home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Gyógyhatású fogpaszta
(erintesmentes. hu)
2014.04.09.
LXIX. évf. 15. szám
Gyógyhatású fogpaszta

Természetes anyagokból készül, egészség- és környezetbarát, illatos és bázikus hatású. A legtöbb hozzávalóból elméletileg mindenkinek van otthon, ha mégsem, érdemes átalakítani a kamra tartalmát.

Hozzávalók:

— Növényi glicerin vagy növényi olaj/zsír. Szerepe: konzisztenciajavító

— Szódabikarbóna. Szerepe: mechanikai dörzsanyag, lúgosít, fertőtlenít, oldja a fogkőt

— Só (tiszta, nem káliumozott, legmegfelelőbb a tengeri só). Szerepe: mechanikai dörzsanyag, fertőtlenít, antimikrobiális, összehúzó anyag

— Kaolin, avagy fehéragyag (gyógyszertárban kapható). Szerepe: mechanikai finom dörzsanyag

— Választott illóolaj. Szerepe: fertőtlenít, serkenti a keringést, illatosít, harmonizálja az agyféltekéket

— Propolisz. Szerepe: gyulladáscsökkentő, antibaktericid, sebgyógyító

Az elkészítés menete, mennyiségek

Összekeverünk: 3 kiskanálnyi szódabikarbónát 3 kiskanál kaolinnal, 1 kávéskanál előzőleg kávéőrlőn finomra porított szicíliai tengeri sóval, hozzáadunk 3-4 kávéskanál glicerint, 30 csepp alkoholban oldott propoliszt. Ezekkel az anyagokkal pasztává dolgozzuk a porokat. Még 9 csepp illóolajat adunk hozzá kedvünk szerint (bors, grapefruit, fahéj...). A mirha illóolajat kiváltképp szájproblémákra ajánlják. Jó segítség lehet az eukaliptusz-, a zsálya- és a bazsalikom-illóolaj is.

Az összetevőket alaposan dolgozzuk egybe. Alkohollal fertőtlenített üveg- vagy műanyag tégelyben tároljuk. Tetszés szerint őrölt szárított herbákkal is kiegészíthetjük a pasztát (zsálya, rozmaring, borsmenta, kakukkfű…)

Aromaterápiás illóolajok alkalmazása felettébb hasznos, mivel javítják a fogíny, a fogágy vérkeringését, fertőtlenítik a fogüreget, csillapítják az esetleges gyulladásokat. A fogkrémnek egy kissé sós íze lesz, de ennyi áldozatot érdemes meghozni az egészségünk érdekében.

Nem sokan tudnak róla, viszont tudományos tény, hogy a bőrön át kétszer olyan könnyen szívódnak fel a veszélyes anyagok, mint a tápcsatornán keresztül. Van egy olyan mondás, miszerint „biztonságosabb lenne a kozmetikumainkat megenni, mintsem magunkra kenni”. Ennek az az oka, hogy az elfogyasztott táplálék egy része a kiválasztódás során kiürül a szervezetből. Ezzel szemben nagyon sok összetevő, melyet a krémekkel és a különféle kozmetikai anyagokkal viszünk fel a bőrünkre, a káros adalékokat olyan molekulaszerkezetben tartalmazza, hogy azok közvetlenül a véráramba tudnak hatolni. Ráadásul ilyen szempontból a bőrnyálkahártya a legaktívabb, hiszen itt rendkívüli gyorsasággal szívódik fel minden (lásd: a nyelv alá tett szívgyógyszerek, lázcsillapítók, görcsoldó kúpok stb.). Gondoljunk csak bele, mit tud művelni egy fogkrém, mely káros anyagot tartalmaz! Például Sodium Laureth (Lauril) Sulfate-ot, mely az egyik legkárosabbnak tartott adalékanyag. Vagy triclosant, mely 2005 óta tiltólistán van ugyan, mégis forgalomban vannak olyan fogkrémek, amelyek tartalmazzák ezt a káros, rákkeltő anyagot.

Nagyon kerülendő anyagok:

• Sodium Lauryl Sulfate (SLS)

• Sodium Laureth Sulfate (SLES)

• Ammonium Lauryl Sulfate (ALS)

• Ammonium Laureth Sulfate (ALES)

Rákkeltő, bőrizgató, nyálkahártya-károsító, mérgező hatásukon kívül súlyos kárt okoznak a szervezetnek azzal a funkciójukkal is, hogy a bőr és a szervezet első számú védelmi vonalát — a bőrfelszíni emulziót — kíméletlenül és maradéktalanul leoldják a bőrről, megfosztva ezáltal a saját immunrendszerétől. Eme vegyületek „áldásos” tevékenységének köszönhető az a bizonyos száraz, húzódó érzés, a bőrallergiák nagy része, a korai bőröregedés és a —sajnos már csecsemőkorban is jelentkező — ekcéma.

A fogkrémek számos, lassan ható mérget tartalmaznak, mint például a szaharin, valamint a mesterséges színezékek és ízesítők (mind potenciális rákkeltők).

Ám a legaggasztóbb továbbra is az, hogy minden tubus fogkrémünk halálos adag fluoridot tartalmaz. Amíg Európában a fluoridtartalmú fogkrémeket egészségesnek kiáltják ki a reklámokban, addig az Egyesült Államokban az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (Food and Drug Administraton, FDA) előírja, hogy a csomagoláson fel kell tüntetni az egészségügyi kockázatra vonatkozó figyelmeztetéseket, valamint azt az információt, hogy a fogkrém lenyelése esetén a helyi toxikológiai intézethez kell fordulni. A skandináv országokban és a volt Szovjetunió területén törvények korlátozzák a használatát, fogkrémekben való alkalmazása tilos.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..