home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Gondolatok a könyvesboltban
SZLOBODA János
2004.10.26.
LIX. évf. 43. szám
Gondolatok a könyvesboltban

Szabó Attila felvételei,,Hová lépsz most, gondold meg, ó, tudás!'(Vörösmarty)Ha emlékezetem nem csal, az én gyermekkoromban (úgy hatvan évvel ezelőtt) több könyvkereskedés is volt Zentán. Mindenekelőtt a Molnár Szipán-féle, ahol szüleim is vásároltak többek között: képes-, majd meséskönyve...

Szabó Attila felvételei

,,Hová lépsz most, gondold meg, ó, tudás!'
(Vörösmarty)
Ha emlékezetem nem csal, az én gyermekkoromban (úgy hatvan évvel ezelőtt) több könyvkereskedés is volt Zentán. Mindenekelőtt a Molnár Szipán-féle, ahol szüleim is vásároltak többek között: képes-, majd meséskönyvet a számomra, de a saját gyönyörűségükre is - elsősorban az akkori anyaországi urbánus írók-írónők műveit, de Jókait, Gárdonyit, Móriczot is sorozatszámra.
A rendszerváltás után a kínálat megcsappant, már csak a ,,noviszádi' Testvériség-Egység könyvei voltak kaphatók, de még akkor is két főtéri könyvesboltban, a Kultúra és a Napredak nevezetűekben, amelyeket a jó zentaiak az egyszerűség kedvéért csak kis Napredaknak és nagy Napredaknak tituláltak. Hazai kiadványaink távolról sem voltak olyan vonzóak, mint a korábbiak, de azért vásároltuk őket szorgalmasan, hiszen hihetetlenül olcsón voltak kaphatók: pár kiló kenyér árán meg lehetett kapni, akár az egész évi könyvtermést, amely eleinte 3-4, majd 10-20 címszóból állt (nagyrészt ismeretterjesztő füzetekből és marxista brosúrákból).
Nagy ünnep volt a zentai könyvbarátok számára, amikor megnyílt a Forum könyvesboltja, és elárasztottak bennünket a szebbnél szebb kiadványok, méghozzá a hatvanas évektől a külföldiek is. Persze ezzel a kis és nagy Napredaknak be is fellegzett, de azért mind a mai napig megélnek valahogy a maguk papíráru-forgalmából. Sajnos, az újabb rendszerváltás után a Forum is kénytelen volt addigi bőséges könyvválasztékát alaposan felhígítani - eleinte hanglemezekkel, CD-kkel, később társasjátékokkal, plüssállatkákkal is. A külföldi könyvbehozatal is teljesen megszűnt, a hazai könyvek ára pedig ugyancsak felszökött. A legnagyobb gond viszont éppen a könyvválasztékkal van, hiszen a zentai Forumban még a Forum-könyvek mindegyike sem kapható, a többi belföldi kiadó kiadványai pedig egyáltalán nem. Noha a zentaiakat bizonyára érdekelnék a zentai Dudás Gyula Múzeum- és Levéltárbarátok Körének helytörténeti és a Thurzó Lajos Művelődési Központ helybeli szépirodalmárok és szakírók műveit prezentáló kiadványai. De bizonyára gazdára találnak a tóthfalusi Logos, az újvidéki Agapé könyvei, a szabadkai Életjel-könyvek, a Vajdasági Magyar Művelődési Társaság sorozatai, hogy ne soroljuk fel valamennyi délvidéki kiskiadót! Kiadványaikról értesülünk ugyan napi- és hetilapunk hasábjairól, beszerzésükre azonban csupán egy-egy vásárlással egybekötött nyilvános könyvbemutató alkalmával nyílik lehetőség, s aki ezt elmulasztja, az már soha többé nem juthat hozzá az áhított olvasmányhoz (hacsak nem a kölcsönkönyvtárból).
Nos hát ez a gond látszik megoldódni Zentán a Gutenberg könyvesbolt megnyitásával, amire október derekán került sor félszáznál is több érdeklődő jelenlétében. Jelen voltak a könyvesbolt megnyitása körül bábáskodók: Dudás Károly író és publicista, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke, a Hét Nap fő- és felelős szerkesztője, Juhász Attila zentai polgármester, ft. Utasi Jenő tóthfalusi plébános atya, a Logos Kiadóvállalt igazgatója, s végül, de nem utolsósorban Raffai Ibolya, a Pannon Média Kft. társtulajdonosa és Vicei Károly magyartanár, író mint leendő boltvezető.
A szép és felemelő szellemiségű megnyitóról most nem ejtenék szót (remélem, ezt megteszik nálam hivatottabbak akár hetilapunk hasábjain is), inkább az olvasók, a potenciális könyvvásárlók elvárásairól írnék. Az új könyvesbolttal kapcsolatban a zentai könyvbarátoknak az lenne az elképzelésük, hogy a polcokon megtalálható legyen a Délvidéken működő valamennyi kiskiadó minden, újonnan megjelenő kiadványa, és megrendelhetők legyenek az anyaországban és lehetőség szerint a Kárpát-medencében vagy azon kívül megjelent fontosabb magyar nyelvű könyvek. Az olvasni szeretőknek persze a beszerzési ár sem közömbös, azért nagy szükség volna egy antikváriumi részleg működtetésére is, amely használt könyvek felvásárlásával és árusításával foglalkoznék. Nem kevésbé fontos elvárás, hogy az eddig Zentán (de gondolom, más városokban is) kizárólag csak előfizetés útján beszerezhető folyóiratok (Aracs, Bácsország, Híd, Létünk, Üzenet stb.) bolti megvásárlása is lehetővé váljék.
Ezenfelül jó volna, ha a könyvesbolt újabb művelődési központtá, értelmes és irodalomkedvelő emberek találkahelyévé válna, mint az a múlt század utolsó 30-40 évében a Forum könyvesboltja is volt (a 90-es évek kezdetén pl. itt volt a háborúellenes tüntetés fő bázisa és vezérkara). Olyan meghitt hellyé, ahol bele is lehet olvasni a megvételre felkínált könyvbe, folyóiratba, el is lehet beszélgetni róluk, sőt írójukkal, szerkesztőikkel találkozni is lehet időnként kávé, tea, aprósütemény mellett. Olyan kuckóvá váljék tehát a zentai Gutenberg könyvesbolt (és Zentához hasonlóan máshol is nyíló, hasonló könyvesboltok), ahol minden könyvbarát otthon érezheti majd magát.
Sok és változatos feladat hárulna tehát az újonnan megnyílt könyvesboltra. Ehhez kívánunk most vállalkozókészséget és jó nagy adag szerencsét!

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..