home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Gondolatok színjátszóink bácsgyulafalvai találkozója után
Faragó Árpád
2008.06.18.
LXIII. évf. 25. szám
Gondolatok színjátszóink bácsgyulafalvai találkozója után

A tizenharmadik találkozó díjazottjai (Szabó Attila felvétele)Csaknem három hónapja már, hogy Bácsgyulafalván befejeződött a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók 13. Találkozója. Utána természetesen nem marad el az ott látottak megítélése, értékelése az illetékesek részéről. Mint eddig minden...

A tizenharmadik találkozó díjazottjai (Szabó Attila felvétele)

Csaknem három hónapja már, hogy Bácsgyulafalván befejeződött a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók 13. Találkozója. Utána természetesen nem marad el az ott látottak megítélése, értékelése az illetékesek részéről. Mint eddig minden alkalommal, nagyító alá kerültek az előadások és a színjátszók teljesítménye, ezen kívül pedig ezúttal a szervezésével kapcsolatos kérdések is: hogy ennek a kis bácskai falunak, Bácsgyulafalvának milyen mértékben sikerült megszerveznie a vajdasági színjátszó csoportok nagy, nyolcnapos seregszemléjét.
Az értékelők nem győzték hangsúlyozni: Bácsgyulafalva kitűnő, példás szervezőnek bizonyult. A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség helyesen döntött, amikor ezt a kis falut bízta meg színjátszóink legrangosabb találkozójának megrendezésével!
A találkozó szakmai megítélése ugyancsak pozitív megállapításokat tartalmazott. Ezúttal Brestyánszki Boros Rozáliának, a bírálóbizottsága tagjának (a Szabadkai Népszínház magyar társulata neves dramaturgjának) az idevágó véleményét idézem: ,,A tavalyinál színvonalasabb, igényesebb és lendületesebb volt ez, habár sajnos kevesebb produkció volt versenyben. Bátrabb és -- annak ellenére, hogy kevesebb úgynevezett új formákat kereső előadást láthattunk -- korszerűbb, maibb produkciók voltak ezek (számos kortárs szerző műve is előkerült!), olyan előadások, amelyek sok esetben igen színvonalasan ötvözték a színház mesterségbeli követelményeit az amatőrök makacs ,,színházcsináló' szellemiségével, hiszen fáradhatatlan lelkesedés, áldozatkészség, szorgalom és szeretet szülte őket.'
S volt még olyan esemény, amely a találkozó utáni értékelésekben is megkülönböztetett hangsúlyt kapott, persze pozitív értelemben. Az idei találkozón megjelent a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók szerényen beharangozott, de annál nagyobb érdeklődést, elismerést kiváltó színlapja. Az igen színvonalas, tartalmas, a találkozó történéseire odafigyelő, azt publikáló színlapnak a Súgó címet adták a megálmodói. Színjátszóink (és nemcsak ők) nem titkolt örömmel fogadták megjelentetését, és ez talán érthető is, hiszen róluk a színpad csendes, egyszerű elkötelezettjeiről olyan keveset tudnak, az ő nagyon is félretett világuk sokszínűsége, sajnos, ismeretlen sokunk előtt.
A szerkesztők többek között így harangozták be a színlapot: ,,A kétezer nyolcas évtől, ha akarják, ha nem, fehéren-feketén ott lesznek a róluk szóló információk, méghozzá nyomtatásban. Hat vagy nyolc oldalon szólunk a csoportokról, az előadásokról, a zsűrizésről. Átlátható és átjárható Találkozóra törekszünk, amelyből idén nyolcszáznyi Súgóval többet hazavihet a közönség és a csoportok. Néhány oldalnyi emlékkel többet.'
A Súgó már az első nyolc példányával megteremtette a színlap létjogosultságát. S biztos vagyok benne, hogy a következő, a 14. Találkozón is belelapozhatnak majd a színjátszók, a nézők és persze mindazok, akik számára színjátszó mozgalmunk azért jelent valamit. S még valami. Lenne egy szerény javaslatom: úgy érzem, nem ártana, ha a Súgó a két találkozó között is megjelenne, legalább havonta egyszer. Gondolkodjunk el róla!
Összegezve a találkozó utáni reagálásokat, azt hiszem, nem nehéz megállapítani, hogy egy kitűnően megszervezett, igen színvonalas rendezvény maradt mögöttünk, ami ezúttal is színjátszó mozgalmunk életképességét igazolta!
A nagyon is érzékelhető eredmények mellett azonban nem szabadna figyelmen kívül hagyni a zsűri tagjának, Brestyánszki Boros Rozáliának a jóindulatú figyelmeztetését, hogy a tavalyi előadásokhoz képest az idén ,,sajnos kevesebb produkció volt versenyben'. Ez ugye, azt jelenti, hogy az idén csökkent a találkozóra bejelentett színjátszó csoportok száma. Talán nem kellene ebből a létszámcsökkenésből bármiféle negatív következtetést levonni, hiszen az ilyen számbeli ingadozásokkal a múltban is találkoztunk, de nem ártana elgondolkozni a jelenségen, választ keresni arra, hogy mi lehet az oka egyik-másik színjátszó csoport távolmaradásának.
Példának a Bánságot említem. Színjátszóink idei gyulafalvi találkozóján ugyanis mindössze két bánáti színjátszó társulat előadását látta, láthatta a közönség. A nagykikindai József Attila Színtársulat és a kisoroszi Testvériség-egység Művelődési Egyesület színjátszóinak produkcióját!? Egyébként ez a két rangos társulat ez ideig egyetlenegyszer sem hiányzott a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók immáron hagyományos találkozóiról!
Az idén azonban Bánátból sajnos sokan hiányoztak. Sorolom: Madách Amatőrszínház, Nagybecskerek; Orpheus Theater, Csóka (az elmúlt esztendőben a csókai színjátszók érdemelték ki a találkozó legrangosabb díját); a Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület színjátszói, Muzslya; a József Attila Művelődési Otthon társulata, Torontálvásárhely; a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület színjátszói, Tóba, aztán, a mögöttünk maradt esztendőkben, igaz, csak egy ízben, de a magyarcsernyei, a székelykevei és az ürményházi színjátszók ott voltak a találkozón. Azóta sem adtak életjelet magukról.
Úgy gondolom, valóban el kellene gondolkodnunk azon, hogy miért van ez így, hogy mi történik tulajdonképpen a színjátszásunkkal a Bánságban?! Ott, ahol talán a legnagyobb szükség lenne színjátszóink tevékenységére!

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..