home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Gyerekkorban felnőni, időskorban megfiatalodni — erre tanít az asztalitenisz
Cérna Lenke
2017.07.12.
LXXII. évf. 27. szám
Gyerekkorban felnőni, időskorban megfiatalodni — erre tanít az asztalitenisz

5—9 éves gyerekek sorakoznak hétről hétre Topolyán, az STK Bačka Topola klub ajtajában, hogy pingpongozhassanak. Elképesztő, mennyire élvezik a labda oda-vissza ütögetését. Rekeczki Blanka, a gyerekek edzője legalább akkora lelkesedéssel beszél a sportról, mint tanoncai. De mit nyújt ez a sport, hogy ennyire bele lehet szeretni?

— Szinte el sem értem az asztalt, olyan kicsi voltam, amikor elkezdett érdekelni az asztalitenisz. A nővérem ekkor már ügyesen edzett, én viszont többnyire csak labdaszedő voltam. Aztán hatévesen én is ütőt ragadtam. Kiskorom óta szerelmes vagyok ebbe a sportágba. Élvezem a kihívásokat minden meccsem előtt, szeretem az egyéni sportot, és nagyon sok mindent köszönhetek neki. Megtanultam küzdeni az életben, önállósulni, és nagyon sok barátot szereztem a sport által.

Blanka egyéni, páros és vegyes páros játékban is többször országos bajnok lett. Ehhez nélkülözhetetlen volt a szabályok elsajátítása és a jó technika fejlesztése is.

A játék adogatással, azaz szervával indul: a kezdő játékos úgy üti meg a labdát, hogy az előbb a saját, majd az ellenfél térfelén is lepattanjon. A pontot az a játékos kapja, aki utoljára ütötte át szabályosan a labdát.

— A pingpongot sokan inkább szabadidősportnak tartják. Ez részben igaz is. Nagyon jó kikapcsolódás azoknak, akik csak szórakozásból játsszák. Egy gyors ütemű játékról beszélünk, kis helyen rövid, sebes mozdulatokat végzünk a kezünkkel és a lábunkkal. Mivel jól fejleszti a reflexeket, időskorban is érdemes asztaliteniszezni.

Bizonyos kutatások szerint az Alzheimer-kór kialakulásának megelőzésére is rendkívül hasznos ez a fajta időtöltés. Ezt a tudósok azzal magyarázzák, hogy a pingpong serkenti a vérkeringést, így növeli az agyba jutó vér mennyiségét, amivel stimulálja a szerv működését. Emellett javítja a szem és a kéz koordinációját is. Mivel ki kell számítanunk a labda lepattanási pontját, a logikai készségünk is jobb lesz tőle. Fejleszti a csípő, a csukló, a könyék és a váll ízületeit, valamint a gerincet, mely az ép test egyik alapja.

Érdekességként emelném ki, hogy a világ egyik legidősebb asztaliteniszezője a 100. születésnapja után sem hagyott fel a sporttal. Azt vallja, neki ez adott erőt a legnehezebb életszakaszokban. Az ausztrál hölgy rendszeresen részt vesz a 80 év felettiek asztalitenisz-világbajnokságán.

Blanka minden korosztálynak ajánlja ezt a sportágat. Hetente háromszor tart edzést a topolyai klubban, de hamarosan megnöveli az aktív órák számát. Az 5 és 9 év közötti gyerekeket a nyári időszakban is várja. A klubba egyébként kortól függetlenül bárki betérhet kikapcsolódni. Erre minden hétfőn és csütörtökön, 19 órától nyílik lehetőség Topolyán, a Jadran utca 5. alatt. 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..