home 2024. április 16., Csongor napja
Online előfizetés
Gábor második Dakarja
Tóth Tibor
2010.02.10.
LXV. évf. 6. szám
Gábor második Dakarja

A Dakar végén Gábor a Buenos Aires-i célban fogadja a gratulációkatA szabadkai Saghmeister Gábor másodízben is megbirkózott a sivatagi forrósággal, a többemeletnyi magas homokdűnékkel, és KTM-690-es motorkerékpárja nyergében a 151 induló közül az 59. helyen ért célba az Argentínában és Chil...

A Dakar végén Gábor a Buenos Aires-i célban fogadja a gratulációkat

A szabadkai Saghmeister Gábor másodízben is megbirkózott a sivatagi forrósággal, a többemeletnyi magas homokdűnékkel, és KTM-690-es motorkerékpárja nyergében a 151 induló közül az 59. helyen ért célba az Argentínában és Chilében megrendezett, több mint 9000 kilométer hosszúságú Dakar-ralin. Elmondta, hogy a második Dakarja valamennyivel könnyebb volt az elsőnél, hiszen a japán Sugewara csapat színeiben indult, mely team immár huszonhetedszer állt rajthoz a világ legnagyobb tereprali-versenyén. Az alkatrészek, a gumik, az összes szerszám a segédkamionban kapott helyet, a müncheni Thorsten Kaiser személyében pedig egy abszolút profi szerelő tartotta karban a járgányt. A vadonatúj KTM a verseny egész ideje alatt kifogástalanul működött, ám nehézségek így is adódtak.
- A 3. szakasz 80. kilométere körül majdnem kiszáradtam, no de azért nem volt annyira súlyos a helyzet, mint ahogy a sajtóban írtak róla. Elfogyott a vizem, zsibbadni kezdtem, elálmosodtam. Végig magamnál voltam, felhajtottam a masinát a dűne tetejére, beleállítottam a homokba, majd lepihentem, abban bízva, hogy ettől majd erőre kapok. A qvaddal arra járó Decklerk adott ugyan vizet, ám még ennek hatására sem tudtam összeszedni magam. A kiérkező mentőorvostól kapott infúzió és a három Red Bull-koncentrátum viszont egy órán belül olyannyira felélénkített, hogy a célig hátralévő 120 kilométeren 30-40 versenyzőt el is hagytam. Aznap 48 fokos hőség volt a sivatagban, kizárólag mély homokban és dűnesorokban haladtunk, a motort legalább harminc alkalommal első sebességben, teljes gázon kellett tolni, s ez bizony elszívta az erőmet. Ilyenkor nem szabad pánikba esni, mert az - lásd a tavaly elhunyt Terry esetét - végzetes lehet. A 6. szakaszon 170 kilométeres sebességgel haladtomban egy 3-4 méter széles átfolyó patak keresztezte az utamat. Próbáltam a motort egy kerékre állítani, de a puha talaj miatt nem sikerült, és beleütöttem a kiszáradt patak másik oldalába. Átrepültem a kormányon, bukfenceztem jó nagyot, de kisebb zúzódásokkal megúsztam, ja, és legalább fél kiló homokot öntöttem ki a szemüvegemből. A motort 15 méterre távolabb találtam meg, a kipufogó elgörbült, a farka leszakadt, de a futóműveknek, a kormánynak és a navigációs rendszernek nem esett nagy baja. A sérült motorral bejöttem a 62. helyre, másnap pedig Thorsten Kaiser vadonatúj motort varázsolt a számomra - mondta Gábor.
A 11. szakaszon egy bokor és egy szikladarab okozott keserűséget a szabadkai motorosnak. Majdnem 180 fokban kifordult a bokája, majd a nagy fájdalmait gyógyszerrel csillapítva továbbment, és sikeresen teljesítette a hátralévő három szakaszt is. Az 59. hely sikernek számít, habár Gáborban még ennél is több van.
- Az egész versenyen 80-90 százalékos erőfeszítéssel motoroztam. Ha mindent kiadtam volna magamból, akkor 10-15 hellyel előrébb végeztem volna, de ebben benne vannak a nagy bukások, és azt el szerettem volna kerülni. Én még újnak számítok a Dakaron, s a szponzorok végett nekem mindenféleképp teljesítenem kellett életem második Dakarját is, ami az 59. helyet hozta nekem. Ez még nem a valós helyezés, úgy érzem, hogy keményebb edzésprogrammal, edzőtáborral az első negyvenbe is beférnék.
Gábornak az idén az Europetrol-Eurogas volt a főtámogatója, de még legalább hetven magánszemély, vállalat, köz- és állami intézmény is hozzájárult a sikeres szerepléshez. A média is sokkal nagyobb figyelmet szentelt neki, több mint harminc tévéállomás és legalább húsz újság kísérte figyelemmel rendszeresen az útját. Természetesen jövőre is szeretne elindulni a Dakaron - bizonyos nem hivatalos információk szerint a verseny visszakerül Afrikába -, de addig még a világbajnokság futamai - az elsőt március 25-én Dubaiban tartják meg -, az országos bajnokság és a Balkán Kupa vár rá. Csapata, a Saghmeister Team öt éve a motokrossz egyeduralkodója Szerbiában, tavaly Gábor negyedszer nyerte meg az országos bajnokságot, fia, Richárd a juniorok mezőnyében szerzett ezüstérmet a 250 köbcentisek kategóriájában, 65 köbcentiben Ali Arsen, 125-ben pedig Váradi Alex aratta le a babérokat. Az idei csapat összeállítása folyamatban van, s a csapatvezető év eleji sikere után várható, hogy ez az esztendő is a Saghmeister Team jegyében telik.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..