home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Gyümölcslevek mindenkinek mindenkor
Dudás Viktor
2021.03.23.
LXXVI. évf. 10. szám
Gyümölcslevek mindenkinek mindenkor

A gyümölcslevek fogyasztása ebben az időszakban különösen fontos, hiszen a szervezetünknek ebben a többnyire napfény- és gyümölcsmentes évszakban is szüksége van az ásványi anyagokra, a vitaminokra. Hajnal Bence bajmoki gyümölcslékészítő erre tud egy megoldást, hiszen páratlan gyümölcsleveket állít elő. Magam is próbáltam már a termékét, és el kell mondanom, nálunk esélye sem volt, hogy elromoljon, olyan gyorsan elfogyott.

* Miért éppen a gyümölcslevek készítésével kezdett el foglalkozni?


Hajnal Bence

— Amikor Németországban dolgoztam, akkor egy bevásárlóközpontban vásároltam egy teljes mértékben almából készült ivólevet, mely, mint kiderült, nem tartalmazott koncentrátumot. Ez annyit tesz, hogy az az üdítő nem abból állt, hogy összekevertek valami kétes forrásból származó port, vizet meg egyéb összetevőket, és így készítettek „gyümölcslevet”, hanem hogy a kifacsart almából kapott gyümölcslevet pasztörizálták és csomagolták. A vásárlás után döbbentem rá, hogy ez valójában mennyire jó. Miután hazajöttem, akkor tudtam meg, hogy a környékünkön sokan mások is foglalkoznak ezzel, korábban viszont erről semmit sem hallottam. Itthon találkoztam más termelőkkel, akiktől megtudtam, hogy többen vannak, akik vásárolják a gyümölcsöket, mint azok, akiknek van is. Megjegyezném, hogy az első osztályú almát nem éri meg gyümölcslékészítéshez felhasználni, mert nem fizetődne ki. Nos, a gyümölcslékészítőktől megtudtam, miként csinálják, milyen gépekkel, és a legtöbben hajlandóak voltak segíteni, amit utólag is köszönök nekik! Annyira megtetszett az almalé, hogy eldöntöttem, én is akarom csinálni. Talán az a legfontosabb, hogy minél jobb minőségű alapanyagot szerezzünk be. Egy igencsak alapos munkáról van szó, mivel körbe kell járni sok-sok hűtőházat, hogy megtalálhassam a legeslegjobb minőséget. Az almák nem lehetnek romlottak, mindegyiknek szépnek és egészségesnek kell lennie. Az nem számít, hogy másodosztályú, csak ne legyen romlott a közepe, mert ha belekerül akár egy is az üdítőbe, az jelentős mértékben ront az ízvilágán.

* Milyen forrásokból szerzi be az almát?

— Bajmokon élek, és itt a közelben, Tavankúton rengeteg almát termelnek. Mivel külföldre szállítják, nálunk temérdek B osztályú alma marad, így ezek közül tudok válogatni. Egyébként Szabadkán is találhatóak hűtőházak, így kínálatból akad bőven, az árak azonban eltérőek. Szóval van, ahol elkérnek 20 dinárt is egy kilogramm másodosztályú almáért, miközben ugyanott tavaly 10 dinár volt. Mondjuk, én átlagosan 15 dinárért tudom beszerezni. Emellett meggyet is szoktam vásárolni, kizárólag fagyasztottan, 15 kilós csomagolásban. Birsből is készítek ivólevet, melynél rendkívül fontos — mivel a külleme csoda szép, de belül sokszor romlott lehet —, hogy próbavágások által ellenőrizzük, milyen is pontosan. Ez alapján döntöm el, hogy átveszem-e, vagy sem, mivel a magház körül lehetnek problémák. Mindezek mellett még céklát is használok az üdítőimhez, melyet egy kelebiai nagytermelőtől tudok megvásárolni, aki több hektáron termeszt különféle zöldségeket. Tőle vásárolom továbbá a répát is. Ezek mind minőségi alapanyagok, mivel ők előtte az egészet átválogatják, átmossák, előkészítik, szóval tökéletesen megvagyok velük elégedve.

* Milyen technológiát kell alkalmaznia ahhoz, hogy mindezt fel tudja dolgozni?

— A legelső gép ebben a folyamatban maga a zöldségmosó, mely nélkül lényegében nem is lehet ezt a munkát elvégezni, tehát nagyon fontos az alapanyagok teljes körű tisztítása. Itt el kell képzelni egy dobot, melyben forog a víz, és állandóan cserélődik, ebbe beleteszem az almát, a céklát és a többi termést, majd ez a gép tisztára mossa őket. Ezután egy elevátor szállítja a daráló felé. Amíg oda nem jut, több ponton van elhelyezve porlasztó, mely vízzel még egy alapos mosást ad. Ekkor reszelem a termést. Ez azért fontos, mert ha darálnám, akkor a magok, melyeknek mérgező hatásuk is lehet, szétesnének. Ha azonban reszeljük, akkor a magok egészben maradnak, és ezzel a későbbiekben nem kell foglalkoznunk. Az említett folyamat után következik a préselés. Itt sem mindegy, hogy milyen eszközt használunk. Én szerencsére olyannal dolgozom, amely 60 százalékban képes kinyerni a levet a lereszelt termésből. Egy hagyományos szűrőpréssel 40%-nál többet nem tudnánk kapni. A préselés után van egy durva szűrő, melyen átengedem, itt érdemes tudni, hogy a mi leveink rostokat is tartalmaznak. A durva szűrő a nagyobb részecskéket, például a magokat, a magház- vagy a héjdarabokat gyűjti össze. Ezután hagyjuk a levet néhány órát állni egy tartályban. Ez egy természetes ülepítés, mivel a gravitáció hatására az almarészecskék, melyeket nem sikerült leszűrnünk, vagy egy kicsit kisebbek, és átjutottak a lyukacskákon, lesüllyednek a tartály aljára. Ezután következik a lefejtés, mely lényegében olyan, mint egy borfejtés, majd a pasztörizálás, mely azt foglalja magában, hogy az almalevet — vagy egyéb gyümölcs levét — beletesszük egy tartályba, és folyamatos keverés közben felmelegítjük 75 fokra. Ha nem kevergetnénk, akkor olyan vizuális hatást keltene, mintha égett almadarabkák úszkálnának a lé tetején. Később egy töltőgép segítségével vákuumzacskóba (angolul bag-in-boxba) helyezzük. Ez olyan élelmiszeripari műanyagból készül, amely a 80 fokot is gond nélkül kibírja, és nem oldódik ki belőle semmi sem, tehát nincsenek káros élettani hatásai. A zacskóba töltésnek köszönhetően semmilyen tartósítószert sem kell hozzáadnunk, és a termék megőrzi a minőségét, akár éveken át is. Felbontás után mi 45 napot garantálunk érte, annyi idő alatt biztosan nem megy tönkre. Azt azonban megjegyezném, hogy erre eddig még nem panaszkodtak a felhasználóink. Az elzacskózott, eldobozolt almalevet fontos, hogy megfelelő helyen tároljuk, ajánlatos hűtőházba rakni, hiszen a pasztörizálás után, mely ugye 75 fok, ha hosszabb időt tölt el ezen a hőmérsékleten, akkor több vitamint is elveszíthetünk.

* Az imént felsorolt eszközöket önerőből tudta beszerezni?

— Egyeseket bérelek, de sajátjaim is vannak, melyeket a szüleim segítségével szereztem be, illetve, mivel vendégmunkásként is tevékenykedtem, a saját pénzemből is fektettem a gépekbe. Mindemellett földműveléssel is foglalkozom, ennek köszönhetően idővel sikerült elérni, hogy kiváló ivóleveket állítunk elő. Tehát minden megvan, semmi sem hiányzik.

* Szeretné-e tovább bővíteni a termékskálát?

— Mindenképp, csak elsősorban olyan alapanyagokkal kell foglalkoznom, amelyekből egyszerre nagy mennyiséget tudok beszerezni. Volt, aki már ajánlotta a zellert. A zellernek ugyan megannyi pozitív hatása ismert, de a zöld leveléből sajnos nem tudok annyi levet előállítani, hogy huzamosabb ideig értékesíthessem, ezért most egy ideig legfőképp az almával, a céklával és a répával foglalkozom. A későbbiekben ki szeretném próbálni az alma-uborka párosítást, valamint a gránátalmával és a naranccsal is kísérleteznék. Tudni kell, hogy ezek a gyümölcslevek az almán kívül mind kevertek. A céklás-almásban 35% a cékla és 65% az alma. Ez azért fontos, hogy az emberek úgy fogyaszthassák, mint egy üdítőt, de egészséges is legyen. Próbálkoztam a tiszta céklalével is, de nagyon nehéz volt elfogyasztani. Több embert is megkérdeztem, mi a véleménye a más-más arányokban kialakított céklaléről, és a mostani recept lett a nyerő.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..