home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Gyümölcsöt, de nem mindenkinek!
Bíró Tímea
2019.11.16.
LXXIV. évf. 45. szám
Gyümölcsöt, de nem mindenkinek!

Ha az egészséges táplálkozásról beszélünk, akkor elsősorban a zöldség és a gyümölcs kerül szóba, hiszen mindkét ételcsoport fontos tápanyagforrás. Ezért ha bármilyen emésztési panaszunk van, legutoljára a gyümölcsöket és a zöldségeket okoljuk, hiszen azok biztosan nem tehetnek semmi rosszat.

A friss gyümölcsök fogyasztása a kiegyensúlyozott táplálkozás része, hiszen nemcsak rengeteg vitamint és ásványi anyagot, de sok rostot is tartalmaznak, így a gyomor- és a bélrendszer egészséges működéséhez is hozzájárulnak. A gyümölcsök édes ízét a gyümölcscukor, más néven fruktóz adja, mellyel nem tud minden gyomor megbirkózni. Érdemes megfigyelni, hogy a fogyasztás után milyen panaszok lépnek fel, és az ételt nyersen vagy főve fogyasztottuk-e. Sokaknak ugyanis csak a nyers gyümölcs okoz gondot. A fruktóz lebontását a szacharáz nevű enzim végzi, és akinél ez hiányzik, annál a szacharóz fruktózra és glükózra való lebontása nem mehet végbe. Emiatt fruktóztartalmú ételek fogyasztása után hasfájás, haspuffadás és hasmenés tapasztalható. Árulkodó jel lehet még az étkezések utáni korai teltségérzet, a fáradtság, a bélgázosság, a fejfájás, a fokozott bélmozgás, verejtékezés, remegés és az aluszékonyság.

A fruktózérzékenység lehet veleszületett vagy szerzett. Mivel a szacharáz enzim hiánya öröklődik, a fruktózfelszívódási zavar tünetei gyakran féléves kor körül, a hozzátáplálás megkezdésével észlelhetőek. Ebben az életkorban a legjellemzőbb tünet a hasfájás, hasmenés. A gyermekek idővel összekötik az ételt a kellemetlen mellékhatásokkal, és előfordulhat, hogy emiatt nem szívesen fogadják a gyümölcsöt, gyümölcslevet. Fruktózfelszívódási zavar esetén azonban nemcsak a gyümölcsök, hanem az édesítéshez használt kristálycukor is hasfájást okozhat.

Fontos: A fruktózintolerancia és a fruktózfelszívódási zavar két külön betegség. A fruktózintolerancia előfordulása igen ritka, a májban levő egyik enzim nem megfelelő működésének következtében jön létre. Tünetei közé tartozik a fruktóztartalmú ételek fogyasztása után fellépő alacsony vércukorszint, hasmenés, görcsök. Gyermekeknél figyelmeztető jel lehet még a növekedés elmaradása is. Kezeletlen állapotban később májmegnagyobbodás és a szerv kóros szöveti átépülése (cirózis) is létrejöhet. Fruktózintolerancia esetén egész életen át tartó, nagyon szigorú fruktóz-, szacharóz- és szorbitmentes étrendre van szükség, hogy a súlyos tünetek ne alakuljanak ki.

Tudni kell, hogy fruktózt nemcsak a gyümölcsök, gyümölcslevek tartalmaznak, hanem a zöldségfélék többsége, édességek, szirupok, édesítőszerek, méz, ízesített, édesített tejtermékek, felvágottak, kolbászfélék, konzervek, fagyasztott élelmiszerek, a késztermékek többsége, valamint az alkohol. Ezek fogyasztása tiltott vagy csak kis mennyiségben megengedett.

A fogyasztható élelmiszerek közé tartoznak a gabonafélék, kenyérfélék, pékáruk, a zöldségfélék közül a gomba, burgonya, lencse, a tejtermékek közül a natúr joghurt, kefir, natúr tejpor, natúr sajtok, továbbá a húsok, a tojás és az állati eredetű zsiradékok.


A nyitókép illusztráció: Pixabay.com

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..