home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
HÍREK A NYUGDÍJASOK OTTHONÁBÓL
(-r-s)
2014.01.30.
LXIX. évf. 5. szám

Idős falusi háztartásokra másfél millió • Szakorvosok a nyugdíjasok egészségéért

Idős falusi háztartásokra másfél millió

Szerbia munkaügyi minisztériuma Falusi gazda (Seoski Domaćin) néven kezdett akcióba az idős falusi háztartások megsegítésére. Ennek keretében a szabadkai nyugdíjas-egyesület és a Gerontológiai Központ közös pályázatot nyújtott be azért, hogy megfelelő anyagi segítséget kapjon, hiszen az országban az elsők között szeretnék megvalósítani ezt a célt. Mivel az egyesület és a központ munkájával élen jár a nyugdíjasok ellátásában, a minisztériumtól másfél millió dinárt kapnak. A két vezetőség úgy döntött, hogy a nyugdíjasok Nagyfény, Györgyén, Palics, Ludas és Hajdújárás helyi közösségek területén szervezik meg a munkát, a központ pedig -- mivel e tekintetben nagyobb kapacitással rendelkezik -- a többit veszi gondjaiba.

A munkaközvetítőtől kezdetben két 30--50 éves dolgozót kérnek, akiknek emberi magatartásához, tisztességéhez, szorgalmához nem fér kétség, s olyan szakmájuk van, amely képesíti őket a házak körüli kisebb szerelések elvégzésére. Velük hat hónapos szerződést kötnek: egyenként 22 000 dináros havi fizetést és ingyen buszjegyet kapnak, emellett a főszervező kifizeti törvényes járulékaikat is, ami bruttó 40 000 dinárt jelent. Az így felvett emberek február 1-jén lépnek munkába, és június 30-áig dolgoznak. Munkaidejük napi 7,5 óra. Megfelelő munkaruhát és lábbelit is kapnak. A szerzett tapasztalatokat összegezik majd, hogy ezek alapján több dolgozót alkalmazzanak, és kiterjeszthessék ezt a tevékenységet.
Mivel a szociális központ már szervezi, és a gyakorlatban is megvalósítja az idősek házon belüli ellátását (takarítás, főzés, beszerzés, ápolás stb.), ezért a központ és az egyesület az udvari munkát bízza az embereire (favágás és aprítás, tüzelő behordás, kamra és pince takarítása, kiskert ápolás, kóró égetés stb.)
Hogy a munka jól és hasznosan indulhasson, az egyesület megbeszélésre hívja a kapott helyi közösségek elnökeit, a központ pedig a többi helyi közösségét.
Mindkét helyen a megbeszéléseket ma, azaz január 29-én tartják meg 9 órai kezdettel.

Szakorvosok a nyugdíjasok egészségéért

Magyarországi egészségügyi munkások, szakorvosok, ápolónők és ápolók 10 tagú csoportja látogat Szabadkára, a Gerontológiai Központba január 29-én, hogy bemutató előadást tartsanak, és korszerű gyógyászati eszközeik igénybevételével első vizsgálataikat is megejthessék. A vizsgálatokat egyelőre a központ és az egyesület idős dolgozói, illetve az utóbbi vezetőségi tagjai (a helyi közösségek elnökeit is beleértve) veszik igénybe. Tekintettel arra, hogy a hivatás jeles szakembereiről van szó, eszközeik és berendezéseik pedig a gyógyászati technika utolsó generációiból valók, aligha kétséges, hogy a bemutató utáni tanácskozáson megegyezés születik a felkínált segítségről. Ez esetben a csoport meghatározott és előre megbeszélt időben újból eljön Szabadkára, és ugyanilyen vizsgálatban részesíti a város nyugdíjasait, majd a városhoz tartozó településekre is ellátogat.
A magyarországi egészségügyi együttes látogatásáról, a felkínált szolgáltatásokról és az esetleges látogatások idejéről, a vendégek és a vendégfogadók január 31-én, pénteken tartanak sajtóértekezletet a Gerontológiai Központban.

RÖVIDEN

118 NYUGDÍJAS TAG élt eddig a lehetőséggel, hogy kihasználja a 9 havi törlesztési időt jövő téli tüzelőanyagának megrendelésére. A tapasztalat azt mutatja, hogy a 25-ei nyugdíj kifizetése után megnövekszik majd az igénylők száma, mivel az idős emberek először a rezsit fizetik ki, és a második részlet után végzik el a többi bevásárlást. Egyébként a megrendelt tűzifa 90 százalékát már házhoz szállították, a szenet pedig majd március folyamán kézbesítik.
ÚJRA IJESZTGETIK A NYUGDÍJASOKAT. Elterjedt annak híre, hogy Saša Radulović gazdasági miniszter kiegyenlítené a nyugdíjasok ellátmányát, s azt havi 200 eurónak megfelelő dinár összegben határozta meg. Mivel az internetes bejelentés nagy felháborodást keltett, munkatársai „enyhítettek” főnökük balfogásán, mondván ez a reform csak az új nyugdíjasokra vonatkozhat, a régiekre nem, mivel ők építették fel az országot a háborúk után.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..