home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Gombócfesztivál negyedszer
Borbély Tivadar
2014.10.08.
LXIX. évf. 41. szám
Gombócfesztivál negyedszer

Kisoroszon, a Tájház udvarában negyedik alkalommal szerveztek gombócfesztivált. Az egybegyűlteket a házigazdák nevében Talpai Sándor üdvözölte, a rendezvényt pedig Lovas Ildikó, a Magyar Nemzeti Tanács művelődési tanácsosa nyitotta meg.

A fesztiválon sor került a gombócfőző versenyre, melyre ezúttal tizenkét csapat nevezett be Tóbáról, Magyarcsernyéről, Tamásfalváról, Nagykikindáról és Kisoroszról.

A versenyző háziasszonyok finomabbnál finomabb meggyes, barackos, lekváros, túrós, húsos, valamint csokis gombócot készítettek, és a zsűritagoknak bizony nem volt könnyű kiválasztaniuk a legízletesebbeket.

A mintegy egyórás kóstolgatás után megszületett az eredmény: a legjobb, friss szilvából készült gombócot a magyarcsernyei hagyományápolók egyesülete készítette, a legjobb, szilvalekvárral készült gombóc a tamásfalviak érdeme, a legízletesebb meggyes gombócért a kisoroszi Torontál idősek csapata kapott elismerést, a meggyes-mákosért és a csokis-mogyorósért a helybeli Torontál ifjabb csapatát, a hortobágyi húsos gombócért a VMSZ Női Fórumának nagykikindai tagjait, a túrósért a magyarcsernyei Nők Szervezetét díjazták. Az utóbbi az úgynevezett unokák kedvence kategóriában is diadalmaskodott a pizzás gombóccal. Az asztalok díszítéséért a tóbaiakat, a magyarcsernyei kézimunkaszakkör tagjait és a helybelieket emelték ki.

A házigazdák az iskolások kézimunka-kiállításával és színvonalas művelődési műsorral is kedveskedtek, melyben a környező és a helybeli művelődési egyesületek tagjai néptáncokat, népdalokat és szavalatokat adtak elő.
A rendezvényen bemutatkoztak a nemzeti tanácsi választáson induló Magyar Összefogás listája jelöltjei is: Lovas Ildikó az effajta rendezvények és a művelődési élet támogatásáról, Perpauer Attila a magyar nyelven történő oktatásról, Vidrács Krisztina a fiatalok itthon maradásáról, Talpai Sándor pedig a hagyományok ápolásáról beszélt.

A fesztivál barátkozással és a gombócok elfogyasztásával ért véget.

 

 

 

 

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..