, amelyben könnyű a szabad mozgás, nem vastag, nem ázik át könnyen, nem ragad rá a hó. Rétegesen öltözzünk, hogy szükség esetén meg tudjunk szabadulni néhány ruhadarabtól. A kesztyű kiválasztásakor ne gondolkozzunk semmilyen alternatíván: sífutókesztyű kell, és kész! Ötujjas, és megerősített részeket tartalmaz a hatékony botozáshoz.

A jó cipő feladata nemcsak a könnyed járás elősegítése, hanem megfelelő támaszt is nyújt a láb izmainak, sőt, a nem kívánt sérülések ellen is véd.

Az optimális nordic walking bot karbonból készül parafafogantyúval. Ez a sík- és a hegyvidék által támasztott kihívásoknak egyaránt megfelel, vagyis pehelysúlyú, élettartama hosszú, illetve csillapítja a váll-, a láb-, a könyök- és a csuklóízületekre ártalmas rezgéseket. Fontos a bot hosszúsága, ám állítható magasságúak is kaphatóak.

Ha már messzire utazunk, akkor használjuk ki a magasságot és a hórengeteget!

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..