home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Ha már oda a mozdony...
(o. i.)
2011.09.14.
LXVI. évf. 37. szám

HUSZONHÉT ÉVRE ÍTÉLTÉK. A hágai nemzetközi törvényszék ítéletet hozott Momčilo Perišićnek, a JNH egykori vezérkari főnökének az ügyében: büntetése 27 év börtön. A törvényszék a tizenhárom pontból álló vádirat tizenkét pontjában bűnösnek találta: Szarajevó polgári lakosságának nehéztüz...

HUSZONHÉT ÉVRE ÍTÉLTÉK. A hágai nemzetközi törvényszék ítéletet hozott Momčilo Perišićnek, a JNH egykori vezérkari főnökének az ügyében: büntetése 27 év börtön. A törvényszék a tizenhárom pontból álló vádirat tizenkét pontjában bűnösnek találta: Szarajevó polgári lakosságának nehéztüzérségi és mesterlövészek által elkövetett lövetésében (1993--1995), a Zágráb elleni rakétatámadás meg nem akadályozásában (1995) stb. Az ítélet szerint Perišić kulcsfontosságú logisztikai támogatást nyújtott a boszniai és horvátországi szerb erőknek -- függetlenül attól, hogy tudatában volt-e az elkövetett bűntettek súlyosságának. Egy vádpontban az egykori vezérkari főnök bűnösségét nem találta egyértelműen bizonyíthatónak, mégpedig abban, hogy Perišić tudta: Srebrenicára szisztematikus népirtás vár. Emlékeztetőül: 2005. március elején, amikor Hága nyilvánosságra hozta az ellene készült törvényszéki vádiratot, Perišić önként adta fel magát.
A VASÚTRÓL SZÓLÓ TÖRVÉNYTERVEZET. Egy hónapos nyári szünet után megkezdte munkáját a szerbiai parlament, melynek napirendjén a vasútról szóló törvénytervezet is szerepel. A tervezettel kapcsolatban a VMSZ és a VSZL módosítási indítvánnyal próbálta kieszközölni, hogy már ebbe a törvénybe bele legyen foglalva a vajdasági vasúthálózat vajdasági tulajdonba kerülése -- amit majd a közvagyonra vonatkozó törvény véglegesítene. Ezzel kapcsolatban Pásztor Bálint, a kisebbségi pártok frakciójának vezetője a következőket nyilatkozta: ,,A módosítási indítványunk lényege: szavatolni azt, hogy tartományi tulajdonba kerülhessen a vajdasági vasúti infrastruktúra nagyobb része. Jelen pillanatban mindez köztársasági tulajdon... Az a legfontosabb, hogy a vasúti infrastruktúra átkerüljön a tartomány vagyonába, és hogy a tartomány által alapított cég kezelje ezt a vagyont. Meggyőződésünk szerint ebben az esetben javulhatna a vasúti közlekedés minősége. A parlamentben elmondtam: Vajdaságban 1869 óta létezik vasúti közlekedés, Szerbia azonban az elmúlt évtizedekben lezüllesztette azt. Vajdaságból rengeteg sínt, vasúti kocsit elvittek az ország más területeire, így nem is csoda, hogy még ma is ötvenéves sínbuszokkal lehet csak a tartomány területének nagyobb részén közlekedni'.
A kormány, sajnos, ezeket a módosítási javaslatokat nem fogadta el. Így a ,,Szerbia mozonya'-ként emlegetett Vajdaság nem kapja vissza a vasúthálózatát (sem). Tekintettel arra, hogy a szerbiai központosított politika miatt gazdasági szempontból a tartomány már biztosan nem számít mozdonynak, Belgrád úgy van vele: ha oda a mozdony, sínek se kellenek...
,,MINKET MEG SE KÉREDEZTEK'. Az újvidéki Nikola Tesla Általános Iskolában öt diákkal nem nyílhatott magyar első osztály, mert a tanévkezdés előtt az öt diák szülei közül kettő másik iskolába íratta át a gyerekét. Négy vajdasági magyar párt és több civil szervezet szerint viszont a tagozat megnyitására azért nem került sor, mert az MNT nem támogatta azt, s a tartományi titkárság se adott ki rá jóváhagyást. Ezért nyílt levélben az MNT elnökének a lemondását követelték. Valótlanságok és csúsztatások címmel az estről múlt heti számunkban már röviden beszámoltunk. Időközben több civil szervezet jelezte: a követelést nem hogy nem írta alá, de nem is látta. Szerkesztőségünkhöz Krizsán V. Vilmos, a Vancsesz elnöke küldött egy ilyen tartalmú közleményt:
,,A Vajdasági Nagycsaládos Egyesületek Szövetsége meglepetéssel értesült róla, hogy a magyar nyelvű oktatással foglalkozó nyílt levél aláírói közé került. Minket se meg nem kérdeztek ezzel kapcsolatban, se nem tárgyaltuk meg ezt a témát, a legkevésbé sem támogattuk egy ilyen levél létrejöttét. A gyermekeink magyar nyelvű oktatása természetesen a legközvetlenebbül érint bennünket, de az ilyen és hasonló eljárást nem támogatjuk. Mint ahogy a Magyar Szóban augusztus 3-án megjelent Középpontban című írásban is állást foglaltunk, szervezetünk véleménye a következő: a Magyar Nemzeti Tanács részéről jó irányba indultak el a dolgok, több olyan intézkedést is tettek, amelyek a magyar gyerekek továbbtanulását segítik elő. Mi ebben támogatjuk Önöket, és nem leváltással fenyegetőzünk, hanem tesszük a dolgunkat, és megpróbálunk mi is hozzájárulni a népesedési helyzet megváltoztatásához, gyermekeink oktatása és nevelése minőségének javításához.'
ÚJABB NYÍLT LEVÉL. Kilenc vajdasági magyar értelmiségi nyílt levelet intézett Predrag Markovićhoz, a szerbiai művelődési és tájékoztatási miniszterhez az ország médiastratégiája kapcsán. Aggodalmukat fejezik ki, hogy a dokumentumban maradt a status quo, azaz: a kisebbségi médiumok felett a kisebbségi nemzeti tanácsok nagy felhatalmazásokkal rendelkeznek -- szinte semmilyen felelősség ellenében. Ezért arra figyelmeztetnek, hogy ,,veszélyben a média szavatolt szabadsága'. A Vajdaság Ma hírportál ezzel kapcsolatban közölte dr. Korhecz Tamásnak, az MNT elnökének a reagálását. Dr. Korhecz szerint a nyílt levél ,,a magyarság kollektív jogainak a megsértésére szólítja föl Predrag Marković minisztert'. Az MNT elnöke szerint egyeseknek nem tetszik, hogy a miniszter elállt attól az előzetes médiastratégia-tervezettől, amely alkotmány- és törvényellenesen megkérdőjelezné a nemzeti tanácsok alapítói, illetve bizonyos igazgatási jogait, amelyeket az alkotmány és a törvények szavatolnak. ,,Van, aki azt szeretné, ha a vajdasági magyar médiát privatizálnák. Az MNT ragaszkodni fog ahhoz, hogy a magyarságnak az alkotmányban és törvényben rögzített kollektív jogait tiszteletben tartsa a minisztérium, és minden olyan dokumentumot, stratégiát vagy jogszabályt, ami ennek alapján készül' -- hangsúlyozta dr. Korhecz.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..